Pazartesi, Haziran 28, 2010

Bilinmeyen Futbol Ülkeleri # Kuveyt

Kuveyt, Arap Yarımadasında bulunan küçük bir ülkedir. Petrol bakımından zengin olan ülkede Şeyh yönetimi hakimdir. Sabah ailesi uzun zamandır ülkede büyük güç konumundadır. Ancak 1961 yılında Birleşik Krallıktan bağımsızlığını kazanabilmiş olan Kuveyt, futbola önem vermeye geç başlamış ülkelerdendir.



Kuveyt, futbolda 1970 yılına kadar varlık gösterememiş bir ülke konumundaydı. İlk hareketlenmeler 1974 yılında Dünya Kupası elemelerinde yaşandı. 1 puan fark ile kaçırılan Dünya Kupası bileti, Kuveytliler için bir umut ışığı olmuştu. Daha sonra 1976 yılında gelen Asya Şampiyonası ikinciliği ülkede futbol sevgisinin başlamasına neden oldu. 1980 yılında gelen Asya Şampiyonası şampiyonluğu ise Kuveyt futbolunun tavan yaptığı yer oldu. Bu şampiyonluk ile beraber 1982 Dünya Kupası'na katılan Kuveyt'te büyük bir mutluluk yaşanıyordu. Dünya Kupası'nda 4.grupta Fransa, İngiltere ve Çekoslovakya ile eşleşen Kuveyt'ten kimse bir başarı beklemiyordu.



İlk maçında İngiltere'ye 3-1 yenilen Kuveyt, açık ve cesur futboluyla herkesi şaşırtıyordu. Grubun ikinci maçında oynadıkları Fransa maçı unutulmazlar arasına girmeyi başarmıştır. Yine açık bir futbol sergileyen Kuveyt, Genghini, Platini ve Six'in gollerine Al Boulushi'nin golüyle cevap verebilmiştir. Artık son dakikalara girildiğinde, bir Fransa atağı sırasında Kuveytli futbolcuların hepsi bir anda durmuştur. Bunun sebebi ise bir yerden düdük sesi duymaları olmuştu. Fakat Fransız futbolcu Giresse o sırada takımının dördüncü golünü atmıştır. Hakem Miroslav Strupar'a itiraz eden Kuveytli futbolcular, sahayı terk etmeye kalkmışlardır. Bir yandan gözleri ise Kuveyt Futbol Federasyonu Başkanı Şeyh Fahid El Ahmed El Sabah'tadır. Sabah futbolculara sahada kalmalarını söyleyip, kendisi sahaya inmiştir. Hakem ile birkaç dakika konuştuktan sonra "ikna etmeyi" başaran Sabah, golün iptal olmasını sağlamıştır. Fakat sonuç maç sonunda yine değişmemiştir. Bu sefer Bossis golüyle Fransa sahadan 4-1 galip ayrılmıştır.



Maç sonunda Şeyh Sabah, "Mafya, FIFA'nın yanında hiç kalır." diyerek tepkisini açıkça ortaya koymuştur. Daha sonra FIFA, Sabah'a 25.000 İsviçre Frangı ceza verdi ve bir daha FIFA düzeyindeki bir maça girmesi yasaklandı.

Fransa'dan sonra oynadıkları Çekoslovakya maçında bir puan almaları akıllarda kalan diğer bir nokta olmuştu.



1982 Dünya Kupası'ndan sonra toparlanamayan Kuveyt, bir daha Dünya Kupası yüzü göremedi. O günden sonra Asya Şampiyonasındaki tek başarılarını 1996 yılında dördüncülük elde ederek kazandılar. Bugün ise eski başarılarını mumla arıyorlar...

Hiç yorum yok: