Salı, Aralık 10, 2013

Rudy Gay, Sacramento'da

Denver'da yarattığı harika kadroyla genel menajerlik işinde ne kadar harika olduğunu gösteren Ujiri, takım sahibinin cimri davranması sebebiyle bu yaz Kanada temsilcisi Toronto Raptors'la anlaşmıştı. Ujiri'nin devraldığı kadro, genel menajerlerin ince dokunuşlar yapabileceği bir kadro değildi. Bargnani ve Gay'in kocaman kontratı, Lowry'nin pek sevilen bir karakter olmayışı gibi nedenlerden dolayı çoğu basketbolsever Masai Ujiri'nin Colengelo'nun pisliklerini temizleyemeyeceğini düşünmüştü. Ujiri, geldikten sonra ilk olarak Bargnani'nin kontratını Knicks'e göndermeyi başardı. Ben hala Knicks için çok başarısız bir takas olduğu fikrini taşımıyorum. Ki Bargnani kötü bir sezon geçirmiyor. Ancak o kontratı diğer takımlara gönderebilmek pek olağan gözükmüyordu. Bargnani'nin Raptors günleri 1-2 yıl önce bitmeliydi. Ujiri bunu başardı. Knicks de bilindiği üzere olağan şüpheliydi. Böylelikle Toronto'nun göndermek istediği 2 büyük kontrattan biri Toronto'dan ayrıldı.



Bargnani sonrasında öncelikli hedef Rudy Gay oldu. Gay'in hak ettiğinden fazla para aldığı doğru. Gelecek sezon $19 milyon alacak Gay'in kariyerinin şu ana kadar hayal kırıklığı olduğu da doğru. Performans/Yetenek oranı bir  hayli düşük… Toronto'ya ilk gittiğinde yeni bir şehir, taşıyabileceği bir takım gözüyle bakanlar olmuştu. Ancak Rudy Gay orada da beklentileri karşılayamadı. Gay'in en büyük problemi düşük şut yüzdesi. Bunu getiren şeyler de onun hücumda yaptığı kötü şut tercihleri. İyi bir orta mesafe oyuncusu olmamasına rağmen çok fazla el üstü orta mesafe şutu deniyor. Fizik avantajını kullanarak post'ta sayı bulma şansı varken onu pek tercih etmiyor. Hatta bu yaz efsane Hakeem Olajuwon'la post oyunu üzerinde çalışmıştı Rudy Gay...

Dün gece Kobe'nin dönüşüne hazırlandığımız sırada gündemi değiştiren bir takas gerçekleşti. Gay, Gray ve Acy Raptors'tan ayrılan isimler oldular. Toronto bu isimler karşılığında Sacramento'dan Salmons, Hayes, Vazquez ve Patterson'ı kadrosuna kattı.


Toronto taraftarı bu takastan son derece memnun... Her maç 18.6 şut kullanıp bunları sadece %38 gibi düşük bir yüzdeyle isabetlendiren bir oyuncu ve onun büyük kontratından kurtulmayı başardılar. Vince Carter ve Tracy McGrady'yi idare edemeyen, sonrasında Bosh'ı elinde tutamayan, Hedo'ya 5 yıl için $54 milyon veren, hak etmediği bir kontrata sahip Gay'i değerli parçaları elinden çıkararak takıma alan Toronto yönetimi vardı geride bıraktığımız 10-15 yılda. Masai Ujiri gibi üst düzey bir idareci Raptors taraftarının alışık olduğu bir şey değil. Bu yüzden Raptors taraftarları yaşanan şeylerden fazlasıyla mutlular.

Sacramento tarafında ise duruma şüpheyle yaklaşılıyor. Rudy Gay'in son 2-3 sezonuna baktığımızda parlak şeyler göremiyoruz. Sahip olduğu kontrat da hiç iç açıcı değil. Kings tarafı, Salmons ve Hayes gibi pek fazla işe yaramayan yaşı geçmiş oyunculardan kurtulmaktan memnun. Ancak Rudy Gay'in Sacramento'ya nasıl uyum sağlayacağını, topu kullanmayı çok seven guard Thomas'la nasıl geçineceğini, çok iyi bir takım arkadaşı olmadığını bildiğimiz Cousins'la ne kadar anlaşacağını kestirmek güç.

                             



Taraftar boyutundan çıkıp takasa biraz daha yakından bakalım. Üst taraftaki grafikte gördüğümüz gibi Raptors salary cap'inde gelecek sezon için 12 milyonluk bir boşaltma gerçekleştirdi. Bu hamlenin onları biraz daha aşağı sürükleyeceğini düşünürsek, bu hamle lotaryada daha iyi bir yer elde etmelerini de sağlayacak. Ujiri'nin yeniden yapılandırmaya başladığı takımda bulunan 2 büyük kontratı 6 ayda elinde çıkarabilmesi büyük bir başarı. Bu iki hamle tamamıyla geleceğe yönelik ve salary cap'le ilgili gerçekleştiren hamlelerdi. Toronto'nun gelecek yaz hiçbir oyuncuya max kontrat vereceğini düşünmüyorum. 2014 yazında çok fazla büyük oyuncunun serbest kalmayacağını düşündüğümüzde Ujiri bu boşluğu tıpkı Lakers'ın yaptığı gibi tek senelik kontratlarla doldurup 2015 yazına yönelik adımını atabilir.


Toronto'nun bu takas sonrasında kadrosuna kattığı isimlerden Vazquez, Patterson ve Salmons'ın kontratı sezon sonunda bitiyor. Vazquez ve Patterson, Raptors hücumunu geliştirebilirler. Vazquez ligin en underrated point guard'larından biri. Hücumu çok iyi yöneten pasa yönelik bir guard. Savunması Jose Calderon'dan daha iyi değil. Patterson ise dış şutu sayesinde JV'nin boyalı alanda daha rahat olmasını sağlayabilir. Bu takasla birlikte Terrence Ross şüphesiz daha fazla şans bulacak. Zaten çöpe atılmış bir sezonda onun gelişiminin sağlanması da önemli bir detay bana kalırsa. 

Raptors'ın takas notu: A+

Sacramento'nun ise bu takasta çok kötü bir iş yaptığını düşünmüyorum. Hiçbir draft hakkı vermediler, gelecekte takımda önemli rol alabilecek genç oyuncuları ellerinden çıkarmadılar. 2014-15 sezonu için fazladan yüklendikleri bir $12 milyon var ellerinde. 2014 yazında serbest kalacak süperstar veya franchise oyuncusu olabilecek çok fazla oyuncu yok. 2015 ise öyle değil. Birçok süperstar adayı kariyerlerindeki 2.kontratı yapacak. Bunun yanında takımların kaderini değiştirebilecek çok fazla oyuncu da serbest kalacak.  Kemba Walker, Kyrie Irving, Klay Thompson, Aaron Afflalo, Kawhi Leonard, Nikola Vucevic, Damian Lillard gibi. 2015'te serbest kalacak oyuncu listesi 2014'e nazaran daha iyi. Tabii ki bu değerlendirmeyi LeBron, Wade, Bosh gibi süperstarların kontratlarındaki erken sonlandırma opsiyonunu kullanmayacağını varsayarak söylüyorum. Yani, Sacramento Kings 2015 yazında Rudy Gay'in kontratının bitmesiyle 19 milyonluk dev bir boşluğa sahip olacak. Genel menejer Pete D'Alessandro bunu düşünerek bu hamleyi gerçekleştirmiş olabilir. 
Rudy Gay beklentileri karşılayamayan fakat sahip olduğu yetenek dolayısıyla beklentilerin hiçbir zaman bitmediği bir oyuncu. İşte bu yüzden Sacramento Kings bu hamleyi gerçekleştirdi.



Kings'in takas notu: B-

Hiç yorum yok: