Perşembe, Haziran 19, 2014

Draft 2014: Takım Profilleri-1


Offseason'da NBA takipçilerini heyecanlandıran en büyük iki unsurdan biri şüphesiz ki drafttan gelen oyuncular ve free agent imzaları. Perşembe günü gerçekleşecek olan 2014 NBA Draftı hakkında büyük beklentiler söz konusu. Bazıları '84, '96 ve '03 ile birlikte en iyi draftın bizleri beklediği görüşünde. Kimileri ise felaket 2013 sınıfının NBA'e neredeyse hiçbir şey verememiş olmasının bu drafttaki oyuncuların fazla abartılmasına neden olduğunu söylüyor. Hangi tarafın haklı olduğunu 2020 dolaylarında söyleyebileceğiz sanırım. Ben ise daha çok birinci düşüncenin tarafındayım. Başlayalım.


NO.1 Cleveland Cavaliers

Draft Hakları

-1.tur 1.sıra

-2.tur 3.sıra, Orlando Magic'ten

Kontrat Altındakiler

-Guard ve kısa forvetler: Kyrie Irving, Dion Waiter, Alonzo Gee(takım opsiyonu), Sergey Karasev, Jarrett Jack, Carrick Felix, Scotty Hopson(takım opsiyonu)

-Uzunlar: Tristan Thompson, Anderson Varejao(takım opsiyonu), Anthony Bennett, Tyler Zeller

İhtiyaç Duyulanlar

-Kısa forvet

-Oyunun iki alanında da etkili pivot

-Waiters'ın yapamadıkları yapabilen SG

Serbest Kalan Oyuncular

-Luol Deng, Spencer Hawes, Matt Dellavedova, CJ Miles

Son 5 Draft

2009: Christian Eyenga, Danny Green .

2010: Draft hakkı yoktu

2011: Kyrie Irving, Tristan Thompson, Justin Harper, Milan Macvan

2012: Dion Waiters, Tyler Zeller

2013: Anthony Bennett, Sergey Karasev, Carrick Felix

#1 İçin Hedefler

-Embiid'i sakatlığı sonrasında listelerinden çıkardıklarını düşünüyorum. O yüzden Andrew Wiggins, Jabari Parker, Donte Exum.

#33 İçin Hedefler

-İlk sırada yapılan tercihe göre değişmesi muhtemel. Kısa forvet rotasyonunu genişletmeye çalışabilirler.

***

Ne şanslılar ama! Ya da durun bir saniye. Çok şanssızlar mı demeliydim? Evet, karar verdim. Çok şanssızlar. LeBron gibi yerel bir süperstar'ı takıma kattıktan sonra onu ciddi bir şampiyonluk adayı yapabilecek parçaları bir araya getiremediler. LeBron'ın Cleveland'dan bir yol olmayacağını anlaması ve ayrılması sonucunda basketbol çerçevesinde Godzilla girmiş bir şehri andıran Cleveland üst üste harika draft seçimleri elde etti. 2005'ten beri takım sahibi olan Dan Gilbert, LeBron ayrıldığında ondan önce şampiyon olacaklarını söylemişti ama LeBron üst üste dört final görüp iki yüzüğü parmağına takarken Cleveland play-off dahi göremedi.

Üst üste yapılan kötü draft tercihlerinden sonra Cleveland taraftarının bir başka hatayı kaldırabilecek gücü yok. Zaten ilk sıradan seçecekleri bu draft'ta hata yapma ihtimalleri neredeyse sıfır. Embiid'in sakatlığından sonra işlerin onlar için biraz daha basit bir hale geldiği görüşündeyim. Aday sayısı üçten ikiye indi. Exum'u seçip herkesi şaşırtmazlarsa tabii, sonuçta onların adı Cleveland Cavaliers, nam-ı diğer lanetli şehir.

Şimdi hedeflenen oyunculara göz gezdirelim.

Hedeflenen Oyuncular 

Andrew Wiggins, SG/SF, Kansas: Yaklaşık bir yıl önce 2014 NBA Draftı'nda ilk sıradan seçilmesine garanti gözüyle bakılan Wiggins sezon içinde çok eleştirilmesine rağmen ilk sıraya hala çok yakın. İlk üçten gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Wiggins, atletizmi ve fiziki avantajlarından ötürü açık alanda çok başarılı. Kansas'ta defalarca rakip takımların en iyi oyuncularını savundu ve harika bir iş çıkardı. Onun hakkındaki endişelerin çoğunluğunu NBA'e geçişinde yaşayabileceği sorunlar ve yarı saha basketbolundaki tutuklukları oluşturuyor. İstikrarlı diyebileceğimiz bir şutu yok, ayrıca scout'ların çoğu mental anlamda NBA'e hazır olmadığını düşünüyor. Çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu fakat kesinlikle zamana ihtiyacı olduğunu söyleyebiliriz.

Jabari Parker, SF/PF, Duke: Draft'ta seçilecek 60 oyuncu içerisindeki en iyi skorer Jabari Parker. NBA basketboluna geçişinin kolay olması bekleniyor. Çoğu kişi gibi ben de süre bakımından sıkıntı çekmezse yılın çaylağı olmasını bekliyorum. Ancak kötü bir savunmacı, ayrıca pozisyon bulma konusunda sıkıntı yaşayabilir. 3 oynadığında kanat oyuncularını savunacak kadar hızlı, post oynadığında ise rakip power forvet'leri durduracak kadar uzun değil. Carmelo Anthony'i çok fazla andırıyor diye bağlayabiliriz.

Donte Exum, PG/SG, Avustralya: Draft'ın kara kutularından biri Exum, Fiba u-19 dışında  üst seviye diyebileceğimiz hiçbir organizasyonda forma giymedi. Bir guard için üst seviye bir vücuda sahip, ayak çabukluğu prime'ındaki Leandro Barbosa kadar hızlı. Kesinlikle kumaşı 'çok iyi' diye nitelendirebiliriz. Ayak çabukluğu ve aktif elleri sayesinde harika bir savunmacı. NBA'e geçişi çok sancılı olabilir, zaten en büyük soru işareti de bu. Geliştirmeye müsait stilde bir jump shot'ı var. Top hakimiyeti biraz sıkıntılı, gideceği takımda point guard oynadığı takdirde ilk sezonlarında fazlaca top kaybı yaptığına tanıklık edebiliriz. MCW örneğindeki gibi. Çember etrafında daha iyi bitirmesi için kesinlikle güçlenmesi gerekiyor. NBA scoutları onu draft'ın en zeki oyuncusu olarak nitelendiriyor. Embiid'in sakatlığından sonra draft'ta ilk üçten seçilme ihtimali bir hayli kuvvetli.

Diğer Hamleler

-Saunders'ın açıkladığı gibi tam 16 NBA takımı Kevin Love'ı almak için hamle yapmıştı. Cleveland'da bunlardan biri. Love'ı almak adına ilk sıra hakkından vazgeçebilirler.

-Bir başka draft hakkı almak için Waiters ve birkaç genç oyuncunun içinde bulunabileceği bir takasa imza atabilirler. Takımın Waiters'ın tutum ve davranışlarından hoşnut olmadığını hepimiz biliyoruz.

Son Bakış

Cleveland'dan söz ediyoruz. Hala ne yapabileceklerini kestiremiyorum. Ama eminim ki onlar da ne yapacaklarını bilmiyorlardır. 2013 NBA Draftı'nda kimi seçeceğine draft günü karar veren bir takımdan söz ediyoruz. İşin şakası bir yana, o hatayı yapan genel menejerin artık Cleveland'da olmadığının da altını çizelim. Bu sefer NBA 2K'de draft yapan 9 yaşındaki çocuklar gibi seçim yapmayacaklarını umuyorum. Embiid'in sakatlığına kadar her şey daha belirgindi. Embiid'i seçip herkesin beklediği hamleyi yapacaklarını umuyordum. Ancak geçirdiği sakatlık sonrasında Embiid'den vazgeçtikleri NBA çevrelerinde yer buldu. Bu yüzden onların alternatif planı gibi gözüken Wiggins tercihiyle yollarına devam edeceklerini düşünüyorum. 

Takım sahibi Dan Gilbert'ın NBA'e en hazır oyuncuyu seçip kısa vadede başarı istediği biliniyor. Draft'ın en hazır oyuncusu Jabari Parker'ın seçilmesi de bir sürpriz olmaz benim için.

Sırada Milwaukee Bucks var.

***

Not-1: 1 numaranın ihtişamından ötürü 33'e değinemedim. Embiid'i seçerlerse 33'ten bi' SG/SF yakalamak isteyeceklerdir. KJ McDaniels, Bogdan Bogdanovic, PJ Hairston kalırsa o bölgede iyi tercihler olur.

Not-2: Deng ve Hawes gibi kalburüstü oyuncular takımdan ayrılıyorlar. Cleveland makul rakamlar vererek bu iki oyuncuyu tutmayı gözden geçirmeli. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında takıma katılan Hawes, tüm bu karmaşa içerisinde Irving ile yaptığı pick&pop'lar ile oldukça başarılı olmuş ve Cavs hücumuna çok yönlülük getirmişti. Bilindiği üzere ne Thompson ne Varejao ne de Bennett, Hawes'ın sahip olduğu şut özelliğine sahip değil. 

Not-3: Embiid'in geçirdiği son sakatlığı daha önce yaşayan oyuncular Yao Ming, Z. Ilgauskas, Michael Jordan, Bill Walton, Brook Lopez... Jordan ve Big Z bu sakatlıktan dönüşlerini iyi anlamda gerçekleştirmeyi başarmışlardı. 

Not-4: Profil işine çok geç başladığım için sadece ilk beş takım için profil yazacağım. Mümkün olursa drafttan önce mock draft yapıp orada da bir iki şey söylerim.

Hiç yorum yok: