Cuma, Ağustos 13, 2010

Yeni Oluşum

 Fastbreak E-Basketbol dergisinin kapanması üzerine, Ağustos yazısını buradan yayınlıyoruz. İşte 24.07.2010 tarihli dergi yazısı :


Her şey 20 Mart günü başladı. O gün, Fenerbahçe Ülker antrenörü Bogdan Tanjevic'in kolon kanseri olduğu açıklandı. Gelen bu haber ile yeni bir sürece doğru, ilk yelkenler açıldı. Tanjevic'in hastalığı, somut adımların atılmasına yardımcı olmuştu belki de.

O günden sonra Bogdan Tanjevic, Fenerbahçe Ülker'in başında bir daha parkeye ayak basamadı. Hatta çoğu maçı izlemeye tribüne bile gelemedi. 11 Eylül 2007'de başladığı Fenerbahçe Ülker serüvenini, sonlandırmanın eşiğindeydi Tanjevic. 3 yıllık görev sürecinde Fenerbahçe Ülker'in 2 lig şampiyonluğu ve 1 Türkiye Kupası kazanmasına yardımcı oldu. Taraftarın asıl başarı beklediği Eurolegue'de, TOP 8'den ileri gidilemedi. Fakat her şeye rağmen Fenerbahçe yönetimi, Bogdan Tanjevic'e sözleşmesini uzatması yönünde, bir teklifte bulundu. Tanjevic, bu teklifi kabul etmeyerek Lottomatica Roma'nın yolunu tuttu ve sportif direktör oldu. Yani bir nevi yöneticilik hayatına başladı Tanjevic.

Bu noktadan sonra Fenerbahçe'ye uzun vadeli yeni bir yapılanma gerekiyordu. 3 yıldır devam eden sistem sona ermiş, yeni insanlarla çalışma zamanı gelmişti. İlk önce Aydın Örs ile anlaşıldı. Hem de Örs, Medical Park Trabzonspor'a gitmek üzereyken. Aydın Örs, aynı görevi 3 yıl önce kabul etmemiş ve takımdan ayrılmıştı. Fakat bu sefer sportif direktör olmayı kabul etti tecrübeli basketbol adamı. Daha sonra koç arayışına girildi. Hedef yine Yugoslav ekolüydü. Çünkü takımda bu ekole yatkın bir dolu insan vardı. Gerek kenar yönetim olarak gerek basketbolcu olarak gerek idareci olarak Fenerbahçe, basketbol şubesinde Yugoslav ekolünü benimsemişti. Bu mentalite doğrultusunda, Power Electra Valencia ile EuroCup şampiyonu olan Hırvat Neven Spahija ile anlaşıldı.

Spahija kariyerinde Maccabi Tel-Aviv, Cibona Zagreb ve Tau Ceremica gibi takımları çalıştırmış, önemli bir koçtu. Fenerbahçe'deki Yugoslav ekolünün devam etmesi açısından da, sağlıklı bir adımdı bu transfer. Spahija'nın yardımcısı da, final serisinde takıma koçluk yapan Ertuğrul Erdoğan oldu. Böylece Fenerbahçe Ülker yeni oluşumda, işin taktik kısmı ile ilgilenecek isimleri belirlemişti. Aydın Örs, Neven Spahija, Ertuğrul Erdoğan. Sırada, takımı oluşturmak vardı.

Aydın Örs ve Neven Spahija göreve tam anlamıyla başlamadan, Ömer Aşık, Semih Erden, Rasim Başak ve Serhat Çetin takımdan ayrıldı. Zaten Gordon Giricek takımdan, sezon ortasında ayrılmıştı. Oluşan tabloya şöyle uzaktan bir baktığınızda, takımdan üç uzun oyuncunun ayrıldığını görüyorsunuz. Takıma acil uzun takviyesi yapılmalıydı. İlk önce elde olan, Oğuz Savaş ile 2 yıllık sözleşme imzalandı. Daha sonra Efes Pilsen'e ikinci çalım atılarak, Kaya Peker transfer edildi. Daha sonra da Darius Lavrinovic takıma katıldı. Mirsad Türkcan, Gasper Vidmar ve transfer edilmesi muhtemel pivotu da düşünürsek, uzun rotasyonu oluşturulmuştu.

Takımdan ayrılmasına kesin gözüyle bakılan fakat bir türlü gönderilemeyen Lynn Greer'ın bölgesine, Marko Tomas transfer edildi. Oyun kurucu sıkıntısını çözmek için ise Engin Atsür ile 2 yıllığına anlaşıldı. Zaten Tarence Kinsey, Roko-Leni Ukic ve Ömer Onan'ın da takımda yer almaları, sözleşmeleri gereği kesinleşmişti.

Transfer edilen oyuncuların yanında, takımdaki geleceği belirsiz olanları da incelemek lazım. Damir Mrsic, profesyonel basketbol kariyerini sonlandırdı. Harun Erdenay ile birlikte takım menajeri olma ihtimalleri var. Emir Preldzic'in 2007 yılında imzaladığı, 4 yıllık bir sözleşmesi var. Zaten Türk olması ile birlikte takımda kesin olarak kalacaktır, diye düşünüyorum. Gasper Vidmar'ın sözleşmesinin bitmesine 2 yıl daha var. Vidmar'ın da takımda kesin olarak kalacağını, Nedim Karakaş açıkladı. Fakat Vidmar'ın yerine sürekli bir transfer yapılacağı söylentileri ortalıkta dolaşıyor. Seçenekler ise şöyle; Gasper Vidmar'a güvenip, transfer yapmamak. Yabancı bir pivot transfer edip, Vidmar'ı altıncı yabancı olarak kullanmak. Ve asıl sorun Lynn Greer. Bir türlü takımdan gönderilemeyen adam. Umuyorum ki kısa bir zaman dilimi içinde yollar 'kesin' olarak ayrılacaktır.

Şöyle bir durum değerlendirmesi yapacak olursak, kadro şu şekilde oluşabilir; Roko Ukic, Engin Atsür, Genç Türk Guard / Ömer Onan, Marko Tomas / Emir Preldzic, Tarence Kinsey / Mirsad Türkcan, Kaya Peker, Darius Lavrinovic / Oğuz Savaş, Gasper Vidmar-Yeni Transfer. Şöyle bir bakınca da, hiç fena bir kadro gibi durmuyor. Yeni oluşum evresinin başında olan Fenerbahçe Ülker için iç açıcı bir tablo olarak gözüküyor. Fenerbahçe Ülker taraftarlarını da mutlu eden bir oluşum süreci bu. En azından vaatler ile geçen üç yıllık, Mahmut Uslu-Bogdan Tanjevic döneminden sonra.

Hiç yorum yok: