Pazartesi, Kasım 05, 2012

Sakal ve Ekibi


Houston Rockets'ın yaz aylarında yaptığı hamleler çok konuşuldu, ancak Morey bombayı sona bırakmıştı. Jeremy Lin ve Ömer Aşık'a 3 yılda toplam $50 milyon ödenecek olması kimilerine göre Rockets organizasyonunun 3-4 yılını çöpe atmaktı, tabii ki Morey onlardan biri değildi. 

Ty Lawson'ın veya Demar DeRozan'ın aldığı kontratlar akla gelince Lin'in kontratı çok fazla gelmiyor. Kimilerine göre peri masalı, kimilerine göre şans bulamamış bir oyuncuydu Lin. Knicks'le geçen sene çıktığı 35 maçın 25'ine ilk beş olarak başlamış, maç başına 26.9 dakikada 14.6 sayı 6.2 asist ortalaması tutturmuştu. Lawson ise 34.8 dakikada 16.4 sayı 6.6 asist yapmıştı. Lawson 4 yıllık $48 milyon'a imzaladı. Lin'e verilen kontratın neredeyse 2 katıydı fakat pek konuşan olmadı. Galiba hala 'asian' arkadaşlarımızın topçu olabileceğini düşünmüyoruz.

Daryl Morey Lin transferine göre Ömer için daha fazla risk altına girdi. Lin'in Knicks'te yaptıkları hepimiz için inanılmazdı. Adam hakkında kitap yazanlar oldu, hatta şu muhabbet bile çıktı daha ne olsun. Ömer Aşık ise birçok insan için bilinmeyendi. Bulls maçlarını yakından takip edenler ve Türk taraftarları bu topluluğun dışına koyabiliriz. Ömer neler yapabileceğini Bulls forması altında defalarca gösterdi, aynı şekilde yapamayacaklarını da. Morey'nin 3 yıllık $25 milyon önermesinin tek sebebi Bulls'un karşı hamle yapmasını engellemek içindi. Hele ki Bulls'un 1-2 milyon için defalarca Taj Gibson ile masaya oturduğunu düşünürsek..

Harden'ın takıma katılmasını ise Morey'nin elindeki parçaları bütünleştirip all-star seviyesinde bir oyuncu aldığını söyleyerek açıklayabiliriz. Reddit'te cevapladığı sorulardan biri de bununla alakalıydı. 2 senedir Thunder'la ilgili bilinen bir durum vardı. Ibaka veya Harden'dan biri gidecekti. Yeni Cba ile birlikte ufak şehir takımları için 3-4 tane all-star seviyesindeki oyuncuyu kadrolarında barındırmaları neredeyse imkansız hale geldi. Harden'ın kontratıyla ilgili Thunder'la masaya oturup anlaşamadığı haberlerini duymuştuk. Fakat Sam Presti'nin bu kadar hızlı bir şekilde karar vereceği muhtemelen kimsenin aklına gelmemişti.

Rockets'ın off-season'daki ana hamlelerine tekrardan bakalım. Draft edilmemiş Lin, Nba kariyeri boyunca maç başına 13 dakika süre almış el hassasiyeti berbat olan 'beyaz uzun' Ömer ve maximum kontrat verilen, Nba kariyeri boyunca sadece 7 kere ilk beşte yer almış Harden. Bu açıdan bakarsan Morey'nin oldukça büyük bir risk aldığını söyleyebiliriz. Yao'nun ayrılmasından sonra çok monoton bir havası vardı Rockets'ın. Yeniden yapılanmanın şart olduğu takımlardan biriydi. Her yeniden yapılanan takımın sonu Nba Finali olmuyor tabii ki. Detroit'in hali ortada.

Harden basına tanıtıldıktan bir gün sonra rakip potaya 39 sayı bıraktı. Arkasından gelen 45 ve sonrasında Hawks karşısındaki mağlubiyet.. İlk 3 maçta attığı 108 sayı ile Nba tarihinde yeni takımıyla en çok sayı atan oyuncu oldu kendisi, eski bir Houstonlı Moses Malone'u geride bırakarak.  Harden'ın yaşadığı rol değişikliğini bu kadar çabuk hazmetmesi takdir edilesi. Bir günde gelip takımın bir numaralı opsiyonu olup, etkileyici istatistikler yakalaması sporun güzelliği. İşin teknik kısmına inersek, Harden'ın bu kadar verimli olmasının başlıca sebebi uzunlar tarafından gelen screen'ler ve takımda gerçek bir skorerin olmayışı. Ömer screen konusunda ligin şüphesiz en iyilerinden. Ayak çabukluğu da gayet iyi olduğu için Harden'ın penetrelerinde yaptığı screen'lerle inanılmaz şekilde alan yaratıyor. Aynı şekilde Patrick Patterson'ın da iyi olduğunu söyleyebiliriz. 

Jeremy Lin'in şu ana kadar yaptığı en iyi şeylerin başında geçen seneki 'hero' kılıfından kendisini kurtarıp yapabileceği şeyleri en iyi şekilde yapmaya çalışması geliyor. Skora değil de takımı oynatmaya çalışıyor. Bir takımı 3 maçına bakarak değerlendirmek ne kadar doğru bilinmez ama şu anda savunma sıralamasında 9.sıradalar. 9.sırada olmalarını boyalı alan savunmasına bağlayabiliriz, çünkü dış alan savunması pek oturmuş değil. İlk üç maçta da çok fazla boş şuta izin verdiler. Blazers çizginin gerisinden %41'le atarak bir bakıma cezalandırdı. İlk 3 maçta savunma anlamında en zayıf halka dış alan savunmasıydı. Hücum olarak ise en zayıf halka Ömer Aşık'ın etkisizliği. Bulls'ta gerçekleşen 'pas vermeme' olayı yavaş yavaş Rockets'ta da oturmaya başlayacak gibi. Ömer'in hücumda çok fazla noksanı var; topu yakalayamaması, yakalasa bile pota altında ufalarak savunma oyuncusuna karşı avantajını kaybetmesi, el hassasiyetinin en ufak turnikede veya şutta onu etkilemesi vs. Yazın yoğun bir şekilde çalıştığını biliyoruz.

Takımın geri kalanındaki en önemli isim Delfino. Neden mi, çünkü benchten gelecek katkıya çok ihtiyaçları olacak. 2.beş sahadayken skor opsiyonu çok sınırlanıyor. Bunu söylerken Aldrich'in Blazers maçında yaptıklarını yapmayacağını varsıyorum.

Son olarak, sezon başlamadan önce herkesin sezonu 25-28 arasında bitireceğini düşündüğü Rockets bir takasla ne denli değiştiğini görmek inanılmaz. İlk hafta itibariyle gördüklerimizden dolayı sezonu o kadar geride bitirmeyeceklerini söyleyebiliriz. Zaman gösterecek Morey zaman.

Farkındayım, oradan buradan oldu birazcık. Sezon ilerledikçe daha ayrıntılı yazarız.

Hiç yorum yok: