Salı, Mart 12, 2013

JaVale McGee Olmak


nuggets_lakers_gm3_hc_1HC2405

RT @mertaydin23 1987 baharında, Pamela McGee Los Angeles'ta bir klinikte 3 gün sonrasına kürtaj için randevu almıştı. 24 yaşındaydı ve profesyonel basketbolcuydu. Bebek doğurmak profesyonel hayatını mahvedebilirdi. Ertesi gün kiliseye giderek içine sinmeyen bu kararı yüzünden kendisini arındırmak istiyordu. Fakat kararından vazgeçti ve kliniği arayarak randevusunu iptal ettirdi. JaVale McGee böylece bu dünyanın ışıklarını '88 kışında tadabilmişti. 6 yaşına kadar İtalya, Fransa, Brezilya ve İspanya olmak üzere bir sürü yerde yaşayıp, herkesten daha farklı bir persfektif kazanmıştı. Belki de sinemaya bu kadar düşkün olmasının sebebi buydu. En sevdiği yönetmen Tarantino gibi film çekmeye başladığında daha çocuktu.  Çok ufak yaşlarda The Blair Witch Project ile ünlenen amatör filmler furyasına, teyzesinin kamerasının gece moduyla çektiği bir filmle o da dahil oldu. Annesinin onun için verdiği büyük karardan sonra, McGee ünlü film okulu USC yerine Nevada Üniversitesi'nin ona teklif ettiği basketbol bursunu kabul ederek, film sektörü yerine basketbolu tercih etmiş oldu.

JaVale McGee çoğunuzun bildiği üzere Shaqtin' A Fool'ların vazgeçilmezi veya komik Nba videolarının 1 numaralı kahramanı, kendisi çoğu kişi için Youtube'da yaşayan aptal biri.  Nba kurulduğundan beri tuhaf karakterleri uzaktan da olsa tanıma şerefine nail olduk. Hani diğerlerinden farklı olan adamlar. Bunu yapmak için uğraşmayan ama kişilik olarak diğer insanlardan farklı olanlar. 90'lar için Dennis Rodman'ı, 2000'ler için şimdilerin Metta World Peace'i eskilerin Ron Artest'ini, 2010'lar içinse McGee'yi listeye dahil edebiliriz. Çoğu kişinin düşündüğünün aksine takım arkadaşı Faried onun için "İnsanlar onu saf olarak görüyor fakat JaVale çok akıllı biri" diyor. Peki JaVale McGee kimse tarafından anlaşılamamış bir dahi mi yoksa gerçekten herkesin düşündüğü gibi bir aptal mı?


2.13 boy, 2.36 kanat uzunluğuna sahip ve dikey sıçraması 84 cm olan Nba'in fizik olarak oyuna en uygun pivotu. Vücudu basketbol oyunu için yaratılmış gibi. Nevada Üniversitesi'nde antreman yaparken eşleştiği oyuncunun takım koçuna neden McGee'yi savunamadığını açıklarken kullandığı sözler durumu özetliyor aslında: "Üstümden geçti". McGee'nin kolej yıllarındaki lakabı The JaValevator idi. Vurduğu inanılmaz smaçlar, muhteşem kanat uzunluğu ve dikey sıçraması sayesinde asansör lakabını almıştı. Diğer dev adamların aksine dribbling'i de hiç fena değil, sizler daha çok topu sürerken yaptığı hatalarla bilseniz de McGee bu konuda ligin en iyi uzunlarından biri olabilir.

McGee'nin oyunundaki en büyük sıkıntılar hiçbir zaman gözle görülür şeyler olmadı. Şutu mu, pota altındaki etkinsizliği mi ya da ribaund konusundaki sıkıntısı mı; hayır. Sorun hep basketbolun temelindeki şeyleri bilmediği için veyahut bilip de bunları pek takmadığı için şu anda Nba'in en iyi uzunları listesinde adı geçmiyor. Mesela bir pivot, ribaundu aldıktan sonra tek başına fastbreak yapmamalı. Bir pivot arkasında 1.74'lük bir guard bulunduğunda  pozisyonu bitirebilmeli. McGee gibi inanılmaz bir blok tehditi topun çembere değmesine 5 cm kala topa vurulmaması gerektiğini bilmeli. Denver Nuggets koçu George Karl'ın onun için söylediği şeyler şunlar: "Çok özel şeyler yapıp yerimizden kaldırıyor, bir sonraki pozisyonda ise öyle bir şey yapıyor ki kafamı ellerimin arasına almak zorunda kalıyorum".  Karl'ın söylediği gibi iyi ve kötü şeyleri bir gecede gösterdiği anlar oldu ve akıllara ilk gelen ise United Center'da triple-double kovalarken düştüğü haliydi.  Koç Karl zaman zaman McGee'ye yeterli süre vermediği için çok eleştirildi. Takımın en çok para kazanan 2. oyuncusu maç başına yalnızca 18.5 dakika süre buluyor. İstatistikleri 36 dakikaya vurulduğunda elde edilen rakamlar oldukça etkileyici; 18.5 sayı 9 ribaund ve 4 (!) blok. Bu kararı konusunda koç Karl ne kadar suçlanır bilinmez ama McGee'nin play-off döneminde Nuggets'ın rakip uzunları savunma konusunda en büyük kozlarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Önünde Koufos'un olması onu kahrediyor olsa gerek, hop bir saniye, kahretmek mi, umursadığını zannetmiyorum.

javale

Başkentten Colorado'ya takas edildiği haberini Nuggets GM'i Masai Ujiri'nden öğrendiğinde gelmek için çok sabırsızdı. Ujiri yarın akşam gelebilirsin demesine rağmen McGee sabah uçağıyla Denver'daydı. DC'deki ortam bilindiği üzere felaketti. Jordan Crawford, Andray Blatche, Nick Young.. 24 yaşındaki McGee için Denver yeni bir sayfaydı. Bu yaz imzaladığı ve çok eleştirilen 4 yıllık $44 milyonluk kontrat hakkında genel menajer Ujiri "Pivotların gelişimi zaman alır, McGee'ye güveniyoruz" demişti. McGee'nin gelişime mi yoksa konsantre olmaya mı ihtiyacı var sorusu sorulsa ikinci seçenek benim tahminim olurdu. Konsantre olduğunda neler yapabileceğini geçen seneki Lakers eşleşmesindeki 5.maçta gayet güzel göstermişti.

Genel menajer Ujiri'nin dediğinden yola çıkarsak, JaVale'in gelişiminin, daha doğrusu oyuna olan saygısındaki artışın ona az dakika verilerek gerçekleşeceğini inanmıyorum. Şu anki rolünden daha büyük bir rol verilmedikçe senelik $11 milyon alan bir oyuncunun bir anda 'peri masalı' misali değişmesini beklemek çok iyimser olur. Karl, +/- istatistiklerinde pek yararlı olduğunu söylenemese de, ilk beşte Koufos yerine McGee'yi tüm sezonda sadece 100 dakika denedi.  Eğer McGee'den daha büyük şeyler bekleniyorsa daha büyük sorumluluklar yüklenmeli. Denver Nuggets'ın konferansındaki güçlü takımların kadrolarına bakacak olursak, Nuggets'ın rakiplerinin kadrolarındaki atletik pivotlara karşı McGee tarzında bir uzuna çok fazla ihtiyaç duyacağını söyleyebiliriz.

Annesi Pamela McGee'nin söylediği gibi oğlunun Nba'in en iyi pivotu olup olamayacağını zaman gösterecek. McGee son dönemde gördüğümüz en acayip ve sıradışı karakter.  Ve beyninin içindeki parçaları bir araya getirebilirse en iyi olmaması için hiçbir neden yok.

-Bu yaz McGee'yle çalışan Hakeem'in sözleri için buradan.
-Shaquille O'neal'ın McGee'nin komik pozisyonlarından yaptığı video için buradan.
-Geçen sene SI'da Lee Jenkins tarafından yazılan McGee yazısı epey yardımcı oldu. Ona da selam.
-Yazıya RT yaparak başlamamın sebebi McGee'nin her tweeti öncesi kendisini RT etmesi. Bilenler espriyi anlamıştır zaten. Bunu da 'dediğim her şey önemli, ondan RT yazıyorum' diye açıklıyor. Cidden çok değişik adam.

Hiç yorum yok: