Perşembe, Ağustos 06, 2009

İz Bırakanlar

Türk basketbolu bugüne kadar çok heyecanlara,başarılara sahne olmuştur.Türk Milli takımlarımızın yaşatmış olduğu nice heyecanlar,gururlar vardır.Şimdi iz bırakan bu anları biraz hatırlayalım;

Yıl:2001 Yer:Türkiye Organizasyon:Eurobasket 2001

2001 Avrupa Şampiyonası deyince çoğunuzun “Ne yıldı ya”dediğini duyar gibiyim.2001’de 12 Dev Adam ismiyle yaşadıklarımız çoğumuzda derin izler bırakmıştır.
Bu şampiyonada birçok takımla oynadık.Örneğin;Letonya,Slovenya,Hırvatistan,Almanya ile heyecan verici maçlarımız oldu.Fakat 2001’e dair unutamadığımız 2 maç var;
Bunların ilki çeyrek finale kalabilmek için verdiğimiz İspanya sınavı,diğer bir deyişle turnuvanın olaylı maçı.Grubumuzda Letonya’yı yenip Slovenya’ya yenilince çeyrek final şansımız son maça kalmıştı.2 Eylül 2001’da Ankara Aski Spor Salon’unda oynanan karşılaşmada yoğun seyirci kitlemizin desteği ile maç bir İspanya’ya bir bize gelmisti.Yoğun çekişme ile geçen maçta son çeyreğe 15 sayı farkla girmiştik.Fakat bu farkın zamanla erimesi oyuncularımız ve seyircilerimizde stres oluşturmuştu.O sırada hakemlerin lehimize verdikleri kararlar İspanya koçu ve oyuncularını çılgına çevirirken itirazlarını yoğunlaştıran İspanya antrenörüne Alman hakem tarafından verilen diskalifiye kararı gelinen son nokta olmuştu.Millilerimiz sahadan 84-79 galip ayrılırken maçtan geriye kalanlar İspanya basınında yazılan şike haberleri olmuştu.
O yıl unutamadığımız diğer maç ise elbette ki final karşılaşmasıydı.İspanya’yı yenmek maalesef İspanya’nın yolumuzdan çekilmesi demek değildi.Final maçımızı yöneten İspanyol hakem verdiği tartışmalı kararlar ile mücadele gücümüzü yitirmemize sebep olmuştu.Ve bu da gümüş madalyada kalmamızı sağlamıştı.Her şeye rağmen millilerimiz ikincilik kürsüsüne çıkıp bize Avrupa ikinciliği gururunu yaşatmışlardı.

Yıl:2006 Yer:Japonya Organizasyon:2006 Dünya Basketbol Şampiyonası
“2006-Japonya” bu organizasyonun her saniyesi unutulmazlar arasına girebilir aslında.
Turnuvada Katar haricinde oynadığı maçlara favori olmadan çıkan A Milli Basketbol Takımı her karşılaşmasında sergilediği performansla yolun sonuna kadar gidebilecek gücü ve hırsı olduğunu gösterdi.
İşte unutulmaz maçlardan ilki;Türkiye-Litvanya maçı
Her duyduğumda ve izlediğimde ilk anki gibi içimi ürperten bir maç.Türk insanının mücadele ruhunu,kazanmaya inancını özetleyen anlar.
Maçın bitimine saniyeler var ve 4 sayı gerideyiz.En iyi yaptığı işi yapıp rakibine faul çaldırtan Ender Arslan sahnede.2 serbest atış hakkının ikisini baskete çevirmesi halinde bile son 6 saniyesine 2 sayı geride gireceğimiz bir maç.Hal böyleyken seyircide sessiz bir bekleyiş;kimisinde “Hadi aslanlar bu maçı kazanırsınız.”bakışları kimisinde de “Artık bitsin de gidelim”bakışları var.
Tam bu anda Ender’in atışların ilkini baskete çevirmesiyle yaşanan ufak çapta bir sevincin ardından kaçırılan 2.serbest atışla birkaç saniye sürecek olan bir umutsuzluk.Ve bir anda bu umutsuzluğun yerini Ender’in kaçan atışının ribaundunu alarak attığı üçlükle büyük bir coşkuya bırakışı.Bu atış sonrası spiker Murat Kosava’nın “75-75” diye bağırışları hala kulaklarımızdadır.
Maç uzamış ve Litvanya uzatmada 12 Dev adamın oynadığı organize oyuna teslim olmuştu.Ender’in asistinde Ersan’ın yaptığı Aley-up’u da hatırlatmadan geçemeyeceğim.

Gelelim diğer bir unutulmaz maça;
Türkiye-Slovenya maçı
Maçı kazanmamız halinde adımızı Dünya Şampiyonası Çeyrek finallerine yazdıracaktık.Maç öncesi takımda bulunan ciddi sakatlıklar can sıksa da artık başarıya 70 milyon inanıyorduk.

Slovenya karşısında beklediğinden çok top kaybı yapan A Milli Basketbol Takımımız ilk yarının son 3 dakikasında mükemmel bir oyun ortaya koydu.3. çeyrekte istediği performanstan uzak kalan 12 Dev Adam yine savunması ile ayakta kalmayı başardı ve son çeyreğe beraberlikle girilen maçın sonunda zafer A Millerimizin oldu. 4. çeyreğin tamamlanmasına 3 dakika kala geriye düşen ve moralleri bozulan 12 Dev Adam'da Engin Atsür'ün 2'de 2, ardından Serkan Erdoğan'ın 1 ve Kaya Peker'in de 1, 3 sayılık atış ile bir anda 5'te 5, 3 sayılık atışı sayıya çevirmeleri Japonya'da 12 Dev Adam'ın muhteşem geri dönüşünü sağladı.

Karşılaşmanın sonunu mükemmel getirmeyi başaran A Milliler karşılaşmadan galip ayrılarak adını çeyrek finale yazdırdı ve son 8 takım arasında Arjantin'in rakibi oldu. Maçın son düdüğü ile birlikte yine maçın spikeri Murat Kosova'nın "Ağlamak istiyorum!!!" ve "Duymayan varsa tekrarlayayım, çeyrek finaldeyiz!" sözleri tarih yazan 12 Dev Adam'ın neler başardığını özetliyordu.
Arjantin karşısında başarılı olamayan millilerimiz şampiyonayı 6.bitirmiş olsalar da bize mücadele noktasında izletmiş oldukları ve dünyaya izletmiş olduklarıyla bizi bir kez daha gururlandırdılar.

Yıl:2007 Yer:İspanya Organizasyon:Eurobasket 2007
Bir çoğunuzun “Hayır,bunu hatırlamak istemiyoruz” dediğini duyar gibiyim.Evet iyi manada 2007 Avrupa Şampiyonasından hatırlayacağımız anlar yok gibi ama ders alacağımız çok an var.
Ben sadece turnuvaya veda ettiğimiz İtalya maçını hatırlatmak istiyorum.Şu uzatmaya giden maç.Belki uzatma skorunu unutamadığımız tek maç.”70-70”Nasıl unutalım Türk basketbolunun yetiştirdiği en iyi skorerlerden efsane kaptanın son saniye dip çizginin biraz gerisinden maçı koparmak için denediği üçlüğü.Belki hayatında oradan attığı binlerce üçlükten biri olabilirdi ama maçı uzatan ve ümitlerimizi uzatmaya taşımamıza engel olan bir üçlük oluverdi.
Bu maç turnuvanın özetiydi ve bu maçın bize iletmek istediği çok mesaj vardı;
 Dünyanın en iyi oyuncuları bile hata yapabilirdi.
 Takım olamadığın zaman en iyiye sahip de olsan galip olamazdın.
 Sorumluluğu paylaşmayanlar galibiyeti de paylaşamazlardı.

Yıl:2008 Yer:Macau Organizasyon:Eurobasket 2009 Elemeleri

Hangi maçı anlatsam bilmem ki.Elemeler kapsamında tüm maçlarımızı normal şekilde kazandık.Üstünlük kuran taraftık;gerek savunmada gerek hücumda.Ve galibiyetler geldi.Bu galibiyetler de güzel elbette ki ama iz bırakanlar farklı olanlardır.Ben faklı bir deneyimimizden bahsetmek istiyorum.
Macau’da oynadığımız Türkiye-Abd hazırlık maçı.Maçın neticesi ne olursa olsun eminim ki oyuncularımız da dahil bu maçı unutamazdık.Mağlubiyet biraz ağır gelse de yaşananlar her şeye rağmen güzeldi.
Olimpiyatlara hazırlanan ve artık hazırlıklarının en verimli dönemlerinde olan bir Rüya Takım ile oynamak her takımın rüyasıdır.Bunun bize kısmet olması bile güzeldi.Hatta maçın ilk bölümlerinde Abd ile başa baş gidebilmek ümidini taşıyorduk.Belki o şekilde devam etsek yenebilirdik de.Ama bizim özellikle kondisyon yönündeki eksiklerimiz onlarınsa sürekli fiziksel olarak maçın içinde bulunmaları maçın hakimiyetinin Abd’ye ait olmasını sağladı.
Ve şunu da öğrendik;Dünyanın en iyi takımı olmak dünyanın en iyi oyuncularına sahip olmak değil.Onlar dahi takım oyunu oynamak,topu ve skor yükünü paylaşmak peşindelerse doğru olan sistem bu demektir.Nitekim bizi 2009 Elemelerinden kayıpsız olarak geçiren de takım oyunuydu.

Yıl:2009 Yer:Polonya Organizasyon:Eurobasket 2009

İzleyip göreceğiz.Şuna eminim ki sahip olduğumuz genç ve tecrübeli yetenekler bizlere iz bırakan bir şeyler yaşatacaktır.

Yaşatacakları rüyanın altın sarısı olması dileğiyle…

Yaşattığın her şey için sağol 12 Dev Adam…

Hiç yorum yok: