Cumartesi, Haziran 15, 2013

Final Yeniden Başlıyor


Çok fazla hayal kırıklığı ve şanssız sakatlıklar gördüğümüz normal sezondan sonra ilk tur eşleşmeleri de aynı tatsızlıkta ilerlemişti. Tüm bu yavaşlık 2 .tur eşleşmelerinin ardından ani bir ivmeyle tersine döndü ve o süreçten bu yana harika eşleşmeler izledik. Tüm bu seriler sonrasında play-off'ların en anlamlı bölümünde ise en güzel eşleşmeyi bulduk; yani Heat-Spurs final serisini.


Seride oynanan 4 maçta da maçların son topa gitmediğini görmedik. Heyecan bakımından bunu baz alanlar olabilir. Lakin seride oynanan basketbol o kadar kaliteli ve etkileyici bir seviyede ki, basketbolun güzelliklerini iliklerinizde hissetmeniz mümkün. İki takım da sezon içinde veya play-off döneminde ligin en komple takımı olup rakiplerinin her hamlesine cevap verebilme yeteneğine sahiptiler. Komple olmak konusunda Miami'nin San Antonio'nun bir adım önünde olduğunu söyleyebiliriz. Miami'nin Big 3'si tıkır tıkır çalıştığı zaman nasıl bir görüntü oluştuğunu dün çok iyi gördük. Tek kelimeyle açıklanabilir, o kelime de aynen şu: korkutucu.

Dwyane Wade'in 2006 Nba Finali'ne flashback yaptığı ve oyunun iki alanında da resital verdiği maçın büyük bölümünde Spurs'ün Heat'e bir cevabı oldu. Oyunun kırılma noktası Bron ve Wade'e katkı vermeye başlayan ve özellikle 2.yarıda gösterdiği mücadeleyle nüansı sağlayan Chris Bosh oldu. Bu üç yıldız bildiğimiz standartlarında oynadığı sürece rakiplerinin yanıt verme olasılığı çok düşüyor.
2-2'lik eşitlik sonrasında 3 maçlık bir final serisi izleyeceğiz. Saha avantajına sahip olan Heat'in  psikolojik avantaja da sahip olduğunu düşünüyorum. Her ne olursa olsun son 2 maçı evlerinde oynayacaklar. Spurs için 5. maçı kaybetmek seriyi büyük oranda kaybetmek anlamını taşıyor. Kalan 3 maçta bu iki takımın neler yapabileceğini ve neler olabileceğini konuşalım.

San Antonio serinin geri kalanında neler yapmalı?
4. maçta olan şey, Big 3'nin her parçasının tıkır tıkır çalışması, Spurs için sorun çıkardı. Evet, fakat bu soruna çözüm bulacak olan taraf Spurs olacak. Wade'in play-off döneminde gösterdiği kötü performans, çoğu kişinin-ben dahil- onun sıradanlaştığını düşünmesini sağladı. Pop da muhtemelen onlardan biri. Wade'e süperstar muamelesi göstermenin zamanı geldi. Wade'e  karşı 'Rondo savunması' yapmayı bırakmalı San Antonio. Keza aynı şekilde LeBron'a da aynı savunmayı yapmaktalar. LeBron'un şut atamadığı yıllar geride kaldı. Serinin ilk üç maçında kötü performans göstermiş olabilir, fakat sezon içinde %56 saha içi %40 üçlük  isabetiyle oynayan bir oyuncudan söz ediyoruz. Spurs, LeBron'un 2011 veya 2007'de gösterdiği performansı referans alarak onu uzaktan savunma fikrini kafasından atmalı. Tepede top aldığında olmasa bile post'a her indiğinde double team getirmeliler. 4. maçta gördüğümüz üzere, yüz yüze harika savunma yapan Leonard fizik dezavantajı nedeniyle post'ta LeBron'a cevap vermekte zorlanıyor.

Üst paragrafın son cümlesinden sonra söz dönüp dolaşıp Spurs'ün kısa beşe dönüp dönmemesi konusuna geliyor. Splitter'ın hücumda gösterdiği kötü performans Spurs'ün planlarını alt üst etti. Alternatifin 50 kilo fazlası bulunan Diaw veya şut atmaktan başka bir vasfı olmayan Bonner olması Spurs adına pek umut verici değil. Splitter'ın savunmadan ziyade hücumda yapamadıkları Spurs'ün başını çok fazla ağrıttı. Miami kısa beşe döndüğünde, Pop genellikle Leonard'ı 4'e çekip Miami'nin hızına çıkmayı düşündü. Bana kalırsa, Heat kısa beşle oynasa dahi Spurs'ün içeride iki uzunla oynaması gerekiyor. Kısa beşe döndükleri takdirde LeBron'un post oyunları çok fazla canlarını yakıyor. Veyahut Wade'in içeri drive ettikten sonra karşılaştığı zorluk seviyesi düşüyor. Ya da ben hala 4.maçın etkisindeyim.

Top kayıpları. 4.maçın en can alıcı noktasıydı. Saçma pas hatalarından gelen top kayıpları da oldu fakat Heat'in, özellikle Wade'in yaptığı savunma tek kelimeyle enfesti. LeBron, Bosh ve diğer isimler de Wade'e katılınca Spurs hücumda çok bocaladı. Son çeyrekte oyunun kopma anlarında üçlük çizgisinin gerisinden yapılan deneme atışları Heat savunmasının Spurs'ü püskürtmesinin bir özeti gibiydi. Spurs serinin kalanında en az 2 maç kazanmak istiyorsa top kayıplarını en aza indirmeli. Miami'ye karşı yapılan top kayıpları diğer takımlara yapılan top kayıpları gibi değil. Heat, LeBron ve Wade gibi potaya çok hızlı gidebilen, açık alanda durdurulması çok zor olan oyunculara sahip. Bu seviyede bulunan her basit sayı ise çok çok anlamlı.

Sezon ortasında dahi konuştuğumuzda, Spurs'te Heat'in kilidini açabilecek oyuncunun Ginobili olduğundan söz ediyorduk. Ama Ginobili mart ayındaki sakatlıklardan bu yana hiç istikrarlı bir performans sergilemedi. Play-off'larda da iyi oynadığını söylemek güç. Warriors'a attığı maç kazandıran basketi kenarda bırakırsak, hiç bekleneni veremedi. Play-off'larda %37 şut isabetiyle maç başına 10 sayı atabildi. Serinin kalanında yapacağı şeyler Spurs adına çok değerli olur. Normal sezon sonrasında çıktığı 18 maçta çok büyük bir etken olamamış bir oyuncuyu şimdi denkleme katmak ne kadar mantıklı bilemiyorum. Ne olursa olsun Ginobili'nin son sözünü söylemediğini düşünüyorum, belki de istiyorum. Kim bilir.

Miami serinin geri kalanında neler yapmalı?
Miami'nin Spurs tarafından bozguna uğratıldığı 3.maç, Miami adına 'Serinin geri kalanında neler yapmamalıyız?' dersi gibiydi. Özellikle tek bir isimde yoğunlaşırsak; LeBron James adına. LeBron serinin geri kalanında 4.maçta yaptığı gibi potayı zorlamalı. Drive etmeli. Savunma yerleşmişse veya herhangi bir açıklık bulamadığı takdirde de post'ta topla buluşmalı. 4. maçta orta mesafeleri sokmasından mütevellit serinin geri kalanında 'Rondo savunması' ile karşılaşmayacağını tahmin ediyorum. O yüzden şut yerine sezon boyunca yaptığı gibi sayılarını boyalı alanda bulmayı denemeli.

Bir üst paragrafta söylediğim şeyler Wade için de geçerli. 4.maçta şutlarıyla Spurs'ün onun savunma şeklini cezalandırması, savunmacının artık daha yakından savunmasına sebep olacaktır. Bu yüzden hızlı ayaklarını drive etmek için kullanmalı. Wade'in potaya saldırması Heat'i özel kılan şeylerden biri. Bu işi sadece LeBron'a bırakıp spot-up şutöre döndüğü an Heat o saldırgan görüntüsünü kaybediyor. Chris Bosh'ın savunmadaki gayreti tıpkı 4. maçta gösterdiği performans gibi olmalı. Spurs'ün harika top çeviren bir takım olduğunu düşünürsek, onları durdurmak için  savunmada hareketlilik şart.
Bosh'ın yukarıda yaptığını yapmaması gerekiyor.
WadeStealonTDLeonardNeedsToCut_original
Miami'nin serinin geri kalanında mümkün olduğu kadar kısa beşle oynaması gerektiğini düşüyorum.  Spoelstra'nın işi LeBron'u potaya olabildiğince yakın mesafede topla buluşturmak olmalı. Onun 4 numara oynuyor olması şutörlere de yarıyor. Keza herhangi bir double team'de harika saha görüşü sayesinde doğru pası bekletmeden yapıyor Bron. 3 numara oynadığında ise işler daha karmaşık bir hal alıyor. Özellikle takımın üçlük tehditi azalıyor. Ribaund konusunda dezavantaj yaşamaları kısa beşin doğal bir getirisi. Fakat her ne olursa olsun, LeBron gibi bir silahtan hücumda maksimum verimi almak her şeyin önünde yer almalı.

Beklentiler, Merak Edilenler
2013 Nba Finali'nde taktikler ve tercihler çok belirleyici seviyede. Koçların ufak dokunuşları seride önemli şeyleri değiştirecek etkiyi yapıyor. Tek kelimeyle satranç-basketbol karışımı bir final izliyoruz. Hepimiz keyfini çıkartmalıyız. Konumuza gelecek olursak; bu başlığın merkezindeki isim benim için Gregg Popovich. Oyuna yaptığı hamleler, taktikler, çizdiği oyunlar ve oynattığı basketbol göz önüne alındığında çok rahat Nba'in şu anda en iyi koçu olduğunu söyleyebilirim. Başarı konusunda da Red Auerbach ve Phil Jackson'ın arkasındaki isimlerin başını çekiyor. Popovich'in 4. maçta Splitter'ın halini gördükten sonra oyundan çıkarması bir mesajdı. Splitter'ın bu seviyede Miami gibi savunmada agresif bir takıma karşı skor katkısı yapamayacağını o da hepimiz gibi gördü. Dananın kuyruğunun koptuğu yere gelecek olursak; Pop'ın serinin geri kalanında Splitter'ı ilk beşten çıkarıp çıkarmayacağı benim en merak ettiğim konuların başında geliyor. Eğer çıkaracaksa da Neal, Manu gibi isimleri tercih edip takımı kısaltacak mı, yoksa Diaw veya Bonner'ı mı tercih edecek... Bu sorunun cevabı şüphesiz ki serinin gidişatı açısından çok değerli bir anlam ifade ediyor. Pop hiçbir şey olmamış gibi davranıp, Splitter'dan bir şeyler bekleme yoluna da gidebilir. Daha önce söylediğim gibi Spurs'ün kısalmasının iyi olduğunu düşünmüyorum. Ama Splitter 4. maçta oynadığı gibi oynayacaksa her şey denenebilir.

Heat savunmasının agresifliğini kıracak şey dış şutlar ve topun dolaşımı sonucunda bulunabilecek basit sayılar. Bosh'ın Duncan'a yaptığı harika savunmanın, Wade'in ve ön alan oyuncularının yaptığı müthiş baskının devamını görebilir miyiz, bilemiyorum. Heat'in şampiyon yolunda işini kolaylaştıracak şeylerin başında geliyor savunma.

kşişlil
Spoelstra'nın 4.maçta yaptığı gibi Andersen'e hiç dönmeyip tamamen kısa beşle seriye devam edip etmeyeceği de tıpkı Pop'un yapacağı tercih kadar önemli. Bosh dahil herkesin şut atabildiği, en az  3 tane üçlük atabilen oyuncunun bulunduğu beş Miami için en ideali gibi gözüküyor. Bu tercihi değiştirmek San Antonio'nun elinde. Hücum ribaundları ve Duncan-Splitter ikilisinin boyalı alanda yıpratmasıyla Spoelstra iki uzunlu sisteme dönebilir.

2006 Nba Finali'ni izleyenler bilir. Wade'in destanı şeklindeydi. Dünkü oyunu 7 yıl öncesini hatırlattı. O böyle oynadığında sezon boyunca takımı taşıyan LeBron James'in işi de çok basitleşiyor. Popovich'in Wade'i uzaktan savunma fikrinden döneceğini düşünüyorum. Wade'in nasıl reaksiyon vereceği çok önemli.
Tony Parker'ın %100 olmadığını biliyoruz. Serini geri kalanında nasıl olacağı çok kritik. 4. maçta p&r sonrası bulduğu basit şutlarda isabet bulmakta zorlandı. Bir şeylerin iyi gitmediği açık. Final serisinde %43 ile 13 sayı üretiyor.

Danny Green, Mike Miller ve Gary Neal... Verilseydi Robert Horry Özel Ödülü'nün sahibi olabilecek üç isim. Benim oyum Gary Neal'a. Bu üç isimden serinin geri kalanında benzer performans gelmesini beklemiyorum. %80'le üçlük atmalarını beklemiyorum en azından.

*****
Geçen seneki adı güzel kendisi çirkin finalden sonra harika basketbolun oynandığı bir final izlediğimiz için mutluyum. Hakem kararları ve birkaç flop dışında %100 saf basketbol izlediğimizi söyleyebilirim. Yolun yarısından fazlası bitti, fakat her şey daha yeni başlıyor. İlk 4 maç sonrasında oluşan 2-2'lik skor biz Nbaseverler için en güzel iki kelimeye daha çok yaklaştığımız anlamına geliyor: Yedinci Maç.

Hiç yorum yok: