Çarşamba, Mart 21, 2012

Strateji Savaşları Başlasın! vol. 3 (CSKA Moskova - Gescrap BB)

Eurolig playofflarını değerlendirdiğimiz yazıların üçüncüsüne geldi sıra. Barça'yla beraber ligin en domine takımına karşı, peri masalını sahaya koyan bir takımın karşılaşması; CSKA Moskova - Gescrap BB.

Sezon başında herkesin gözünde şampiyonluğun Barcelona'yla beraber en büyük favorisi konumundaydı CSKA, o doğrultuda da yoluna devam etti normal sezonda ve TOP 16'da. Tek mağlubiyetini, TOP 16'da Galatasaray'a karşı aldı CSKA. Bu süreçte maç başına 86.2 sayı, 19.9 asist ve %146.3 asist/top kaybı oranıyla, bu dallarda ligin lideri oldular. Ve playofflara da mutlak favori olarak geliyorlar.

Diğer köşedeyse on yıllık bir peri masalı var. On yıl önce üçüncü ligde yer alan Bilbao, doğru yatırım, doğru isimlerle on yılın sonucunda Eurolig playofflarına kadar yükseldi. Eurolig'in bu yıl en çok öne çıkan koçlarından biri olan Katsikaris'in yönetimindeki takım, küçük bir "eski Real Madrid" havasıyla normal sezonda, Fenerbahçe'nin grubundan, son maçta Caja Laboral'i yenip kendilerini TOP 16'ya, Caja Laboral'i de evlerine yolladılar. TOP 16'daysa Real Madrid'i altlarına alıp, 4-2 ile playoff biletini kaptı Bilbao. Bu başarısıyla da, 2007 yılından bu yana, ilk sezonunda playoff yapmayı başaran üç takımdan biri oldu Bilbao. Bir diğeri de bu sezonki başarısıyla Unics Kazan.

CSKA, iç sahada İspanyol takımlarıyla oynadığı son on altı maçta sadece bir yenilgi aldı, o da 08-09 sezonunda 78-82'lik skorla Real Madrid'e karşı. Bilbao'da D'or Fischer, Dimitrios Mavroeidis, Roger Grimau ve Aaron Jackson'ın küçük sakatlıkları bulunuyor ama CSKA maçında forma giyecekler. CSKA'da ise herhangi bir sakatlık bulunmuyor.

Bilbao için bu sezon Eurolig'de CSKA'nın aldığı tek mağlubiyet olan Abdi İpekçi'deki Galatasaray maçı, onlar adına izlenip ders çıkarılması gereken bir maç. Mahmuti ve öğrencileri o maçta, "CSKA nasıl durdurulur?" sorusunun cevabını kısmen de olsa vermişlerdi. Teodosic'e yapılacak baskıyla onun hassas sinirlerin yıpratmak, bulabildiğin kadar fast-break skoru bularak minimum fast-break sayısı yemek ve transition hücumlarını durdurmak adına hızlı ve konsantre savunmaya dönüş çok önemli Bilbao adına. CSKA'nın en önemli hücum silahı transition hücumları belki de. Sete setteyse, o kadar önemli oyunculardan kurulu olmalarına rağmen, verimli hücum edebildiklerine inanmıyorum şahsen. Kazlauskas'ın sete set oyununda çok daha efektif kullanabilme imkanı var oyuncularını ama genelde işler Krstic üzerinden yürüyor sete sette. Onun arkasında kalacak Bilbao uzunlarının performansı ve faul problemine girmemeleri de önemli bir ayrıntı Bilbao adına.

Barcelona'nın da önüne geçip, şu an hemen hemen herkesin gözünde Eurolig'in bir numaralı favorisi haline gelen CSKA'yla, sezonun hikayesi en güzel "underdog"larından birinin karşılaşmasında beklenenin üzerinde çekişme bekliyorum şahsen. İlk maç bugün saat 18.15'te.

Hiç yorum yok: