Pazartesi, Ocak 28, 2013

Adını Danny Ainge Koydum: Celtics'in Yolu



Boston Celtics'in en önemli oyuncusu Rajon Rondo'nun sezonu kapatmasının ardından sezonun onlar için bittiği konuşmaları anında başladı. Konuşanlar haksız da sayılmazlar, geçen sezon Rondo'nun kafaca sahada olmadığı Philly eşleşmesinde neredeyse eleniyorlardı. Aynı şekilde konferans finalinde Miami'yi 7.maça zorlamalarının en büyük sebebi Rondo idi. Kısacası 'Rondo var Celtics var'dı.

Danny Ainge'in bu kadroyu dağıtıp, yenilenme çalışmalarına başlamasını 2 sezondur bekliyoruz. Özellikle Miami'ye elendikten sonra herkesin öpüşüp koklaşmasından dolayı bir ayrılık olacağı düşünüldü. Ainge bildiğiniz üzere yeniden erteledi. Galiba bu kez tam anlamıyla patladı. Peki Celtics şimdi ne yapacak? Takasa gitmelerini bekliyoruz. Ancak bu takas veteranları bozdurup genç oyuncu ve draft hakkı almak için mi, yoksa takımı play-off yarışında öne taşımak amacıyla mı yapılacak? Boston Celtics burada noktayı koyacak mı ya da son bir atış mı deneyecek mi?

Koç Doc Rivers'ın sözleriyle başlayalım. Doc 'Siz bizim bittiğimizi ifade edebilirsiniz ama ben öyle düşünmüyorum' şeklinde açıklamalar yaptı. Orlando günlerinden beri elindekinin kıymetini bilen ve sahip olduğundan yeterince verim alan bir koç olduğunu biliyoruz. Ve oyuncularının her zaman arkasında olduğunu. Tabii takas vb. işleri onun yürütmediğini de. Ainge Rondo'yu pazarlamaya çalışırken elinden bir şey gelmediğini de. Elbette ki Rondo'nun ön çarpraz bağlarının kopmasının ardından 'biz bittik' açıklamasını kimse söylemez, hele Doc hiç söylemez. Burada işin kilit adamı Danny Ainge olacak.

Celtics'in önünde tahmin edebileceğiniz üzere 2 senaryo var.

1-Kalan Sağlar Bizimdir, Yola Devam

Olası bir takasla ortalama üstü bir point guard'ı takıma katıp play-off için son bir şans denenebilir. Gerçi 3 yıldır bunu yapıyor Celtics. Her seferinde de beklentilerin üstüne çıkmayı başardılar. Celtics'in Heat'i 7.maça sürükleyebileceğini hangimiz tahmin edebilirdi ki? Peki ama Rondosuz..

Bu yol riskli fakat Celtics taraftarının gidilmesini beklediği yoldur bana kalırsa. Celtics taraftarı ruh, gurur, takım vb. tarzı söylemlere fazlasıyla değer verdiği için takımın geri adım atmasını eminim ki istemeyecektir*. Ancak onların istememesi bunun yanlış olduğunu göstermez. Özellikle takımın yaz dönemindeki hamlelerinin hiçbirinin tutmaması bu tercihin negatif olmasına sebep oluyor. Takıma yeni katılanlar içinde çaylak Sullinger dışında pek de olumlu bir şey yok. Terry ve Lee hala beklenilenin altında, Jeff Green sezona kötü başladıktan sonra biraz toparladı ancak hala o kontratı hak ettiğini düşünmüyorum, $8 milyon alıyor kendisi. Öte yandan Brandon Bass harika geçirdiği sezonun ardından eski haline dönmüş gibi. Oradan da bir eksi. Garnett ve Pierce ne kadar değerli olsalar bile biri 35, diğeri de 36 yaşında. Garnett mayıs ayında 37 olacak. 

Celtics'in takasa gidip, point guard alacağını düşünelim. Garnett ve Pierce'ı göndermeden verebilecekleri değerli parça neredeyse yok. En azından değerli bir point guard istiyorlarsa. Veyahut Rondo'ya elveda denilebilir, dünkü haberin üstüne çok da kalp kırıcı olur. Ligde takımları tarafından takası hoş karşılanacak iki ortalama üstü point guard var. Lowry ve Lin. Lin'e ortalama üstü dedim değil mi? Hala o 17 numaranın etkisindeyim dostlar.

Takımın yıldızı olması beklenirken Calderon'un harika oyunu sebebiyle  Lowry bench'e düştü. Celtics'in bir point guard'a ihtiyacı olduğu düşünüldüğünde aklıma gelen ilk isim Lowry oluyor, ayrıca Raptors'ın onu yollamak istediği biliniyor.

Bu bölümde son olarak Rondo'nun ligin en iyi 3-4 oyuncu kurucusundan biri olduğunu ve Celtics'in bu yarayı pansuman edip iyileştirme ihtimalinin çok düşük yüzdelerde gezindiğini belirtelim.



2-Yenilenme

Üstte de söylediğim gibi, aslında 2-3 yıldır beklenilendir. 2010'da Lakers'a finalde kaybettikten sonra gerçekleşeceği konuşuluyordu. Şu an 2013, hala tam anlamıyla gerçekleşmedi. Ancak Danny Ainge'in dağıtmak için çabaladığı zamanlar da oldu. Geçen sezon Ray Allen'ın Clippers'a takasla gönderileceği haberleri, Pierce için çıkanlar bla bla... Rondo'nun sezonu kapatmasıyla beraber artık bu devrin sonuna iyice yaklaştık.

Hem Garnett hem Pierce zaman zaman harika performanslar verse de şampiyonluk yarışından uzakta, ortalama bir takım için sahip oldukları kontrat çok masraflı. Şu anki Celtics'ten değil, yeniden yapılanma sürecindeki Celtics'te onların yeri olamayacağından söz ediyorum. Pierce'ın 2 yıllık $31 milyon, Garnett'in 3 yıllık $36 milyon değerinde kontratı bulunuyor. Her şey bir kenara, hall of famer olması garanti iki oyuncuyu kariyerlerinin sonunda dibe oynayan Celtics'te tutmak pek mantıklı değil. Zaten maddi olarak da mümkün gözükmüyor. Tabii bu söylediklerim yenilenme yoluna gidilirse geçerliliğini koruyacak.

Yenilenme sürecine başlanıp iki oyuncudan birinin ya da ikisinin gönderilmesi halinde Celtics'in isteyeceği şeyler basitçe bir sürü draft hakkı ve 25-26'sını geçmemiş iyi parçalar olacak. 

***


Celtics'in 2-3 yıldır bitmeyen uzatmalarında sona yaklaştık. 2007'de başlayan bu film için 'The End' yazmaya bu kadar yaklaşmamışlardı. Nba2K20'de efsane takımlar bölümünde göreceğimiz takımlardan biri olacak, şüphesiz. 

Son olarak; geçmiş olsun Rondo.

*:Paylaşmazsam olmazdı. 1969 Nba Finali ve yaşlı Celtics o zamanın 3 büyük efsanesine sahip-Wilt, Baylor, West- Lakers'ı 7.maçta deplasmanda mağlup ediyor. Lakers organizasyonu şampiyonluktan o kadar eminmiş ki tavana balonlar asılmış, şampiyonluk röportajlarının sırası belirlenmiş. Celtics'in hem koçu hem de pivotu olan Bill Russell ise maçtan önce takımına 'O balonları tek tek toplamalarını görmek keyifli olacak' demiş. Allah Allah.

Hiç yorum yok: