Pazartesi, Mart 19, 2012

Strateji Savaşları Başlasın! vol. 2 (Panathinaikos - Maccabi Electra)

Dikkat çekici serilerden bir tanesi daha, son Eurolig Final Four finalinin rövanşı niteliğinde, strateji savaşlarının iki kumandanı Zeljko Obradovic ve David Blatt önderliğinde; Panathinaikos - Maccabi Electra.



Buralarda birbirleriyle fazlasıyla oynamaya alışkın iki takım ve iki koçun mücadelesi olacak. Geçtiğimiz sezon Barcelona'nın ev sahipliği yaptığı Final Four finalinde karşı karşıya gelmişti iki takım, ve kazanan taraf 78-70 ile  Obradovic'in öğrencileri olmuştu. Daha önce hiç olmadığı gibi şampiyonluk sonrası Eurolig'de playoffları gördü Pana bu sezon. Normal sezonda CSKA ile aynı grupta mücadele eden Pana, iki kez CSKA'ya, bir kez de Brose Baskets'e yenilerek grubu 7-3 ile 2. bitirmişti. TOP 16'da ise Kazan, Fenerbahçe, Milano'lu grupta, evindeki üç maçtan ikisini kaybetmesine rağmen, son maçta Kazan'ı deplasmanda yenerek grubu 4-2 ile lider olarak bitirdi Panathinaikos.

Maccabi ise normal sezonda Anadolu Efes'le aynı grupta mücadele etmişti. Real Madrid, Milano ve Partizan'a birer maç kaybedip, grubu 7-3 ile 2. sırada bitiren David Blatt'ın öğrencileri, TOP 16'da Barcelona, Cantu, Zalgiris grubunda, iki Barcelona ve bir Cantu mağlubiyetiyle 3-3 yapıp playoff bileti aldı. Geçtiğimiz sezonki kadrosundan Chuck Eidson, Jeremy Pargo gibi belki de en önemli iki oyuncusunu kaybetmesine rağmen yine buralarda Maccabi. Her şeyin kadro, bütçe olmadığını, doğru plan ve programla hareket edilmesi halinde tepede kalınabileceğini gösteriyorlar yine bize.

Son on iki Eurolig sezonunun altısında bu iki takımdan biri şampiyon oldu. Bu süreçte Pana'nın dört, Maccabi'nin iki Eurolig şampiyonluğu var. Bu on iki sezonda beş kez Final Four'da karşılaşmışlar, bunların üçü de final karşılaşması. Rekabetin büyüklüğünü son yirmi beş maçtaki istatistik de kısmen açıklıyor; Maccabi'nin on üç, Pana'nın on iki galibiyeti var.

Pana TOP 16'da içerde maçlar kaybetmiş olabilir ama playofflar bambaşka bir mecra, Obradovic'in sevdiği yerler. Obradovic ve öğrencileri, playofflarda OAKA'da oynadıkları dokuz maçta 7-2'lik performans göstermişler, dokuz maçın beşi ilk maç ve bu beş maçın tamamını kazanmışlar. İlk maçların öneminden bir önceki maçta bahsetmiştim. Maccabi ise geçtiğimiz sezonki gibi saha avantajına sahip olmamasına rağmen Final Four kovalayacak. Geçtiğimiz sezon Caja Laboral'i saha avantajına sahip olmamalarına rağmen elemeyi başarmışlardı.

Maçın kilit noktalarından biri boyalı bölge performansları olacak. Geçtiğimiz yıl Barcelona'daki finalde Pana, Maccabi'nin Sofo-Hendrix ikilisini yalnızca 4 sayıda tutmuştu, hatta Hendrix'in basketi yoktu. Ancak bu sezon durumlar farklı. Çok iyi bir sezon geçiren Richard Hendrix, geçtiğimiz sezona göre çok daha tecrübeli. Geçtiğimiz sezona göre görece daha zayıf bir kadroyla mücadele etse de, Maccabi Papaloukas gibi takviyelerle tecrübesini artırdı. Böyle maçlarda işler sıkıştığında daha da ortaya çıkacaktır bu. Maccabi'nin Sofo'ya sırtı dönük indireceği toplar ve Richard Hendrix'le oynanacak ikili oyunlar hücumdaki ana aksiyonlar olacak. Maccabi'nin maç başına beş üçlükle Eurolig'in en az üçlük atan takımı olduğunu da eklersek, bu iki oyuncunun performansının ne derece önemli olduğu daha da anlaşılır.

Panathinaikos ise kısalar üzerinden oyununu şekillendirdiği için, Diamantidis-Calathes-Saras üçlüsünün performansı onlar için belirleyici faktör olacak. Mike Batiste'in Lior Eliyahu karşısındaki performansı da kilit noktalardan biri Pana için.

Bu serinin en güzel yanıysa Obradovic-Blatt gibi belki de Eurolig'in en iyi bir kaç hocasından ikisini karşı karşıya getirecek olması. Tam manasıyla stratejilerin savaşı olacak bir maç, yarın saat 22:00'de.

Devam edecek...

Hiç yorum yok: