Salı, Ekim 01, 2013

Ömer-Dwight Bilmecesi


Chicago'da geçirdiği iki sezonda all-star pivot Joakim Noah'ın arkasında kalmış, benchten gelerek özellikle savunmada üst düzey performans göstermiş, sonrasında benche hapsolmamak için Houston'ın yolunu tutmuş ve double double istatistiklerle bitirdiği sezon sonrası birçok basketbolsevere göre takımının en iyi 2.oyuncusu olmuş Ömer Aşık ve 7 kez all-star, 3 kez en iyi savunma oyuncusu seçilmiş ya da Ömer'in medya gününde söylediği gibi  "Nba'in en iyi pivotu" Dwight Howard. Bu iki dev adamın isimlerinin yanında çok fazla soru işareti kullanılıyor bugünlerde.

Ömer Aşık ve Dwight Howard aynı anda parkede yer alabilecek mi? Eğer bu olursa Rockets'ın kazanacağı ve kaybedeceği şeyler neler olabilir? Yoksa bu ikili hakkında çıkan senaryolar Ömer'in pazar fiyatını düşürmemek için mi? Bu sorulara çok daha fazlasını ekleyebiliriz.. Ancak şimdilik Rockets'ın Howard transferiyle ortaya çıkan durumu değerlendirip, akıllara gelen sorulara cevap bulmaya çalışalım.


Yaz döneminin en gözde oyuncusu Dwight Howard şüphesiz ki salary cap'i müsait durumda olan her takımın radarında yer alıyordu. Rockets'ın sahip olduğu parçalar ve diğer etkenler Howard'ın Warriors, Mavs, Lakers gibi takımları seçmeyip Houston'a gitmesine sebep oldu. Ömer Aşık'ın sezon boyunca gösterdiği performansa rağmen, Morey gibi bir GM'in Dwight Howard'a yönelmemesini beklemek hayalcilik olurdu. -Kendisinin 1 yıl önce Reddit'te yaptığı AMA'den birkaç cevap paylaşmıştım. Orada da yaptığı planı ufak da olsa görebiliyoruz.- Howard sağlıklı olduğunda Nba'in en iyi pivotu. Sahip olduğu dpoy ve all-star apoletleri hala oldukça anlamlı.

Houston Rockets'ın medya gününde oyunculara ve teknik ekibe en çok sorulan soru Ömer Aşık ve Dwight Howard ikilisinin rollerinin nasıl paylaştırılacağı idi. Koç McHale bu iki oyuncuyu aynı anda sahada bulundurmayı düşündüğünü söyledi. Daha öncesinde de Daryl Morey aynı şeyden söz etmişti. Bu demeçleri duyduğumdan beri; elinden çıkarmak zorunda olduğu malı olabildiğince yüksek fiyatta satmaya çalışan tüccarın yapabileceği şeyler beliriyor kafamda. Planlı bir şekilde hem koç hem de GM aynı şeyden söz ediyor herkesin aksine. Bu iki dev adamın sahada birlikte oynayıp verimli olacağına inananların sayısı bir elin parmaklarından fazla değil. Bilirsiniz, en basitinden 2.el bir şeyi acilen satmaya çalışırsanız hiçbir zaman malınızın tam karşılığını alamazsınız. Ancak Rockets'ın epey bir süresi var. Yeni yıla, hatta şubata kadar.

Peki konuşulduğu gibi Ömer ve Howard sahada birlikte büyük süreler alırsa ne olur? Öncelikle alan paylaşımı Rockets'ın en büyük problemi olacaktır. Hatırlarsınız ki, Houston Rockets geçen sezonun sonuna doğru Ömer'i ve Greg Smith'i yanyana oynatmış, alan paylaşımı sorunu kendisini net bir şekilde göstermişti. Ki Greg Smith'in Howard'a nazaran daha ufak ve daha çok dışarıya çıkan bir oyuncu olduğunu söyleyelim. Hem Howard'ın hem de Ömer'in herhangi bir şut tehditinin olmaması, topu domine eden ve çok fazla oynayıp penetreyi seven Lin ve Harden'ı epey zorlayacaktır.

1

2

McHale'in geçen sezon oynattığı basketbol, guardların penetrelerine ve topun hızlı dolaştırılıp üçlük atışlar denenmesine yönelikti. 2 şut atamayan pivotun sahada yer alması bu pas trafiğini şüphesiz ki olumsuz bir şekilde etkileyecektir. Öte yandan, rakip takımların Howard ve Ömer'i savunan oyuncuları, Rockets'ın uzun ikilisinin dışarıya çıkmaması nedeniyle-çıksalar bile şut tehditleri yok- boyalı alannın çevresinde olacaklar. Bu durum, potaya drive etmeyi seven Chandler, Lin, Harden için çok çok negatif bir durum oluşturacaktır.

Howard'ın geçen sezonki şut grafiği:



Ömer'ın geçen sezonki şut grafiği:


Heat Map:


Topun post'ta Howard'a indiğini düşünelim. Howard'ın iyi bir pasör olduğunu söylemek zor. Şüphesiz ki Ömer'in savunmacısı double team için oraya yönelecektir. Bu yüzden Howard'ın post'ta da sıkıntı yaşayacağını tahmin edebiliriz. Üçlük çizgisinden double team'in gelmesi ile pota altındaki diğer uzun savunmacının double team'e gelmesi farklı şeyler.

Set hücumundan söz ettik. Bu iki oyuncunun parkede aynı anda olduğu zamanlarda set hücumunda epey sıkıntı yaşanacağını düşünüyorum. Peki hızlı hücumlar? Howard ve Ömer'in sahayı iyi koşan uzunlar olduğunu biliyoruz. Fakat konu o değil. Bu iki oyuncunun harika savunmacılar olduğunu ve savunmaları sayesinde Rockets guardlarının çok fazla fastbreak şansı yakalayabileceğini öngörebiliriz. Bu da bir bakıma olumlu bir şey olabilir, aslında çok fazla iyimserlik.

Dediğimiz gibi, iki harika savunmacı ve ikisi de pivot. Nba'de son yıllarda yaşanılan pivot sıkıntısı göz önüne alındığında Rockets'ın sahip olduğu şey diğer takımları kıskandıracak düzeyde. Bu iki oyuncunun pota altında bulunduğunu bir hayal edelim. Penetre eden kısaların verimliliğini, 2 uzunla oynayan takımların hücum sistemlerini alt üst edebilirler. Zaten herkesin ortak noktada birleştiği konu Howard-Ömer ikilisinin aynı anda sahada yer alması durumunda Rockets'ın inanılmaz bir pota altı savunmasına sahip olacağıydı. Bir saniyeliğine Rockets'tan geçen sezonki Lakers'a gidelim. Howard ve Gasol pota altındaydı, fakat Lakers savunması evlere şenlik bir görüntüye sahipti. Gasol elbette savunmada Ömer kadar dominant değil. Ancak söylemek istediğim şey; Harden ve Lin'in rakip guardları geçen sezonki gibi zorlamadıkları sürece Rockets savunması bu ikiliyle bile beklenilen düzeye kavuşmayabilir.

Ömer ve Howard'dan oluşan savunmayı açmanın en basit yöntemi dış şutu tercih etmek ve şutları sokmaktır. Tabii şutların 4 numaradan gelmes gerek. Bu sayede Rockets 2 pivotla oynamak yerine, daha hareketli bir 4 numara tercih etmeye zorlanmış olur. Aynı şekilde düşündüğümüzde, Ömer veya Howard'ın maç boyunca üçlük savunmaya çalışması kafamda pek oturmuyor.

McHale ve Morey'nin demeçlerini bir kenara bırakalım. Takas da yapmayacaklarını düşünelim. Howard'ın arkasından 15-20 dakika süreyle Ömer'in geldiğini düşünelim. Kulağa ne kadar da harika geliyor değil mi? Howard'ın faul problemine girme şansı epey azalıyor. Girse bile arkasında savunmayı aynı seviyede tutabilecek double double bir pivot var. Aynı şey sakatlık vb. durumlarda da geçerli.  Açıkçası bu senaryo kulağa çok daha hoş geliyor. Mantıklı senaryo ise, yukarıda bir yerlerde bahsettiğim gibi, Ömer'in hareketli bir 4 numara ile takası. Belki Ryan Anderson, çok zor gibi gözüküyor ama belki de Aldridge.

Houston'ın sezonun ilk birkaç ayında alacağı sonuçlar ve oynadığı basketbol Ömer'in geleceğinde önemli bir etken olacak bana kalırsa. Takası düşünüyor olsa bile takım çok iyi giderken ve sorun yokken Morey'nin böyle bir hamleye gideceğini sanmıyorum. Fakat Ömer mutsuz bir görüntü çizer ve takım yalpalarsa şüphesiz akıllara gelen ilk hamle Ömer'in takasta kullanılması olacaktır.

Hiç yorum yok: