Pazar, Haziran 05, 2011

Kanayan Yara, Bek Oyuncuları ve Tavsiyeler



Türk futbolunun yıllardır en büyük sorunu olmuştur bek oyuncuları. Orta açamayanlar,hücuma destek veremeyenler, savunması kötü olanlar(kademeye giremeyenler),pozisyon bilgisi zayıf olanlar,ağır olanlar vs.
Türkiye Futbol Ligi'nde Gökhan Gönül dışında ortalama bir bek oyuncusu izleyemedik son yıllarda.
Aslında bek oyuncusu yetiştirememizin en büyük sorumlusu Türk futbol antrenörleridir. Mücadele ettiğim altyapı takımlarında ve takip ettiğim takımlarda bek oyuncuları ya iyi olmasına karşın kendinden daha iyileri olduğu için stoperde forma şansı bulamayan stoper oyuncularından seçilir ya da sadece deli gibi koşabildiği için seçilen oyunculardan oluşurdu.
Altyapılarda gördüğüm bu olay son yıllarda en fazla Beşiktaş'ta yaşandı. Şampiyon olunan sene İbrahim Toraman, Ferrari ve Sivok'u kesemediği için sağ beke kaydırıldı, yine bir diğer İbrahim (Kaş) bir ara sağ bek oynatıldı (İbrahim Kaş'ı stoperde bile izlemeye tahammül edemiyorken,sağ bekte izlemek büyük bir eziyetti.), Trabzon'da Egemen zaman zaman bek oynatıldı, Galatasaraylı Lucas Neill'ın Everton'da ve Galatasaray'da birçok maçta sağ bek oynadığını biliyoruz(Defansif anlamda iyi bir hamle olabilir ama ofansif özelliği olmayan beke bek denilemez bence.), Fenerbahçe'de de Bekir'in bazı maçlarda sağ bek oynadığına şahit olduk.
Bu saydığım isimler stoperden devşirilen bek oyuncularına verilebilecek örnekler.
Bir de olayın İsmail Köybaşı,Sabri Sarıoğlu,Ekrem Dağ,'Kurtuluş' kardeşler,Roberto Hilbert ve Türkiye'de birçok bekte görülebileceği üzere 'bal yapmayan arı' modeli var. (Kendisi kişisel özellikleri sebebiyle idolümdür ama maalesef İbrahim Üzülmez'i de bu kategoriden sayabiliriz.)
Bu saydığım isimler en fazla 'bir' özelliği iyi olan isimler. (Çoğunun da iyi olan özellikleri, hızlı koşma veya agresif oynama.) Fakat ideal bir bek oyuncusunun hem defansif anlamda hem de ofansif anlamda iyi olması gerekir. Son iki sezonun Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan takımlarına baktığımızda bek oyuncularının şampiyonlukta ne kadar etkin bir rol üstlendiğini görüyoruz. (İnter-Maicon, Barca-Dani Alves) İki oyuncunun hem defansif hem de ofansif anlamda takımlarına verdikleri katkı yadsınamaz bir gerçek.
Bana göre Fenerbahçe'nin bu sezonu şampiyonlukla kapatmasının en büyük sebeplerinden biri bek oyuncularının diğer takımların bek oyuncularına göre iki-üç gömlek üstün olması. Beşiktaş'ın da ligde başarısız olmasının sebebi bek oyuncularının çok çok vasat oyuncular olmasıdır. (Başka etmenler de var tabi ki ama bana göre bu faktör daha belirleyici oldu.)
Alves'i,Maicon'u,Ramos'u,A.Cole'u veya Evra'yı alamayacağımıza göre bu pozisyon için(hem sağ hem sol bek) transfer edilmesinde fayda gördüğüm birkaç futbolcuyu paylaşmak istiyorum.

Altyapısını Almanya'da alan,ilk kez geçen sezon Süper Lig'de mücadele eden Hasan Ali Kaldırım bana göre en iyi Türk statüsündeki sol bek.


Quaresma'nın Porto forması giyerken İnönü'de Beşiktaş'a gol attığı maçı hatırlıyorsunuzdur. Maçtan sonra sadece Quaresma konuşulmuştu ama o maçta benim ilgimi çeken futbolcu hem sağ hem de sol bek oynayabilen Uruguaylu Jorge Fucile'ydi. O maçtan beri takip etmeye çalışırım kendisini. Porto'da formayı kaptırdı, bu bonservisinin alınmasını kolaylaştırır.

Uzun vadeli düşünecek olursak karlı bir transfer olmayacaktır(29 yaşında) ama 2-3 yıl üst düzey katkısı olabilecek bir futbolcu, Bayern Münich'in hem sol bek hem sol açık oynayabilen Hırvat futbolcusu Danijel Pranjić.

Hamburg'un Alman Milli Takımın'da da oynayan sol beki Dennis Aogo alınması oldukça güç bir futbolcu. Orta sahanın solu ve orta sahanın ortasında da oynayabiliyor.

1.66 boyundaki Stuttgartlı sol bek Arthur Boka hem kendi takımının hem de Fildişi Sahilleri'nin değişmez futbolcusu. 28 yaşındaki futbolcu hangi takıma gelirse gelsin tribünlerin sevgilisi olacağına şüphe yok.

Alternatifler çoğaltılabilir tabiki ama emin olduğum bir şey varsa o da Türk takımlarının hepsinin kaliteli bek oyuncularına ihtiyacı olduğudur.

Hiç yorum yok: