Cuma, Kasım 09, 2012

İşin Ustası #2: Triangle Offense

  Mike Brown'ın Lakers'tan kovulmasından hemen sonra birçok kaynak odaklarını Phil Jackson üzerine çevirdi. Phil gelir mi gelmez mi bilinmez ama Phil Jackson'dan konu açılınca akla da ilk gelen şeylerden biridir triangle offense (üçgen hücum sistemi). Step-back jumper ile başladığımız diziye üçgen hücum sistemiyle devam edelim o halde.



  Phil Jackson Bulls'un başındayken de, Lakers'ın başındayken de (08-09 sezonuna kadar) hücum sorumlusu yardımcı koç Tex Winter ile çalıştı. Bugün Bulls ve Lakers'ın şampiyonluklarında kilit rol oynayan bu sistem esasen Tex Winter'ın yaratıp geliştirdiği bir sistemdir. Özellikle Bulls yıllarında Jackson ile birlikte sistem üzerine oldukça fazla kafa yorduklarını görüyoruz. Michael Jordan'ın da bu sisteme ufak tefek katkılarının olduğu bazı kaynaklarda geçmekte.

  Sistemin genel bir tanımını yapacak olursak; 2 dış oyuncu (üç sayı çizgisi dışında) ve 1 uzun oyuncu (yüksek postta) hücum sahasında aralarında görünmez bir üçgen kuracak şekilde durur. Bu noktada oyuncuların birbirine olan uzaklığı önemlidir. Çünkü üçgen hücumda esas olan topu paylaşmak ve mümkün olabildiğince pasları garanti vermektir. Pasın keskinliği de keza önemli. Oyuncuların arasındaki optimum uzaklığı Phil Jackson 5 metre olarak düşünmüş.

Bynum (elinde top olan oyuncu)-Fisher-Gasol dizilimi.

Üçgen hücum beraberinde birtakım katı kuralları da getiriyor. Sistemin mimarı Tex Winter bu konuda neredeyse kitap yazabilecek kadar katıydı. Bu nedenle üçgen hücum en çok eleştiriyi hücumda yaratıcılığı minimuma indirmesi sebebiyle alır. Fakat bir takım için hücum sahasında ne yapılacağını bilmek ve belli-kesin düzen içinde hücum etmek önemlidir ki üçgen hücum da hücum sistemleri arasında bu oturmuşluğa en çok olanak sağlayan sistemdir. 
  
  Yine yukarıdaki fotoğrafa bakarsak, savunmanın oldukça geniş bir alana yayılmak zorunda olduğunu görüyoruz. Bu nedenle hücum sahasında boşlukları görmek ve bu boşluklara sızmaları gerçekleştirmek daha kolaydır. Önemli olan pasları net vermek ve pas adedini arttırmak. Mükemmel bir üçgen hücumu için postta top alan uzun oyuncunun iyi bir pasör-hücumcu olması da önemlidir elbette ama Bulls'un bu sistemi uyguladığı bazı dönemlerde öyle aman aman hücumcu uzunlara sahip olmamasına rağmen üçgen hücumu verimli kullandığını görüyoruz. Buradan çıkarımda bulunmak gerekirse, üçgen hücum kendiliğinden bir hücumsal avantaj getirir. Bu avantaj en çok jump shot'lar için geçerlidir. Önceden belirlenmiş cut'lar, perdelemeler ile oyuncular çok fazla şut imkanı bulurlar. Doğal olarak boyalı alan sayıları düşer.

  Üçgen hücum çok ama çok fazla hücum opsiyonları sunar. Bu nedenle hepsini tek tek ele almak oldukça zor olacak. Bu varyasyonlar arasından farklı örnekler seçerek birkaç video koyuyorum:


Uzuna inen top sonrası üçgene dahil 2 dış oyuncu dışarı kat ederek post'u oyun için boşaltıyor.

  
Benim en sevdiğim üçgen hücum varyasyonlarından biri bu. İçinde büyük zeka barındırıyor. Bu kez topu alan uzun pasör konumda ve dışarı kat eden oyuncular arkadan gelecek olan diğer oyuncu için bir nevi hayalet gölge uyguluyor. Kat eden oyuncuları takip eden savunmacılar rakibe avantaj sağlıyor.



İçeri inen topun kat sırasında perdeden yararlanan oyuncuya çıkması ve free jump shot.

  Görüldüğü gibi üçgen hücum oldukça verimli bir sistem ancak bunun için egolardan uzak bir kadroya sahip olmak da gerekli. Egolardan uzak demek çok doğru olmadı aslında, düzen içinde oynayabilecek diyelim. E tabii basketbol aklı da gerekli.


Hiç yorum yok: