Pazartesi, Haziran 27, 2011

2011 Copa America


1-24 Temmuz tarihleri arasında Arjantin'in ev sahipliğinde düzenlenecek Copa America'ya sayılı günler kala; katılacak ülkeler, gruplar, favoriler vs. gibi temel bilgileri paylaşmak istiyorum.

Copa Amerika için Japonya'ya davet yollanmıştı fakat Japonya'nın Avrupa'da oynayan futbolcularının kulüpleri, Japonya'nın kupaya katılmasına karşı çıktılar ve Japonya bunun üzerine daveti reddetmek zorunda kaldı. Japonya'nın yerine ise 2011 Copa America'da Kosta Rika'yı izleyeceğiz.

Çeliken kura sonucu A Grubu'nu; Arjantin,Kolombiya,Kosta Rika ve Bolivya oluşturdu.


2009 yılında Bolivya kendi sahasında, La Paz'da çok yüksek bir rakımda Arjantin'i 6-1lik skorla devirmiş ve büyük yankı uyandırmıştı fakat bu sefer maç Arjantin'in sahasında oynanacak ve son yıllardaki organizasyonlarda hayal kırıklığı yaratan Arjantin'in başarısızlığa tahammülü yok. Milli takıma katkısı geçtiğimiz günlerde Pele tarafından yadırganan Messi'nin de bu sefer daha fazla sorumluluk alacağına şüphe yok.

Grubun net favorisi olan ev sahibi Arjantin'den sonra grup ikinciliğine en yakın ülke çok iyi bir sezon geçirmiş olan Portolu futbolcular Radamel Falcao ve Fredy Guarin'e güvenen Kolombiya. Ayrıca Udineseli stoperleri Zapata İtalya'da, Trabzon'un eski kaçak golcüsü Teofilo Gutierrez de Arjantin'de iyi sezon geçirdiler. Süper Mario lakaplı emektar stoper Mario Yepes de aday kadroya çağırılan isimlerden. Kolombiya Kosta Rika ve Bolivya'ya göre kadro yapısı olarak çok daha ağır basıyor. Eğer Kolombiya iyi bir hazırlık dönemi geçirdiyse zayıf savunması en büyük handikapı olan Arjantin'in önünde bile bitirebilir grubu. Neden olmasın?

Bolivya'nın hücumdaki silahı Sivassporlu Ricardo Suarez olacak. Bakalım neler yapacak eski Giresunsporlu futbolcu. Birkaç futbolcu dışında Bolivya aday kadrosu Bolivya Ligi'nden çağırılan oyunculardan oluşuyor.

Kosta Rika takımı fiziksel olarak güçlü teknik olarak zayıf oyunculardan oluşuyor. Hücumda Twenteli Bryan Ruiz ve Amerika'da oynayan Saborio en tehlikeli futbolcuları.


B Grubu; Brezilya, Paraguay, Ekvador ve Venezuela'dan oluşuyor.

Son Copa America şampiyonu Brezilya başarısız geçen Dünya Kupası macerasından sonra teknik direktör değişikliğine giderek Dunga'nın yerine göreve Mano Menezes'i getirdi. Kupa kadrosuna baktığımızda Dunga'nın oluşturmaya çalıştığı takım oyununa daha uygun isimlerin çağırılmaya devam ettiğini görüyoruz. Dunga görevden alındı fakat onun oturtmaya çalıştığı sistem kabul görmüş ve o sisteme yatırımlar devam ediyor. Kadroda Süper Lig'de oynamış veya oynamakta olan üç isim göze çarpıyor. Eski Trabzon ve Konyaspor kalecisi Jefferson, Fenerbahçe'nin sol beki Andre Santos ve eski Galatasaraylı Elano kadrodaki yakından tanıdığımız isimler. Ayrıca Avrupa transfer piyasasında adı sıkça geçen Santoslu Neymar Avrupa'nın yakından takip edeceği ve Brezilya'nın çok şey beklediği bir isim olarak dikkat çekiyor. 4-2-3-1 düzeniyle mücadele etmesi beklenen Brezilya grubun mutlak favorisi.

Paraguay denilince aklıma ilk olarak Dünya Kupası'nda tanışmış olduğumuz iç çamaşırı modeli bayan Riquelme geliyor ama Paraguay futbol takımı hakkında da birtakım bilgilere sahibim. En büyük eksiklik sakatlığı sebebiyle kadroya çağırılmayan 1.92lik Oscar Cardozo olacak. Fakat Dortmund'un şampiyonluğunda önemli bir paya sahip olan Barrios ve yine Bundesliga patentli Hercules'in golcüsü Nelson Valdez gibi Avrupa için kalbur üstü sayılabilecek golcülere sahip Paraguay Milli Takımı. Her ne kadar bu iki isim fiziksel olarak Cardozo'nun yanından bile geçemeyecek oyuncular olsalar da ayağa pas yapan,teknik özellikleri daha ön planda tutan bir takımda önemli işlere imza atabilirler. Ayrıca unutulmamalı ki City'e transfer olduktan sonra ciddi bir düşüşe geçmesine rağmen son vuruş ustası Roque Santa Cruz gibi bir golcüye sahipler. Paraguay orta sahasının ortası Kayserili futbolcu Jonathan Santana ve geçtiğimiz sezonu Sunderland'de tamamlamış olan taze Kayserili Cristian Riveros Nunez'den oluşuyor. Paraguay'ın pastırma tadında bir orta sahaya sahip olduğunu söylesek yanlış söylemiş olmayız sanırım. Kayseri'nin yeni transferi Nunez Premier Lig'de fazla forma şansı bulamadı ama Latin futbolcular için Milli Takım havası her zaman farklı olmuştur. (En taze örneği G.Dos Santos'tur.) Ha bu arada Bayan Riquelme'yi unutmak olmaz. :D

A Grubu'nda Kolombiya için grup ikinciliğine en yakın takım demiştim fakat aynı şeyi Paraguay için söylemem zor. Çünkü Ekvador gibi ne yapacağı belli olmayan bir takım ile aynı gruptalar.

Açık oyuncuları gerçekten çok iyi, forvet elemanları sağlam. Takım görüntüsü çizebilirlerse (ki en büyük sorunları) grup ikinciliğini zorlayabilirler. M.Unitedlı Valencia, eski M.Cityli Felipe Caicedo, eski PSV'li Edison Mendez, Rubin Kazanlı Christian Noboa(Rusya'da adından çok söz ettiriyor),Christian Benitez en dikkat edilmesi geren isimler.

Venezuela en zayıf halka olarak gözüküyor B Grubu'nda. Kalecileri eski Bursaspor ve Denizlispor kalecisi Renny Vega. Beşiktaşlı Cenk Gönen 20 yaşındayken Vega'yı kulübeye yollamıştı Denizlispor'da. Kötü kaleci sayılmaz aslında Vega. Cenk iyiydi diyebiliriz. :)


C Grubu son Dünya Kupası'nda yarı final oynamış Uruguay, son Gold Cup şampiyonu Meksika, Şili ve Peru'dan oluşuyor. Bu grubun benim favori grubum olduğunu belirtmek isterim.


Meksika veya Uruguay'dan birinin ilk ikiye girememesinin büyük süpriz olacağı bir grup,C Grubu. Grup birinciliği için ise Uruguay daha kaliteli oyuncuları ile öne çıkıyor. Meksika'nın da genç oyuncuları her türlü süprizi gerçekleştirebilecek yetenekte futbolcular. Ofansif anlamda G.Dos Santos'un önderliğinde çok büyük tehlike yaratıyorlar rakip savunmalar için. (Gold Cup'ta gole boğdular rakiplerini.) Fakat Diego Lugano ve Diego Godin'den oluşan ve kalburüstü beklere sahip bir Uruguay savunması gerçeğini göz ardı edemeyiz. Ayrıca sadece savunmadaki elemanlarıyla değil,orta saha ve hücumdaki oyuncuları ile de sağlam bir ekip görüntüsü çiziyor Uruguay. Ayrıca Copa America'nın Arjantin ile birlikte en çok kazananı. Hücum oyuncuları çok formda. Edinson Cavani inanılmaz bir sezon geçirdi İtalya'da. Luis Suarez uyum sorununu atlattı. Kafası daha rahat diyebiliriz. Biraz önce belirttiğim gibi latin oyuncuların Milli Takım performansı kulüp takımlarındaki performasıyla bağlantılı olmayabiliyor.Bu hususta Diego Forlan'dan hala çok şey beklenebilir. Fakat ben hayal kırıklığı yaratabileceğini düşünüyorum. Orta sahada Napolili Gargano benim çok beğendiğim bir isim. Oyunun iki yönünü de çok iyi oynuyor. Sol ve sağ açık oynayabilen Portolu Rodriguez turnuva sonunda Reyes transferini bitiremeyen Galatasaray'ın gündemine gelebilir. Samsunspor'un yeni transferi Arevalo Rios da forma şansı bulabilir. Sağ bek ve sol bek oynayabilen Jorge Fucile benim çok beğendiğim bir isim. Bek sorunu yaşayan kulüplere duyurulur. Çok beğendiğim bir futbolcu olmasa da Caceres agresif Uruguay savunmasını daha da agresifleştiriyor sert savunmasıyla. Uzun süre Galatasaray'ı oyalayan Muslera'yı da alıcı gözüyle izleme fırsatı bulabileceğiz.

Şili'de golcünün hası Humberto Suazo'yu tekrardan izleyebileceğim için heyecanlanmıyor değilim. Bir önceki kupaya göre daha olgun,daha iyi bir Alexis Sanchez de Şili formasıyla sahadaki yerini alacaktır. Matias Fernandes orta saha için, PAOKlu Pablo Contreras defans için önemli isimler Şili adına. Şili'nin gruptan çıkması çok zor gözüküyor.

Peru'da da dikkat çeken isimler Fiorentinalı Manuel Vargas (gerçekten çok yetenekli bir futbolcudur) ve Hamburglu golcü Guerrero. Bakalım Peru nasıl hazırlanmış kupaya?

Hiç yorum yok: