Cuma, Ekim 04, 2013

James Harden'ın Savunması


Geçtiğimiz sezon Houston Rockets'ı Ömer sayesinde ayrı bir şekilde takip ettim. Neredeyse tüm maçlarını canlı bir şekilde izlemeye çalıştım. Rockets'ın geçen sezon oynadığı basketbol koşmaya ve olabildiğince fazla kolay sayı atmaya yönelikti. Takımda Ömer dışında savunma yönü ağır basan oyuncu yoktu. Rockets savunmasının rakibi karşıladığı bölge olan ön alandaki zayıflık, Houston'ın çok fazla basit penetre ve dış şut yemesine sebep olmuştu.



12-13 sezonu Rockets için bir geçiş sezonuydu. Şampiyonluk adayı olmaktan çok uzaktılar. Ancak Howard hamlesiyle o seviyeye çıktıklarını söyleyebiliriz. Lin ve Harden'ın-ki Lin'in sezonu Rockets'ta tamamlayabileceğinden pek emin değilim- yapacağı savunma artık çok daha önemli olacak. Normal sezonda öyle böyle idare edeceklerinden şüphem yok. Play-off döneminde Spurs, Thunder, Grizzlies gibi takımlara karşı savunmada yaşayacakları sorunlar beklenmedik sonuçları beraberinde getirebilir. James Harden da bunun bilincinde olsa gerek ki medya gününde  "Bu yaz savunmamı çok geliştirdim. Yeni sezonda savunmada çok daha etkili olup, rakibin en skorer oyuncularını savunacağım" demişti. Geçen sezon gördüklerimizden sonra 1-2 ayda büyük bir değişim beklemiyorum. Fakat şöyle bir gerçek var; geçtiğimiz sezon hücumdaki tüm yük onun üstünde olduğu için savunmada daha çok dinlenmeyi tercih eder gibi gözüküyordu. Artık topu ciddi anlamda paylaşabileceği bir başka all-star var takımda. Bundan ötürü ufak bir şans da vermiyor değilim. Asıl konuya gelirsek, reddit'te Harden'ın savunmasını gif'lerle açıklayan bir post gördüm ve sizlerle paylaşmak istedim. Harden'ın rakibin en iyi oyuncusunu veya skorerlerini savunmasına sonra karar verelim.

P&R Savunması






Basketbolun mutfak kısmı hakkında pek bir bilgim yok. Yani savunma bilgisi tam olarak nerede veya ne zaman elde ediliyor bilmiyorum. Ancak geçmişte oynayarak veya çalışarak savunmalarını geliştiren birçok oyuncu gördük. Sanırım bu iş her şeyden çok istek ve arzuya dayanıyor.

Harden'ın üst taraftaki p&r savunmalarına baktığımız zaman fazla çaba sarfetmediğini rahatlıkla görebiliyoruz. Aynı zamanda rakibi skorer veya iyi bir şutör olduğu halde 1-2 adım geriden savunuyor. 3.gif'te Ömer'in show-up yapmaması veya Reggie Jackson'ı daha önde karşılamaması bir hata değil, koçun Ömer'den isteği. Tüm sezon boyunca Ömer'in ayaklarının üstünde kalmaya çalıştığını defalarca gördük.

Isolation Savunması







Üst taraftaki gif'lere bakıldığında durumun vahameti alenen ortada. Üçlük çizgisinin yakınlarda yapmış olduğu dirençsiz savunma rakibin kolay penetre etmesine, dolayısıyla Rockets'ın geçen sezon defalarca basit sayı yemesine sebep oldu. Ömer'in pota altındaki varlığı ayrı bir önem taşımıştı geçtiğimiz sezon. Harden'ın savunmada yaptığı hataları Ömer kapatmaya çalışmış ve oldukça da başarılı olmuştu.

Nokta Şutör Savunması

Geçtiğimiz sezon Harden'ın savunmada en çok karşılaştığı kategori bu. Savunmalarının %39'u spot-up şutörlere karşıymış. Bu alanda 296. sırada yer alıyor. Pozisyon başına 1.07 sayı vermiş. Ki topu alıp 6-7 metreden anında gönderen bir kategori için çok çok cömert bir rakam.








Harden'ın felaket yardım savunması, adamını kaçırma problemi, savunmadaki yer bilgisi.. Artık siz ne derseniz diyin. Hepsi var. Basketbol sadece sayı veya asistten ibaret değil. Harden'ın da verdiği demecine bakarak bunun farkında olduğunu düşünüyorum. Çok değil, 3-4 ay önce oynanan bir play-off serisine ait şu gif'ler ise rakibin en iyi oyuncusunu savunma konusunu biraz askıya alması için yeterli nedenler.


Hiç yorum yok: