Çarşamba, Ağustos 11, 2010

Röportaj:Orkun Çolakoğlu



PD:Basketbolun sizin için anlamını 140 karakterde anlatmanızı istesek?

Orkun Çolakoğlu:Hayatımdaki en büyük keyiflerden biri.


PD:Basketbol yaşantınız nasıl başladı?

Orkun Çolakoğlu: Net bir başlangıç noktası olmadı ama 90'ların ortasında Fast Break dergisi ve Kanal D'den takip etmeye çalıştığım NBA maçlarının beni çok etkilediğini söyleyebilirim. Pek tabii ki Efes Pilsen'in Koraç Kupası sezonu da büyük etkendir, Efes taraftarı olmasam da.


PD:Sizin basketbolu sevmenize etki eden bir numaralı şahıs kimdir?

Orkun Çolakoğlu: Basketbolu bir şahısın etkisiyle sevmedim, hatta uzun süre bağlandığım bir basketbol kahramanım olmadı. Oyunun kendisini sevdim.



PD:Türkiye'de NBA taraftarlığının %75'nin oyuncuya baktığını düşünüyorum.Sizin bu konudaki fikirleriniz nelerdir?

Orkun Çolakoğlu:Yüzdesini bilemem ama önemli bölümünün oyuncular üzerinden doğduğu doğru ve bu gayet normal. Türkiye'deki (ya da ABD dışındaki herhangi bir yerdeki) basketbolseverlerin NBA'deki takımlarla bir şehir bağlantıları yoktur, istisnalar dışında. Her insanın ilgisinin başladığı dönemlerde öne çıkan takımlar büyük ölçüde etkili olur takım seçimlerinde. O öne çıkan takımların da öne çıkan yıldızları oluyor, özellikle NBA'de daha da öne çıkıyorlar. Ama belli bir oyuncunun etkisiyle bir takımı tutmaya başladıktan sonra o oyuncuyla takım değiştirenlerin çok olduklarını sanmıyorum.


PD:NBA’de L.A Lakers’ı tuttuduğunuzu biliyoruz.Peki neden Lakers?

Orkun Çolakoğlu:Çok belli bir nedeni yok. Bir taraftar haline nasıl geldiğimi de iyi hatırlamıyorum zaten. Ama etkileyen sebepler, Nick Van Exel-Eddie Jones-Kobe Bryant-Shaquille O'Neal'lı kadronun Kanal D'de izlediğim birkaç maçı ve o dönem çok kazandıklarından genelde rakiplerini tuttuğum Chicago Bulls'a karşı aldıkları bir galibiyet olmuştu. Lakers'ı sempati duyduğum anda taraftar gibi takip etmeye başlamadım ama 98-99 sezonunun başında birden bire sahiplenmiştim takımı. Okuldaki arkadaş çevremin de etkisi oldu sanırım.



PD:Bir Lakers taraftarı olarak,finalde Celtics'i mağlup ederek şampiyonluğu yaşamak nasıl bir duyguydu?

Orkun Çolakoğlu:Son beş Lakers şampiyonluğunu izledim ve tartışmasız en keyiflisi buydu.


PD:Birçok Lakers taraftarı gibi,sizinde yazılarınızda Derek Fisher'a epey bir sitem gördük.Lakers taraftarı için Derek Fisher'ın anlamı nedir?

Orkun Çolakoğlu:Fisher takımın en eski iki oyuncusundan biri. Takım tarihinin en büyük oyuncularından biri değil ama son on yıldaki en önemli anlarda bulunmuş, bazılarına imza atmış bir oyuncu. Ayrıca takım içinde saygınlığı tartışılmayan bir figür. Bu bakımdan manevi anlamı büyük. Ama oyuncu olarak pek yeterli değil. Son iki yıldır çok kötü oynarken bu play-off'ta birden silkindi ama gelecek sezon aynı başarıyı gösterebileceği şüpheli. Takımda kalması iyi ama mutlaka iyi bir alternatifi olmalı.


PD:Los Angeles Lakers'da en sevdiğiniz oyuncu kimdir,neden?

Orkun Çolakoğlu:Ayırmıyorum, takım halinde seviyorum. Sadece her sezon başarılı olmasını biraz daha umursadığım oyuncular oluyor. Örneğin geçen sezon Ariza'ydı bu oyuncu.


PD:Batıdaki Lakers hanedanlığının kaynağı Lakers'ın gücü mü yoksa son yıllarda Lakers'a kafa tutabilecek olan bir takımın olmayışı mı?

Orkun Çolakoğlu:Hem Lakers güçlü hem de Lakers seviyesinde çok fazla takım yok. 2009'da Denver serinin son maçı haricinde epey zorlamıştı Lakers'ı, bu yıl da benzerini yapabileceklerini düşünüyordum ama çeşitli faktörlerle devredışı kaldılar. Suns bana göre çok da zorlayıcı olmadı Lakers için. Spurs eski düzeyinde değil, Mavs çok iyi takım olmak için gereken oyuncu dengesini bulamadı bir türlü.



PD:Türkiye'de Fenerbahçe ve diğerleri durumu,NBA'de de Lakers için geçerli gibi.Doktor Jerry Buss'ın da belirttiği gibi herkes "Beat La" diyor.Sizce bunu sebebi nedir,düşünceleriniz nelerdir?

Orkun Çolakoğlu:Fenerbahçe'yle kıyaslama yapmayayım ama Lakers'ın lig genelinde bir hedef haline gelmesi gayet normal çünkü sıklıkla iddialı durumda Lakers. Son 11 yıla bakarsak Lakers sekizinde en ciddi şampiyonluk adaylarından biri olmuş, beş şampiyonluk, yedi de final var. Yarın Kobe ve Gasol basketbolu bıraksın, Lakers birkaç sezon en iyi ihtimalle play-off'a oynayan takıma dönüşsün, sadece play-off ilk turundaki rakipleri o tezahüratı yapar. Lakers o zaman da kendi ayarındaki takımlara kıyasla daha fazla ilgi çekebilir ama daimi bir "Lakers ve diğerleri" durumu olduğunu düşünmüyorum.


PD:2010 Draft hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Orkun Çolakoğlu:Oyuncuların çoğunu şimdiden fikir belirtecek kadar tanımıyorum.


PD:Bu yaz inanılmaz uçuk fiyatlarla oyuncular takımlara katıldı.Amir Johnson,Drew Gooden..Bu yapılan hamlelerle ilgili görüşleriniz nelerdir?

Orkun çolakoğlu:Çok kötü hamleler. Çırpınırken batma örneği. Gerçi Milwaukee yine play-off adayı ama Gooden sayesinde olmayacak bu. Gooden işlerini de görebilir ama başka birçok oyuncu daha düşük fiyata görebilirdi. Sınırlı özellikli bir adam Gooden. Amir Johnson’ın ne gösterdiği konusunda hiç fikrim yok zaten. Diyelim Colangelo kimsenin görmediği bir şeyi gördü ve Johnson bundan sonra bambaşka bir oyuncu gibi oynayacak, yine de çok daha ucuza takımda tutabilirlerdi onu.


PD:New York Knicks bildiğiniz üzere Amare Stoudemire'ı kadrosuna kattı.Steve Nash'den ayrılmak Amare'Nin performansını sizce nasıl etkiler?

Orkun çolakoğlu:Nash’i gözardı ettiğim düşünülmesin ama Amare ona muhtaç bir oyuncu değil, yine iyi istatistikler yapacaktır. Sonuçta Nash’le oynamaya başlamadan önce ligdeki ilk iki yılında da geleceği noktaları işaret eden bir performansı vardı. Ve Knicks’te yine yüksekk tempoda oynayacak. Ama sorun şu ki Amare birinci adam olamaz ya da onun esas oğlan olduğu takım büyük başarılar kazanamaz, en fazla play-off’a oynar. Fantezi liglerde geçen senelerdeki sıralarında alınabilir, hatta daha iyi istatistikler bile yapabilir.


PD:Sizce New York Knicks Eddie Curry'nin ölü kontratıyla bir hamle gerçekleştirebilir mi?

Orkun çolakoğlu:Gerçekleştirebilir ama sezon içinde takas pazarına çıkacak oyuncuların seviyelerine bağlı daha çok. Laf olsun diye, katkısı iyi bir rol oyuncusu seviyesinde olan birisini almaktansa o kontratı elde tutup ücret toplamından düşmesini tercih ederler.


PD:Chicago'nun Carlos Boozer hamlesini nasıl değerlendiriyorsunuz?Ayrıca Chicago'nun yaptığı diğer hamleler Bulls'u Miami'nin rakibi yapabilir mi?

Orkun çolakoğlu:Yapabilecekleri en iyi hamlelerden biriydi, gayet mantıklı. Rose ve Boozer çok iyi bir pick&roll çifti olurlar. Ama Bulls’un ana rotasyonunda dış şutör eksiği bariz. İstikrarlı üçlük tehdidi olan tek oyuncu Korver, o da yedek oyuncu. Boozer içeride önemli bir tehdit, Rose da müthiş bir penetreci ve orta mesafe şutörü ama onlara karşı her takım baştan gömülecek bu kadro yapısı nedeniyle. Ronnie Brewer iyi oyuncu ama Bulls’un esas ihtiyacını karşılayan bir transfer olmadı. Redick’i kaçırmak çok kritikti. Miami ya da diğer şampiyonluk adaylarının rakibi olabileceklerini sanmıyorum bu sezon. En azından Rose çok büyük bir çıkış gösterip ligin en iyi 5-6 oyuncusundan biri haline gelmezse…


PD:Shaquille O'neal,Tracy Mcgrady ve Allen Iverson'ın gelecek sezon oynadıkları takdirde dengeleri değiştirecek bir performans sergilemelerini bekliyor musunuz?

Orkun çolakoğlu:Hayır.


PD:Celtics Ray Allen'ı kadroda tuttu,ayrıca Jermaine O'neal'ı kadrosuna ekledi.Celtics gelecek sezonda bir sürpriz yapabilir mi?

Orkun çolakoğlu:Sürprizden kasıt şampiyonluksa, bu bence büyük bir sürpriz olmaz. Geçen sene Celtics finalde üç maçı evinde, dördünü deplasmanda oynadı ve netice deplasmanda oynadıkları son maçın son anlarında belli oldu. Bu demek değil ki saha avantajı onlarda olsaydı kazanırlardı, bunu bilemeyiz ama çok yaklaşmışlardı. Çekirdeğin büyük bölümü yaşlanıyor belki ama Rondo da iyiye gidiyor. Robinson’ın takım içinde daha rahat olacağını ve O’Neal’ın kontratın üzerine yatmayacağını varsayarsak, Perkins döndükten sonra süper düzeyde olmasa da iyi bir bench’leri olacak. Delonte West’i de alabilirler.


PD:Nowiztki Dallas'la yeniden anlaşma sağladı.Dallas 2006'da finalde kaybettikden sonra her sene iddaalı bir şekilde gidiyor,ancak play-offlarda hüsran yaşıyor.Sizce bu sezon diğer sezonlardan farklı olur mu ve bu başarısızlığın sebebi nedir?

Orkun çolakoğlu:Şimdiden bakınca bu sezon da şampiyon olabileceklerini düşünmüyorum. Başarısızlığın sebebi, Nowitzki’nin arkasında net bir ikinci adam olmaması ya da o role soyunanların yeterli olmamaları. Kidd’i saymıyorum çünkü o bu yaşta öyle bir rolde olamaz zaten, buna kalkıştığı da yok. Howard ve Butler o gömleği dolduramadılar. Terry hiç olamaz. Ve bu üç oyuncu da çok istikrarsız olduklarından beraber, ikili olarak bir destek güç ortaya koyamadılar çoğu zaman.



PD:Atlanta'nın Joe Johnson'a maximum kontrat vererek takımda tutmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Orkun çolakoğlu:Aman geldiğimiz noktadan düşmeyelim diye panik yaptılar ama aslında geldikleri önemli bir nokta yoktu. Johnson Atlanta’nın bu seneki son maçında yuhalandı kendi taraftarlarınca. Kesinlikle maksimum kontratı hak eden bir oyuncu değil, hele 29 yaşındayken. Birinci adamı Johnson olan bir takım şampiyonluk adayı olamaz. Bu kadroda da Johnson’ı ikinci adamlığa itecek birisi yok.


PD:Steve Blake'in Lakers'a katılması hakkında neler düşünüyorsunuz?

Orkun çolakoğlu:Çok iyi transfer, hem ihtiyacı karşılama hem de fiyat bakımından. Payton’dan bu yana ilk kez pas özelliği yeterli bir oyun kurucusu olacak Lakers’ın. Skorer değil belki ama şutör ve bu yeterli. Çok çabuk değil ama savunma ciddiyeti Farmar’la kıyaslanmaz bile. Fisher’dan daha fazla süre alması muhtemel.


PD:Kısa bir süre önce Hidayet açıklama yapmış,takasını istemişti.Sonuç olarak Phoenix Suns'a katıldı.Sizce Phoenix Hidayet için ne kadar uygundur,Hidayet Phoenix'de oyun karakterini yansıtabilir mi?

Orkun çolakoğlu:Hidayet’in oyun karakterinden kasıt Orlando’da izlediğimiz oyun karakteriyse, hayır yansıtamaz. Daha çok Rashard Lewis gibi oynamak durumunda olacak Hidayet. Yine de Toronto’dan daha mutlu, huzurlu olacağı bir ortamda. Savunmada takımın en ağır görevini üstlenecek çoğu zaman ama hücum bakımından iyi bir sezon geçirebilir.


PD:Lebron James'e gelirsek,Espn kendisine 45 gün önceden "Nereye Gidecek" konusunda bir web sitesi açmıştı.Sonuç olarak kararını Miami Heat yönünde kullandı.Genel olarak Lebron'un karakterine uygun olmayan bir tercihmiş gibi gözüküyor.Fikirleriniz nelerdir?

Orkun çolakoğlu:Miami’ye gidip Wade’le birlikte oynamayı tercih etmesi şaşırtıcı olsa da bence eleştirilemeyecek bir karar. İzleyicilerin başka beklentileri olabilir ama bu tercihinde bir yanlış yok. Sorun o tercihi açıklama şeklinde ve açıklarken kullandığı ifadelerde. Bu kararın bu şekilde açıklanması Cleveland’a büyük bir saygısızlıktır. Ayrıca açıkça eski takım arkadaşlarının yeterli olmadığını ima etti, ki doğrudur değildir ayrı konu ama yıllardır arkadaş olduğu insanlara satır aralarında da olsa böyle laf sallamış olması hiç hoş değil. Şimdi kankaları diye lanse edilen Bosh ve Wade’le bile ayırdı kendisini bütün bu şovla. Baştan aşağı pazarlama faciası. Etrafında güya onun pazarlamasıyla ilgilenen bir sürü insan varken böyle bir faciaya imza atılmış olması da ayrı bir komedi.



PD:Lebron-Wade-Bosh.Böyle yan yana koyunca her şey çok güzel gözüküyor.Sizce aralarında uyum problemi yaşanabilir mi?

Orkun çolakoğlu:Aralarında bir huzursuzluk olacağını sanmıyorum ama Wade ve James’in ne zaman hangisinin devreye girmesi gerektiğini çözmeleri zaman alabilir. İşler iyiyken çatır çatır oynarlar ama kritik bir dakikada, maçın sonu yakınken, takım ritmini kaybetmişken kafalar karışacaktır. Bosh zaten bir tamamlayıcı, daha fazlasını beklemesin bence.



PD:Ömer Aşık ve Semih Erden'in NBA'de tutunma olasılıklarını nasıl görüyorsunuz,nasıl sürelerde şans bulabilirler?

Orkun çolakoğlu:Ömer daha elverişli bir ortamda diyebiliriz ama önündeki Noah’nın Ömer’le yan yana oynayacak tipte bir oyuncu olamaması önemli bir sorun. Ve Noah sakatlık problemleri yaşamadığı sürece maç başına 35+ dakikası cepte diyebileceğimiz bir oyuncu. Dolayısıyla Ömer’e başlangıçta kendisini gösterebilmesi için çok da fazla süre kalmayacak. Ömer’in daha fazla süre alması biraz Noah’nın orta mesafe şut geliştirip 4 numara oynayabilir hale gelmesine bağlı. Eğer bunu yapabilirse, bugüne kadar savunmadan sorumlu yardımcılık görevi yapan koç Thibodeau ikisini birden aynı anda beşte oynatabilir. Ama bu dakikalar da çok fazla olmayacaktır. Semih ise ilk beş pivotu belki yeni yıla kadar oynayamayacak olan bir takımda ama Celtics’te de çizgiler biraz daha net çizilmiş durumda. Perkins yokken bile önünde O’Neal ve Davis olacak. Ama O’Neal maç başına 40 dakika oynayabilecek durumda değil, Davis de pivot oynamak için kısa kalıyor ve o da kısıtlı sürelerde 4 numara pozisyonu dılında oynayabiliyor.Perkins dönüp form tutana kadar bu şansları iyi değerlendirmeli Semih. Eğer Shaq’ı alırlarsa işi iyice zorlaşacaktır.


PD:Clippers'ın Del Negro'yla birlikte Play-off şansını nasıl görüyorsunuz?

Orkun çolakoğlu:Epey bulanık görüyorum.


PD:Rudy Gay Memphis'den 5 yıllık 80 md'lık kontrat kaptı.Sizce Gay bir takımı taşıyabilir mi ve bu kontratı hak ediyor mu?

Orkun çolakoğlu:Gay yanındakileri de yükseltebilen bir oyuncu değil. Böyle oyuncular taşıyıcı olamazlar. Taşıyıcı olamayan oyuncu da maksimum kontrat almamalı.


PD:Lakers sezon başlamadan önce Barcelona ile karşılacak.Bu tür organizasyonları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Orkun çolakoğlu:Avrupalılar Lakers’ı görme şansı yakalayacak, dolayısıyla güzel.


PD:80'lerin sonunda Jordan-Bad Boys münakaşasını biliyoruz.Şu anda yıldızlara çok mu ucuz fauller çalınıyor?Ayrıca NBA hakemlerini değerlendir misiniz?

Orkun çolakoğlu:Bad Boys dönemini yaşayarak değil, birkaç yıl sonra izleyebildim, o yüzden kıyaslama yapmayayım ama şimdilerde NBA’de genellikle ucuz faul çalındığına katılıyorum. NBA hakemlerini fazlaca istikrarsız buluyorum.


PD:Forumlarda,bloglarda yazılmış,tartışılmış bir konudur.Bir de sizin fikirlerinizi alalım.Kobe Bryant ve Michael Jordan'ı karşılaştırmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Orkun çolakoğlu:Gayet doğal. Şu ana kadar yaptıklarını tartıya koyarsak Jordan elbette daha büyük oyuncu ama Kobe’nin de kariyeri devam ediyor, henüz 32 yaşında. Çok daha fazla başarı kazanabilir. Farklı dönemlerde oynamış iki oyuncuyu bireysel istatistiklerle karşılaştırmak %100 sağlıklı değil, o yüzden Kobe’nin bireysel istatistiklerde Jordan’ı yakalaması zor olsa da, sadece bununla bir karara varılmamalı.


PD:Ülkemizde düzenlenecek Dünya Şampiyonasına dönersek,sizce takımımız hakkındaki fikirleriniz nelerdir?Size göre gidebileceğimiz son nokta neresidir?

Orkun çolakoğlu:Takımın en negatif noktası, hemen her oyuncunun kötü birer sezonu geride bırakmış olması. Ama şampiyona yeni sezonun bir parçası olarak görülebilir. Grubu birinci bitirebilirsek, ki gayet mümkün, yarı finale kadar gelmemizi bekliyorum. İspanya ya da ABD’yi yenebilirsek ona şaşırırım.


PD:ABD başta olmak üzere,bir çok ülkenin yıldız basketbolcusu gelmiyor.Sizce bu turnuvanın kalitesini etkiler mi?

Orkun çolakoğlu:Gelmeyen oyuncular Kobe Bryant, LeBron James, Pau Gasol, Yao Ming, Andrew Bogut, Dirk Nowitzki, Tony Parker gibi oyuncular. Bu oyuncuların birçoğunun alternatifleri yok ülkelerinin kadroları içerisinde. Dolayısıyla tabii etkiler.


PD:Dediğimiz gibi bir çok yıldız ülkemizde olmayacak.Sizce biz turnuvayı nerede bitirirsek,kendimizi başarılı ilan edebiliriz?

Orkun çolakoğlu:Bence yarı finali görmeliyiz.


PD:Türkiye Basketbol Ligi hakkındaki fikirleriniz nelerdir?

Orkun çolakoğlu:Beşiktaş ve Galatasaray da Fenerbahçe’nin ölçeğinde bir sponsor desteği bulamazlarsa ya da en azından mevcut sponsor paralarını akılcı biçimde ve sadece basketbol için kullanmazlarsa maalesef zevksiz bir lig olmaya devam edecek. Beşiktaş ve Galatasaray’ın Fenerbahçe’yle yarışacak düzeyde olmamaları Fener taraftarının ilgisini bile olumsuz etkiliyor.


PD:Fenerbahçe Ülker yerli ve yabancı iyi transferler gerçekleştirdi.Hedefleri ise Euroleague Final-four.Sizce bu hedefe ne kadar yakınlar?

Orkun çolakoğlu:İlk senede bunu başarmak bence sürpriz olur. Çok kolay bir hedef değil bu, sadece dört takımlık yer var ve Avrupa’daki ağır toplar malum. Ancak taşlar dizilmeye devam ederse iki-üç yıla neden olmasın?


PD:Basketbolla ile ilgili yazar,spiker olmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Orkun çolakoğlu:Bu işin belirli bir formülü yok maalesef. Çok basit olacak ama her şeyin ötesinde en büyük gereklilik bu olduğu için, bilgili olmak ve bu bilgiyi düzgün aktarabilmek gerekiyor. Bunun da başlangıcı okumak.


PD:Batug.com dışında yazılarını takip ettiğiniz site ve yazar var mı,varsa kimler?

Orkun çolakoğlu:Takip ettiğim yerli/yabancı birçok yazar var. Birilerini unutmaktan çekindiğim için affınıza sığınarak Türkçe kaynaklardakileri saymaya kalkmıyorum. Yabancı kaynaklarda en dikkatli takip ettiğim yazarlar ESPN’den Bill Simmons, Yahoo Sports’dan Adrian Wojnarowski ve OC Register’dan Kevin Ding.


PD:Blogları takip ediyor musunuz?Hangileri?

Orkun çolakoğlu:Salsa, Konyalı Portlandlılar, Ball Don’t Lie. Ayrıca ağırlıklı olarak futbol yazsa da zaman zaman NBA’e de yer veren, değerli arkadaşım Emre Özcan’ın blogu Tardini Büfe’yi de saymalıyım basketbol grubunda.


PD:Net üzerinden basketbolla ilgili oyun oynarmısınız?

Orkun Çolakoğlu: İnternet üzerinden Yahoo'nun fantezi NBA oyununu oynuyorum.


PD:NBA Tv’de maç anlatmak nasıl bir duygu?

Orkun Çolakoğlu: Güzel elbette ama sorumluluk da yüklüyor.


PD:Son olarak,Yazarlıkta örnek aldığınız isimler oldu mu?

Orkun Çolakoğlu: Örnek aldığım, onun gibi yazayım dediğim birisi olmadı ama bana yazarlığı sevdiren çok kişi oldu. Tek tek isim vermeyi sevmiyorum çünkü atladıklarım olabilir.

PD:Klasik bir soru olacak,önümüzdeki sezon NBA,TBL ve Dünya Şampiyonasındaki şampiyonluk adaylarınız kimler?

Orkun çolakoğlu:Lakers, Fenerbahçe, ABD.

Orkun Çolakoğlu'na çok teşekkür ediyoruz..

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel röportaj olmuş.

Mehmet Can Güleç dedi ki...

Lakers maçı anlatırken,ne zaman sevincek diyorum ama sevinmiyor :)

Adsız dedi ki...

Türkiyedeki basketbol yazarlarından en iyisi kanımca,batugdaki yazılarını okurken müthiş keyif alıyor insan.