Pazartesi, Kasım 05, 2012

İşin Ustası #1: Step-Back Jumper


   Bloga yeniden bir şeyler yazmak istediğim zaman en büyük sıkıntı elbette yazacak bir şeyler bulmak oluyor.
Yine bu konuda düşünürken yüzlerce maçta izlediğimiz, çoğu zaman beynin alışmışlığına yenilen bazı hareketleri, taktiksel çizimleri ve bunların ustalarını ele almaya karar verdim. Ne kadar uzayacağını bilemem ama eğlenceli ve bilgilendirici ya da bilgileri tazeleyici bir dizi olacağını düşünüyorum.

   İlk olarak daha çok NBA sahnesinde tanık olduğumuz, basit görünen ama aslında çok fazla çalışma gerektiren ve bu doğrultuda büyük bir hücum silahı haline gelebilen "step-back jumper"a bir göz atacağız.







   Basketbolun ortaya çıkışından bu yana kişisel skor üretmede birçok oyuncunun üzerinde çalıştığı bir hareket olduğu gerçek. Oyuncu yeteneklerine, vücudun atletik yapısına ve elbette fundamentale bağlı olarak farklı varyasyonlarını izliyoruz.



  
  Step-back jumper konusunda uzmanlaşmak isteyen bir basketbolcunun bunu gerçek bir silaha çevirebilmesi için şut alanı yaratma, yani hareketin ilk adımında çeşitlilik sağlaması esastır. Aksi takdirde savunmacı şut pozisyonlarını tahmin edebilir. Ayrıca şuta hazırlık anında geriye atılan adım ya da topun savunmacıdan çekildiği uzaklık da çok önemlidir. 

Yukarıda ufak bir step-back jumper kombinasyonu var, altında da görsel olarak uygulanışı:



  Step-back, gelmiş geçmiş en büyük oyuncular arasında oldukça popüler bir hareket bildiğiniz gibi. Bununla ilgili gösterebilecek en büyük neden, tüm zamanlar boyunca "game winner" şutlarının çoğunda bu hareketin tercih edilmesi. Penetre etmekten daha basit, daha çabuk ve mükemmel uygulandığında savunmacıya şans vermeyen bir hareket olması da bu tercihin sebebi.

  NBA üzerinde bu hareketi sıklıkla kullanan fazlaca yıldız gördük. Bunlar arasında yeni dönemden Manu Ginobili, Dirk Nowitzki, Kobe Bryant, Paul Pierce, Carmelo Anthony gibi bu işin ehli adamları sayabiliriz. Unuttuklarım da vardır elbette fakat özellikle Carmelo ve Pierce hücumlarının temeline bu hareketi yerleştiren oyuncular. Çünkü bu hareket sadece iyi bir şut imkanı tanımıyor. Fake + faul + şut gibi çeşitli sekanslara da ortam hazırlıyor. Yine Manu Ginobili step-back'in temeli olan bir adım geriye + şut kombinasyonunu en kusursuz yapan oyunculardan. Bunu fazlaca basit ama ustaca yapıyor. Burada Ginobili'nin step-back konusundaki bir öğretici videosunu izleyebilirsiniz: 



Yine Dirk Nowitzki'nin step-back jumper'larından derlenmiş ve diğer oyuncuların yorumlarını da içeren bir video:



Carmelo Anthony step-back konusunda Blake Griffin'le ufak bir idman yapıyor:

Hiç yorum yok: