Pazartesi, Ocak 27, 2014

Bir Tuhaf Gece/ NBA'de 13.hafta



Geçtiğimiz cuma akşamı bir takım tuhaflıkları beraberinde getireceğini Planinic'in akıl almaz maç kazandıran basketiyle belli etmişti. Dünya yörüngesinde gerçekleşen düzen dışı kaymalar mı etkiledi bilemiyorum, fakat cuma gecesi bir daha kolaylıkla göremeyeceğimiz şeyler yaşandı.


Grammy dolayısıyla uzun bir doğu turnesi gerçekleştiren Lakers, Orlando'ya konuk olmuştu. Bu maçta Tobias Harris 28 sayı 20 ribaund ile oynadı. Lakers point guard'ı Kendall Marshall ise 19 sayı 14 asist'le takımına katkı sağladı. Bunlar sıradan gelebilir belki, lakin harika istatistiklerin havada uçuştuğu gece daha yeni başlıyordu.
Önceki gece 40 sayı atıp kariyer rekoru kıran ve kimilerince All-star olması beklenen DeRozan o gece de 34 salladı ve 9 ribaund çekti. Takım arkadaşı Kyle Lowry ise triple double'ın altına imzasını attı, 18 sayı 13 asist 11 ribaund.
Gecenin en beklenmedik ve belki de en heyecan verici performansı Bosna kralı Mirza Teletovic'ten geldi. Bosna kralı diyorum, çünkü Nets taraftarı ona şimdiden bu lakabı takmış durumda. Mirza kenardan gelip sadece 2.çeyrekte tam tamına 24 sayı atmayı başardı. 2.çeyrekte attığı 24 sayı kariyer rekoruydu. Mirza maçı 34 sayıyla tamamladı. Geçtiğimiz sezon hayal kırıklığından öteye gidemeyen ve güveni tamamen paramparça olan Teletovic'in NBA'de kendini kanıtlayabildiğini görmek gerçekten güzel hissettiyor. Her ne kadar sakatlıklar bu prosesin bir parçası olsa da süre verdiği için Kidd'e de selam çakmak gerekiyor.
Teletovic'in geçen sezonki halini göstermek için alttaki videoya bakabiliriz. 3 pozisyon üst üste air-ball atıyor.



Ve bu da Mirza'nın cuma geceki inanılmaz performansı. Canlı izleyebildiğim için kendimi şanslı addediyorum.
Detroit ve New Orleans'ın karşılaştığı maçta Drummond 20/20'lik performans gerçekleştirdi. Detroit bir şekilde yine kaybetmeyi başardı. Maç kazandıran basketi atan Eric Gordon'a da hakkını teslim edelim.
Gecenin en sıradışı performanslarından birini de Houston'ın 2.tur draft seçimi Chandler Parsons gerçekleştirdi. 10/14 üçlük ile oynayan Chandler Parsons bu üçlüklerin tamamını 2.yarıda gönderdi. NBA tarihinde bir yarıda en çok üçlük atan oyuncu rekorunu kırmayı başardı. Parsons'ın attığı üçlüklerin çoğu uzak mesafeli ve zor atışlardan oluşuyor. Ayrıca Parsons, Rockets tarihinin bir maçta en çok üçlük atan oyuncusu oldu ve Robert Horry'i geride bıraktı.
Parsons'ın ikinci yarıdaki şut grafiği:
Parsons’ın 10 üçlük attığı maçtan özet görüntüler:



Artık onların iyi istatistiklerine çok alışsak bile Curry ve Love'a da bu başlık altında yer vermek gerekiyor. O gece Curry 33 sayı 15 asistle, Love ise 26 sayı 14 ribaund ile oynadı. Maça son dokunuşu ise Kevin Martin yaptı.



Kings ve Pacers arasında oynanan maçta da bir takım tuhaf istatistiklere şahit olduk. Bu sezon pek ortalarda gözükmeyen Marcus Thornton 42 sattı, Kings'in minik guard'ı Isaiah Thomas 38 sayı yolladı. İşin ilginç yanı Marcus Thornton bu maçın öncesinde oynadığı 9 maçta toplam 33 sayı atabilmişti... Pacers'ın yıldızı Paul George ise normal sürenin sonunda 4 sayılık oyun gerçekleştirerek  maçı uzatmaya, ordan da Pacers'a getirmeyi bildi. George 36 sayıyla maçı tamamladı.
Cumayı cumartesiye bağlayan “tuhaf” diye nitelendirdiğimiz gecede gerçekleşmedi belki ama bahsetmezsek olmaz. Terrence Ross geçtiğimiz akşam Clippers potasına 51 sayı bıraktı. NBA tarihinde 10 veya daha az sayı ortalamasına sahip olan ve bir maçta 50+ sayı atabilen ilk oyuncu oldu.



Sezonun ortasını geçtiğimiz bu günlerde harika performans yağmuruna tutulmuş durumdayız. Şüphesiz ki bu durumdan zevk almamak mümkün değil.
*Melo'nun 62'sine haftanın performansları bölümünde yer vereceğim.
Brooklyn kazanmaya devam ediyor
Sezon başından beri ne zaman yükselecekleri beklenen Brooklyn Nets yeni yılla beraber büyük bir çıkış yaşıyor. Son 10 maçında 9 galibiyet alan Kidd'in takımı beraber oynamayı öğrenmiş gözüküyor. Bu süreçte Blatche, Kirilenko ve Teletovic'ten çok iyi bench katkısı aldılar. Joe Johnson son maçlarda biraz düşmüş olsa da bu önemli çıkışın yaratıcılarındandı. Ve artık topu daha iyi paylaşıp, savunmada daha kompakt bir görünüm sergiliyorlar.
Nets dün gece Boston'a konuk oldu ve galibiyet serisini 5'e çıkardı. Tüm kariyerini Celtics'te geçiren Pierce ve 2008'de şampiyon olan takımın yıldızlarından Garnett takastan sonra ilk defa Boston'a karşı forma giydiler. Celtics taraftarı muazzam bir ev sahipliğiyle eski yıldızlarını karşıladı.



All-Star beşleri belli oldu
215 ülke veya bölgede ve 47 dilde takip edilen NBA all-star hafta sonunun en önemli aktivitesi olan all-star maçı beşleri açıklandı. İnsanların merakla beklediği bu 'şölen'den fazla zevk almayan değişiklerin başında geliyorum. Özellikle son 5-6 yılda iyice maç olduğu unutulan ve şova kaçılan bu müsabakayı takip etmekten pek hoşlanmıyorum. Son 2 yıldır oyuncu kategorilerini arka alan ve ön alan diye ayıran NBA, işi daha farklı bir boyuta getirdi. Şöyle ki, LeBron James'in en uzun ve fizikli olduğu doğuda James pivot pozisyonunda maça başlayacak. İlk beşleri verelim:
Doğu: Kyrie Irving, Dwyane Wade, Paul George, Carmelo Anthony, LeBron James.
Batı: Stephen Curry, Kobe Bryant, Kevin Durant, Kevin Love, Blake Griffin.
Görüldüğü üzere hem batıda hem de doğuda pivot yok. Kobe Bryant'ın oynamama ihtimali dolayısıyla ilk beşe Dwight Howard girebilir. Sakat oyuncuların all-star seçim listelerine koyulması da başka bir soru işareti. Kısacası all-star'la ilgili çok fazla yanlış yapıldığını düşünenlerdenim.
Bildiğiniz üzere yedekler henüz açıklanmadı. Seçilmesi gerektiğini düşündüğüm oyuncuları yazarak başlığı kapatayım.
Doğu: John Wall, Lance Stephenson, DeMar DeRozan, Arron Afflalo, Paul Millsap, Chris Bosh, Roy Hibbert.
Batı: Damian Lillard, Chris Paul, Goran Dragic, James Harden, LaMarcus Aldridge, Dirk Nowitzki, Dwight Howard.
Haftanın takımı
Oklahoma City Thunder - 10 maç üst üste 30+ sayı atan Kevin Durant takımını sırtlamaya devam ediyor. Westbrook'un yokluğunda play-off resminde aşağılara yol alacakları tahmin edilirken onlar konferansta liderliğe ulaştılar. Lig lideri Indiana Pacers'ın sadece bir maç gerisinde bulunan Thunder, Durant'in akıl almaz performansları sayesinde önüne gelen takımı devirmeyi başarıyor. Westbrook'un iyi dönmesi halinde Thunder çok yüksek seviyelere çıkabilir gibi gözüküyor. Lakin, öncelikle Durant'in ateşinin sönmemesi ve bu harika performansını devam ettirmesi gerekiyor. Çünkü Thunder'ın tüm oyun planları onun skor üretimine dayalı durumda, selam olsun koç Scott Brooks’a.
Haftanın oyuncusu
Carmelo Anthony - Kulağa absürt geliyor ama Melo geçen hafta içinde oynadığı 3 maçta 42 sayı 7 ribaund 4 asist ortalamaları tutturdu. Bu yüzden haftanın oyuncu ödülü direk olarak Melo'ya gidiyor. Sezon sonunda kontratı sona erecek olan Anthony, Knicks için elinden geleni yapıyor. Sahada en çok savaşan ve kazanmak adına her şeyi yapan bir görüntü çiziyor. Knicks play-off yapamazsa en çok onun için üzüleceğim.
Haftanın performansı
Carmelo Anthony - Cuma gecesi Madison Square Garden'da Charlotte potasına 62 sayı bırakan Carmelo Anthony bu büyülü atmosferde en çok sayı üreten oyuncu olmayı başardı. 2009'da Kobe Bryant'ın attığı 61 sayıyı geçen Melo aynı zamanda Knicks tarihinin bir maçta en çok sayı atan oyuncusu da oldu.
62'lik performansın şut grafiği:
İşte Melo'nun harika performansı:



Charlotte’ın basiretsizliği dolayısıyla kenara erken gelen Melo, 70 sayı dahi atabilirdi. Kenara gelirken yaklaşık 7 dakikalık bir bölüm vardı. Her şeye rağmen 5 yıl aradan sonra 60+ sayı performansı izlediğimiz için mutluyum.
Haftanın ilk beşi
Stephen Curry - 24.1 sayı 4.6 ribaund 9.2 asist
Terrence Ross - 10.2 sayı 3.3 ribaund %40 üçlük isabeti
Kevin Durant - 31.1 sayı 7.9 ribaund 5.2 asist %51 saha içi isabeti
Carmelo Anthony - 27.2 sayı 9 ribaund 3 asist %41 üçlük isabeti
Anthony Davis - 20.1 sayı 10.6 ribaund 3.1 blok
Haftanın hareketi
Haftanın hareketini seçme bakımından en zorlu haftalardan birini geride bıraktık. Son saniye basketleri, şut performansları, asistler.. Dün gece gerçekleştiği için Anthony Davis'in poster smacı hala aklımda ve burada yer alması gerektiğini düşünüyorum. Glen Davis'in anlamsız blok çabası ve duvarlarınızı süslemesi gereken harika bir poster:

Hiç yorum yok: