Cumartesi, Şubat 23, 2013

NBA’deki Son Hamleler

Kings_NBA


Nba’de takımların kadrolarını güçlendirmesi için son hamle sayılabilecek takas dönemi dün itibariyle sona erdi. İlk önce şunu söylemeliyim, son yılların en hareketsiz – daha doğru bir şekilde ifade etmek gerekirse ufak isimlerin yer değiştirdiği – bir takas oldu. Şöyle ki, 2007 yılından beri herhangi bir all-star oyuncunun yer değiştirmediği ilk takas sezonu bu sezon gerçekleşti. Takas döneminin sonuna yaklaşırken yapılan çoğu hamle, lüks vergisinden kurtulma çabasından ibaretti. Bazılarına ise hiçbir anlam veremedim.
Önemli olanlardan başlayıp arkalara doğru devam edelim:

No 5 Rockets’ta
Sacramento 5 numaradan draft ettiği Thomas Robinson’dan çok erken vazgeçip Patrick Patterson, Cole Aldrich ve Toney Douglas’ı içeren pakete karşılık, Robinson’ı Rockets’a gönderdi. Robinson’ın oyunu şu ana kadar pek hoş gelmeyebilir ama sonuçta çaylak. Ve maç başına sadece 15 dakika süre bulabildi. Robinson Kansas’taki halini Nba’e yansıtabilirse Morey kariyerine bir altın sayfa daha eklemiş olacak. Verdiği isimlere bakacak olursak da, hala geleceğe yatırım yaptığını görebiliyoruz. Doğru karar, bildiğiniz üzere kimse Rockets’ı şampiyonluk adayı olarak göstermiyor. Ki değiller de. Patrick Patterson’ın dış şut tehditini ve Douglas’ın Lin’in saçmalıklarını temizlemelerini özleyeceklerdir. Fakat dediğimiz gibi, yapılanma aşamasındaki bir takım için ilk sezonda yüksek hedefler konulmasını beklemek hayal.


Robinson’ın yanında Garcia ve Honeycutt’ı aldılar. İkisinin de kontratı bu yaz itibariyle bitiyor. Salary cap için de müthiş hamle oldu.
Rockets’ın tuhaf hamlesi ise 2.tur seçimi karşılığında yollanan Morris oldu. Salary cap’in çok altındalardı ve Morris benchten gelip zaman zaman iyi katkı veriyordu. Sanırım kontratının gelecek sezon devam etmesi Morey’nin böyle bir hamle yapmasını gerektirdi. Suns Morris’e yer açmak için Zeller’ı serbest bıraktı.
Kings açısından bakacak olursak, takımı elden çıkarırken tüm oyunculara yol veriyorlar, ya da Robinson’ın cidden hiçbir şey olamayacağını düşündüler. Çaylak sezonu daha, çok aceleci davrandılar çok. Umarım bu sezon kimi seçeceklerine dikkat ederler, yine Top 5’da bir yere sahip olacaklar muhtemelen.
Orlando Magic’in Hamleleri
Gilbert Arenas Çin’de oynayadursu, Orlando Magic’ten senelik $20 milyon almaya devam ediyor. Amnesty’nin kuralı gereği. Üstüne bir de Hedo var, o da 11 milyon alıyor hiç oynamadığı halde. 2005’teki panayır halindeki New York’u azıcık anımsatıyor. O Knicks, 123 milyonluk salary ile play-off yapamamıştı. Takımın yeniden yapılanması bekleniyor ancak elindeki Hedo ve Nelson kontratlarından kurtulmadan bir yapılanma olanağı zor. Ve bir ekleme yapacak olursak, bu sezon hiç oynamadığı halde 7.5 milyon ve gelecek 2 yılda $15 milyonluk kontrata sahip Al Harrington var.  Hedo’nun ise gelecek sezon oyuncu opsiyonu var. Yani yatarak bir 12 milyon’u daha cebe indirebilir. Bunları düşünerek yaptığı hamleleri inceleyelim:
1-  Udrih+Lamb+Harris = Redick+Ayon+Smith
JJ Redick Orlando’dan aldığı parayı hak eden nadir isimlerdendi. Bu yaz kontratı bittiği için ve Magic’le uzatmak istememesinden dolayı takasını istediğini düşünüyorum. Lige geldiğinden beri(2006) başka bir takım forması giymemişti. Karşılığında ise Udrih alındı. Aşağı yukarı aynı kontratlara sahipler, Nelson’ın 1. PG olduğu bir takıma Udrih hamlesi güzel, bu yaz kontratını yenileyeceklerini düşünüyorum. Ayon ve Ish karşılığında Lamb ve Harris geldi, istatistiksel olarak benzer katkıları verdiler.
Magic’in bu takastaki düşüncesi kontratını yenilemeyecek Redick’in yerine aynı kontrata sahip PG alınmasından ibaretti. Bucks için benchten gelecek keskin şutör çok şey ifade ediyor. Ellis ve Jennings kenardayken skor sıkıntısı yaşıyorlardı, buna bir çözüm bulmuş olabilirler. Fakat Udrih’in gidişiyle takımın back-up point guard’ı kalmadı, tabi Ish Smith’e o görevi vermeyi düşünmüyorlarsa. Düşünmeseler de iyi ederler. Muhtemelen free agent piyasasından bir PG bulacaklar. Delonte West gibi.

JJRedick
2- Hakim Warrick=Josh McRoberts
İki oyuncunun da kontratı bu sezon sonunda bitiyor. İki takım da konferansın dibinde. İkisinin de kontratı neredeyse aynı miktarlarda( 3 ve 4 ). Jordan’ın 1 milyon bağışladığını düşünüyorum.

Washington’dan Hediye Var
Sezonu kapatmış ve kontratı biten Barbosa yerine Jordan Crawford’ı vermek hediyeden başka bir şey değil. Özellikle Boston’ın içinde bulunduğu durumda. Guard rotasyonu perişan bir haldeyken Crawford gibi kalburüstü bir skoreri bedavaya verdiler. Crawford’ın bencil oyununu beğenmiyorum, evet, ancak tam anlamıyla Celtics’in ihtiyacını duyduğu bir stile sahip. Hele ki Terry’nin istenileni vermemesinden sonra. Crawford’ın kontratı mı, bu sezon sadece $1.5 milyon alıyor, seneye de 2.
Celtics’ten söz etmişken şunu da belirtelim. Ainge’in o kadar söylentilere karşılık Pierce ve Garnett’i bırakmaması tamamen yola devam ettiklerinin göstergesi. Başta kötü bir fikir olarak görüyordum, şimdi ise Pacers ve Heat dışındaki doğu takımlarının durumlarını düşününce çok da kötü gözükmüyor.

Diğer Hamleler

Brewer > Thunder | 2014 2.tur seçimi > Knicks
Knicks’in yaptığı hamlenin tek açıklaması bu takastan sonra 10 günlük imzaladıkları Kenyon Martin’e yer açmak istemeleriydi.  Brewer gibi üst düzey savunmacı, özellikle play-off’ta, Knicks gibi savunması iyice patlak veren bir takımda iş yapabilirdi. Anlamadığım kısım Brewer’ın kontratı sezon sonunda bitiyordu, hiçbir şey veremeyeceğini düşündüğüm White’ı bırakabilirlerdi. Ya da Rasheed’i. Rasheed’in katkı falan vereceğini düşünmüyoruz değil mi?
Thunder açısından ise güzel hamle, 2.tur draft hakları genelde 55-60 arası bir yere denk geldiği için Brewer’ı bedavaya ekledikleri söylenilebilir.
Maynor > Blazers | Printezis > Thunder
Portland ligin en kötü benchine sahip takımlarından. Play-off’a kalma ihtimalleri hala var- bence yok – gibi gözükse de kalmaları halinde bile bu benchle bir yere varmaları imkansız. Maynor’ı kadroya katmaları hem bu sezon için hem de gelecek için güzel hamle. Lillard’ın back-up’ı olacaktır. Bildiğiniz üzere Reggie Jackson Maynor’ın sakatlığından sonra formayı kapmış, sonrasında harikalar yaratmıştı. Maynor karşılığında Printezis’in Nba hakları Thunder’a gitti.
Jones > Hawks | Morrow > Mavericks
İki oyuncunun da sözleşmesi bu sezon sonunda bitiyor. Bu takasla birlikte Dallas lüks vergisinden kurtulmayı başardı.
Telfair > Raptors | Haddadi > Suns
Haddadi’yi serbest bırakacakları düşünürken Haddadi karşılığında Telfair’i almayı başardılar.  Bu takastan sonra şu fotoğraf aklıma geliyor:


LBJ_NBA

NOT: Bundan sonra yarısaha'da yazacağım. Fakat buraya da zaman zaman postlayacağım. Oraya da göz atmayı unutmayın. Selametle.

Hiç yorum yok: