Perşembe, Kasım 14, 2013

Bir Elma Püresi Hikayesi


23 Kasım 1996
1996 sezonunu NBA tarihinin en iyi derecesiyle bitiren ve ardından finalde Seattle Supersonics'i eleyen Chicago Bulls yeni sezona da çok iyi başlamıştı. Öylesine iyi başlamışlardı ki 96-97 sezonunda çıktıkları 12 maçın 12'sini de kazanmışlardı. 13. maç ise Utah'taydı. 13 rakamı için oldukça uygun ve kasvetli bir deplasmanda…


Maçın başlamasına 45 dakika kala Chicago Bulls'un soyunma odasında bir hareketlilik başladı. Jordan ayağa kalkıp kondisyoner Chip Schaefer'e buğday krakerleri ve elma püresinin nerede olduğunu sordu. Schaefer çantasında krakerleri bulmuştu ancak elma püresinden eser yoktu. Jordan, Utah Jazz'in deplasman takım soyunma odasına atadığı 18 yaşındaki malzemeci yardımcısı Preston Truman'a döndü ve şunları söyledi: ''Elma püresi yoksa maç sonunda imza da yok.''
Maçın başlamasına 45 dakika kala Preston Truman, Delta Center koridorlarında ''Michael Jordan için elma püresi arıyorum'' nidalarıyla koşuşturmaya başladı. İlk iki katı boş geçtikten sonra 3. katta aradığını buldu genç Preston. Bir kadın gıda deposundan bir kutu elma püresi konservesi verdi. Preston da konserve açacağı ve kaşık bularak Bulls soyunma odasına koşarak geri döndü.
Jordan, Preston'ı gördü ve 'Gelebildin' dedi. Sonrasında elma püresini bulmayı başaran bu genç adamın adını sordu.
Michael Jordan o gece Utah Jazz potasına 44 sayı attı fakat Bulls kaybetti. 12 maçlık galibiyet serisi Salt Lake City'de son buldu. Michael Jordan neredeyse takımının attığı sayının yarısını atmış fakat kaybetmişti. Hayranlarının bir şekilde içeri soktuğu ve Jordan'ın imzalamasını umduğu eşyaları pas geçmişti. Mağlubiyetten dolayı moralsizdi, imzalamak istememişti. Ancak maç öncesinde kendi isteğini yerine getiren malzemeci çocuğu unutmadı. Ayrıca ona 'Belki haziranda görüşürüz' dedi.
11 Haziran 1997
Hani şu 'Flu Game'... Jordan'ın hasta hasta çıktığı ve Utah'ı şampiyonluktan ettiği maç. Şimdi hatırladınız değil mi? Evet, mükemmeldi.
Kaderin cilvesi olacak ki, Preston Truman Utah Jazz tarafından 97 NBA Finali 5. maçı için deplasman takımına hizmet etmek üzere atanmıştı. Kasım ayında Jordan'la yaşadığı o güzel anıdan sonra kafasında imzadan çok daha büyük bir şey vardı. Preston 5. maçın oynanacağı günün öncesinde annesine elma püresi ve buğday krakerleri almasını söylemişti. Efsane Michael Jordan'a jest yapmaya hazırlanıyordu.
Maç günü Jordan dolabını açtığında elma püresi ve krakerlerini gördü. Preston Truman'a dönerek ''Hatırladın, işte benim adamım. Preston'dı, değil mi?'' dedi. Preston heyecanını bastırmaya çalışarak onunla ilgilenmek için orada olduğunu söyledi.
Michael Jordan'ın o gece sahada olup olmayacağı bile değildi. Jordan'ın ateşi yükselmiş ve maçtan önce defalarca kusmuştu. Yıllar sonra Jordan'ın özel antrenörü Tim Grover’ın maçtan bir önceki gece Jordan'ın gıda zehirlenmesi yaşadığını söyledi. Jordan her ne kadar kötü olsa bile final serisinde takımını yalnız bırakmak istemiyordu. İnsanlar dışarıda onun oynayıp oynamayacağını merak ederken genç Preston onun sahada olacağını biliyordu. Phil Jackson ve Jordan'ın arasında geçen konuşmayı duymuştu ve soyunma odasında yapılan hazırlıkların bire bir içindeydi.
Maça birkaç saat kala Jordan baş ağrısı nedeniyle uzanıyordu. Bir doktor grubu onu kontrol etmeye gelmişti. Jordan onlara çıkarken kapıyı ve ışığı kapatmalarını söyledi. O maç için Chicago Bulls'la ilgilenen Preston Truman odaya girdi. Işığı yakacağı anda Jordan'ın gözlerinin kapalı olduğunu gördü. Fakat MJ onun geldiğini hissetmişti. Jordan yattığı yerden genç Preston'a bakarak yakınları için maç bileti isteyip istemediğini sordu. Truman maçı Bulls benchinin yanından izleyecekti. Saha içi koltuklarından bile daha iyiydi. Aklında başka bir şey vardı. Fısıldayarak ''Maçtan sonra ayakkabılarını ne yapacaksın?'' diye sordu. Majesteleri genç adama dönüp ''Neden sordun, onları istiyor musun?'' dedi. Preston da ''Onur duyardım'' diye cevapladı.
Michael Jordan 11 Haziran 1997 akşamı basketbol parkelerinde yazdığı destana bir yenisini ekledi. Hastalıktan dolayı perişan bir halde çıktığı maçta Utah potasına 38 sayı bıraktı. Daha da önemlisi seriyi 3-2'ye taşımış, takımını şampiyonluğun bir galibiyet uzağına getirmişti.
Maçtan sonra Jordan duş almış ve giyinmişti. Chicago Bulls takımının malzeme sorumlusu Jordan'ın ayakkabılarını almaya geldiğinde Jordan onu durdurarak Preston Truman'ı gösterdi: "Bunlar artık onun ayakkabısı"
Sonrasında Jordan maçta giydiği ayakkabıları imzaladı. Jordan'ın özel güvenlik görevlisi fotoğraflarını çekti. Ve Jordan, Preston'ın başını okşayıp odadan ayrıldı.
Kasım 2013
Jordan kendini Scottie Pippen'ın kollarına bıraktığında Truman tüm bu olanların sadece 2-3 metre kadar uzağındaydı. Bugünlerde ise 'Flu Game' sonrası Michael Jordan'ın bizzat kendisinden kaptığı ayakkabıları açık artırmayla satmayı planlıyor. Salt Lake City Tribune'e verdiği demeçlerde amacının para olmadığını söylüyor Truman. 15 yıldır bir bankanın kasasında duran o kıymetli Jordan'ların gün yüzüne çıkması gerektiğine inanıyor. Hatta 1998'de $11.000 değerinde bir teklif yapıldığını, 19 yaşındaki bir çocuğa göre inanılmaz bir para olduğu takdirde satmadığını belirtiyor.
97 finali 5. maçında Michael Jordan'ın hasta hasta 38 sayı atarken giydiği ayakkabılar 18 Kasım 2013 günü el değiştirecek. Elma Püresi hikayesi ise böylelikle son bulacak.
*Açık artırma sebebiyle Preston Truman yerel gazetelerden biri olan SL Tribune’e röportaj vermiş. Röportajı gerçekleştiren Matthew Piper’ın Truman’la gerçekleştirdiği röportajın demeçlerinden yararlandım.
*Açık artırma 18 Kasım 2013 günü bu adreste gerçekleşecek. Açılış fiyatı 5 bin Dolar… Ki hepimizin bildiği gibi kazanacak değerin 4 haneli olmayacağı kesin…
*Michael Jordan’ın Truman’a 'Belki haziranda görüşürüz' demesinin sebebi Chicago Bulls'un sezon içinde yalnızca bir defa Utah’a gitmesi…
*Truman devre arasında doktorların Jordan’a oturması gerektiğini fakat Jordan’ın sinirlenip 'fuck no' diye cevap verdiğini ve bu anı unutamadığını söylüyor.

Hiç yorum yok: