Salı, Temmuz 02, 2013

NBA Transfer Günlüğü-1

drew0629
Bu sabah TSİ 7′de aktif hale gelen free agent piyasasında gerçekleşen imzaları, dedikoduları, takasları bu başlık altında sizinle paylaşacağım. Transfer döneminin yeni başlamasından ötürü ortalık söylentiden geçilmiyor. Android Woj’un bile kelime hatası yaptığı, yetişemediği anlara tanık olduk. Daha ne olsun.
Draft gecesi gerçekleşen ufak çaplı hamlelere değinmek istemiyorum. Golden State’in draft gecesini trollemesinden söz etmek gereksiz bana kalırsa. Kocabaş işlerden söz edelim.


 Jrue Holiday’in ‘Pelikan’ Oluşu
1990 doğumlu, 2012-13 sezonunu gayet iyi geçirmiş ve all-star olmuş, geleceği çok parlak olan bir point guard’ı draft hakları karşılığında göndermek bu açıdan bakıldığında David Kahn hamlesiymiş gibi gözüküyor. Fakat Noel’in potansiyel 1 numara gösterilmesi ve 2014 Draftı’nın çok üst düzey olacak olması Philly’nin bu hamlesini açıklamaya yetiyor. Wiggins’ı seçmek için ‘tanking’ yapan takımlar arasında en önde yer alacaklar gibi duruyor. Sixers, Holiday’i gönderirken Noel’in yanında Hornets’in 2014 Draftı ilk tur pick’ini aldı. Pick top 5 korumalı.
Diğer tarafta, Pelicans’ın beklemediği şekilde Noel’in 6.sıraya düşmesi inanılmaz bir pota altı yaratmalarına bir olanak vermişti. Davis-Noel ikilisi çok dominant-özellikle savunmada- bir pota altı oluşturabilirdi. Jrue Holiday’i alarak Vazquez’in çoğumuzun hoşuna giden oyununun takımın çok da yeterli görmediğini kanıtlamış oldular. Muhtemelen Holiday-Gordon ikilisi beşte olacak, Vazquez ise kenardan gelecek. New Orleans’ın Iggy’i takıma katmak istediğini okumuştum geçenlerde. Onu da alırlarsa play-off’un çok büyük adayı olurlar. Geçen seneki Lakers örneğinden sonra, bu tarihlerde gördüğümüz transferle gelecek hakkında yorum yapmanın pek doğru olmadığını anladığımız için beklentileri yukarılara koymuyorum. Play-off iyidir.
Chris Paul 5 Yıl Daha Los Angeles’ta
Dwight Howard’la birlikte 2013 FA piyasasının en merakla beklenen oyuncusuydu. Howard’a nazaran kararını daha çabuk olarak verdi. Paul 5 yıl için $107 milyon alacak.
Ligin en değerli point guard’ı. Bundan dolayı söylenecek çok şey yok. Clippers adına makus tarihin değiştiğini söyleyebiliriz. Del Negro’nun yerine gelen ismin Doc Rivers olması da büyük anlam ifade ediyor.
Howard’ın Kararı
Şüphesiz ki son 2 sezonun tamamında gündemde olan bir konu bu. Bunu geliştirip Howard’ın her yıl tek sezonluk sözleşme yapıp, her yaz bize ‘decision’ heyecanı yaşatmasını öneriyorum.
Houston, Golden State, Atlanta, Dallas ve L.A. Lakers aday takımlar arasında. Rockets onu almak adına çılgın bir şekilde kadroyu boşaltma yoluna gitti. Thomas Robinson’ı Portland’a gönderdi, Delfino ve Brooks’u serbest bıraktı. Ömer ve Lin için takas aramaya başladıklar konuşuluyor. Morey’nin ligin en iyi GM’lerinden biri olduğuna şüphe yok. Lakin Howard konusunda biraz saplantı yapmış gibi davranıyor. Özellikle Howard’ı almadan Ömer’in gittiğini görürsem baya baya eleştireceğim.
Lakers, Houston’la birlikte en büyük adaylardan. Howard’ın son görüşeceği ekip Lakers olacak. Görüşmede Kobe Bryant da bulunacak. İbreyi Lakers tarafına çekebilecek bir isim. Kötü geçen sezondan sonra Howard’ı ikna etmesi pek kolay olmayacak.
Howard için en doğru takım kim derseniz, bence Golden State. Bogut’un savunmada biraz etkili olduğunda  Warriors’ı ne kadar elit bir düzeye taşıdığını play-off’ta hep beraber gördük. Howard’ın savunmada ve özellikle hücumda Bogut’tan çok daha iyi bir pivot olduğunu biliyoruz. Curry ve Thompson’ı takımda tutarak Howard’ı alabilirlerse harika bir iç-dış dengesi yakalanır. Hayali bile güç. 2009′da finale giden Orlando takımını hatırlayın. 4 şutör ve Howard’la finale kadar gitmişlerdi. Gerçekleşme ihtimalini düşük görsem de Howard’ın gitmesini istediğim takım kesinlikle Golden State Warriors. Ancak dediğim gibi, Curry-Thompson-Barnes üçlüsünden ziyade, olası bir trade-sign’da veya cap space yaratma hamlelerinde Bogut ve Lee’nin kullanılmasından yanayım.
Bargs, New York’ta
Toronto’nun Bargnani’den kurtulması Kanada Günü’ne denk geldi. Toronto sokaklarında arabalarının antenlerine bayrak bağlamış olan Ontorio’lu vatandaşlar gözümün önüne geliyor. Bargnani kanserinden sonunda kurtulduk, diyorlardır. Bargnani, Raptors franchise’ının 2006 Draftı’nda yaptığı büyük bir yanlıştı. Sonrasında ise Bargnani’ye verdikleri büyük kontrat sayesinde ‘atsan atılmaz, satsan satılmaz’ bir hale gelmişti. 2000′li yılların ortalarında ‘atsan atılmaz, satsan satılmaz’ adamların takımı haline gelen Knicks, bu kezde Raptors’ı kurtardı.
İnsanların bu takasa baktığında ön yargılı yaklaşarak, Raptors’ın büyük iş yaptığını düşünmüş olabilir. Ben de öyle düşündüm. Daha sonra Camby ve Novak’ın düşündüğüm miktarlardan daha fazla para aldığını ve kontratlarının en az 2 yıl daha devam ettiğini, daha sonrasında ise Quentin Richardson’ın da trade-sign ile Raptors’a gönderildiğini öğrendim. Camby gelecek sezon 40 yaşına girecek, bu sezon neredeyse hiç oynamadı. Novak’ın etkinliği bilindiği üzere çok kısıtlı. Knicks’te bir anlamı vardı, evet, ama asla vazgeçilemez bir parça denilemez. Richardson’ı saymaya gerek yok. 2016 ilk tur draft hakkı korumalı da olsa, Raptors için bu takasın en önemli parçası gibi duruyor. Knicks’in birkaç sezon daha play-off  potasında olacağını düşünürsek, draft hakkı Denver’a değil, onlara gidecek.
Peki Knicks Bargnani’yle ne ödeyecek? 2 yıl için 23 milyon. Chandler’ın arkasında 5 numara kullanılacağını düşündüğüm için söylüyorum; New York gibi büyük piyasa da olsa bir bench oyuncusu için verilecek para değil. Bargnani için hiç değil. Bu hamle Knicks’in amnesty hakkının olmasıyla bir değer kazanabilirdi. Bilindiği üzere Billups üzerinde kullanmışlardı.
İki taraf için de vasat bir takas olduğu görüşündeyim. Camby, Novak ve Richardson’ın bir şey vereceğini düşünmeyen Knicks yönetimi Bargnani kumarı oynamış olabilir. Bargnani’nin yanısıra onların düşünmesi gereken şey, gelecek 2 sezon için Amare’ye ödeyecekleri $45 milyon olmalı. Amare ve Bargnani benchten gelirse-ki muhtemelen öyle olacak- Knicks gelecek sezon sadece 2 bench oyuncusuna $33 milyon ödeyecek. İnanılmaz.
Yarın Devam Edecek.
*Celtics-Nets takası için ayrı bir yazı yazmayı planlıyorum. O yüzden burada yer vermedim.

Hiç yorum yok: