Pazar, Ağustos 09, 2009

Yeni Sezonun Favorileri

Geçtiğimiz sezonu bildiğiniz üzere Lakers,Bryant'ın önderliğinde şampiyonlukla kapatmıştı.Tabii o günden bu güne NBA'de çok değişiklik oldu.Azımsanmayacak kadar fazla oyuncu takım değiştirdi.Draftları hiç karıştırmıyorum.Bana kalırsa hiç bir favori takıma dengeleri değiştirecek bir oyuncu gelmedi drafttan.Özellikle yazımda bu sezonun favorilerinden bahsedeceğim.Tabii hala takas ve Free Agent dönemi devam etmekte.Gerçi bu zamandan sonra çok dikkat çekici bir takas olacağını düşünmüyorum.Free Agent piyasasında hala rotasyon ve rol oyuncuları bulunsada iddaalı takımlardan Cleveland dışında diğerlerinin bi hamle peşinde olmayacak gibi.



Boston koçu Doc Rivers geçen günlerde yaptığı açıklamalarda;"Bu sene şampiyonluk için çok daha fazla favori takım var"dedi.Açıkcası ben bu sözlere katılamayacağım.Bana göre bu seneki favoriler,Doğu'dan Boston Celtics,Cleveland Cavaliers;Batı'dan Los Angeles Lakers.Bu üç takım benim 1.dereceden favorim.Birçok basketbol severinde aynı fikirde olduğunu kanaatındayım.San Antonio Spurs,Denver Nuggets,Dallas Mavericks,Orlando Magic,Detroit Pistons gibi takımlar benim 2.dereceden favorim.-ki bana kalırsa bu 2.dereceden favori grubunun hiç şansı yok gibi.

Cleveland Cavaliers,Boston Celtics ve Los Angeles Lakers arasından şampiyon adayı seçmek çok güç.Açıkcası bu takımların şanslarını eşit görüyorum.Tabii zamanla olaylar değişir.Sakatlık olur,terslik olur v.s.

Sıradan Gözden Geçirelim O Zaman Favorileri

1-Los Angeles Lakers

Geçen sezonun şampiyonu.Yaz döneminde Trevor Ariza'yı kaybettiler.(Bu işin ustası olan abilerimizden aldığımız bilgiler sayesinde,Ariza'yı kaybetmelerinin tam bir menejer dangalaklığı olduğunu söylememizde sakınca yok.Ariza'nın menejerinden bahsediyorum).Parantezin içindeki cümleleri yazmamın nedeni Ariza ilk olarak Lakers'ın 5 md'lık teklifini reddetmiş,aynı paraya daha sonra Houston Rockets'la anlaşmıştı.Belki bazılarınız"Herif belki Rockets'ı istemiştir?"gibisinden şeyler düşünürse cevabım direk şu olur:1-Lakers geçtiğimiz sezonun şampiyonu.2-Ariza kendini bu takımda geliştirdi,kanıtladı,yüceltti.

Lakers,Ariza'nın yerini ligin en sert kısa forvetlerinden Ron Artest'le doldurdu.Hemen aklımıza Artest'in saha içi şut kullanma miktarının Lakers'da kaç dolaylarında olabileceği sorusu geliyor.Bana kalırsa Artest,Houston'daki kadar şut kullanmaz,kullanamaz.Eğer kullanmak isterse,ağız burun yaparsa Buyrun cenaze namazına...-Son olarak Artest'le ilgili;ben gerçekten ondan çok faydalı olmasını bekliyorum.Trevor Ariza iyi şutör olmuştu ama Artest'in birebir savunması daha iyi Ariza'Ya göre.Ayrıca dribbling üzerinden sayı yapabilen bir oyuncu.Lakers çok iyi iş yaptı 3 yıllık 18 md'a..

Bir diğer kontratı biten oyuncuda Lamar Odom'du.Odom'un nereye gideceği yılan hikayesine dönmüştü.Wade'in Los Angeles'a gelip işi bitirdiği bile yazıldı.Son tercihini Lakers'dan yana kullandı.Lakers yönetimi onu takımda tutarak çok iyi bir iş yaptı.

Şu an için Lakers cephesinde tek sorun point guard mevkii gibi gözüküyor.Geçtiğimiz sezon Lakers taraftarına saç baş yoldurtan,anası avradı kalmayan Fisher,Magic serisinde yaptığı işlerle biraz olsun gönlünü almıştı Lakers taraftarının.

Lakers taraftarı olmaya gerek yok bunu söylemek için;bu sezon Derek Fisher'la devam edilirse-ki edilecek gibi- Lakers hızlı guardlardan çok sayı yer.Shannon Brown'ın ilk 5'te düşünüleceğini düşünmüyorum.Sonuçta Zen Master,Fisher'a oldukça güveniyor.Dakikaları hafifden Brown'a kaydırılırsa daha hayırlı olur gibi L.A adına.

Üst tarafta tek sorun olarak point guard mevkiinden söz etmiştim.Ancak Andrew Bynum'dan da söz etmekte yarar var.Lakerslıların çok şey bekledikleri kocaoğlan,NBA Finallerinde adeta uyurgezer bir oyun sergilemişti genel olarak.Yeni sezonda ondanda verim alınırsa;Vay Lakers'ın rakiplerinin haline..

2-Boston Celtics

Geçtiğimiz sezonu Doğu yarı finalinde Magic'e 4-3 elenerek kapatmışlardı.Tabii ki bu sonuçta,Kevin Garnett'in sakat olması çok etkiliydi.Boston Celtics çekirdek kadrosunu korudu,ayrıca Rasheed Wallace,Marquies Daniels,Shelden Williams gibi isimleri kadrosuna kattı.Özellikle Boston potaaltı çok sağlam oldu.Big Baby lakaplı Glen Davis'in de takımda kaldığını öğrendikten sonra rahatça söyleyebiliriz Boston potaaltı sağlam oldu diye.

Geçtiğimiz sezon sakatlıklardan dolayı takım epeyce maç kaybetmiş,play-off'lara da bu nedenle erken veda etmişdi.Zaten Boston için en büyük handikapta tam olarak bu;Sakatlık.Paul Pierce 32,Kevin Garnett 33,Ray Allen 34,Rasheed Wallace 35,Eddie House 31 yaşında.Rotasyondaki en önemli oyuncuların çoğu 30'unu aşmış durumda.Yaşla sakatlık genelde doğru orantılı gelişen şeyler.Bu yüzden Boston'ın en sorunlu tarafınıda böyle açıklayabiliriz.

Boston'ın şampiyon olduğu kadroyu bir hatırlayalım.Şu anki kadrodan tek fark,ya da en önemli fark James Posey'dir.James Posey öyle bir katkı veriyordu ki,coach sıkıştığı an oyuna alabiliyordu onu.Kenardan iyi skor katkısı verebiliyordu.Açıkcası Eddie House'dan başka benchden skor katkısı verebilecek oyuncusu yok şuanda Celtics'in.Marquis Daniels belki bir nebze ilaç olabilir bu sıkıntıya.

Yoksa kazasız belasız bir Boston beşine hiç kimse bir şey diyemez: Rajon Rondo-Ray Allen-Paul Pierce-Kevin Garnett-Rasheed Wallace..

Rasheed Wallace ilk 5'e yazdım ancak bir başka seçenekde Wallace'ı kenardan getirip,benchi sağlamlaştırmak.Perkins'de geçen sezon play-off'larda Howard'ın karşısında sağlam durmuştu.

Bahsettiğim gibi Boston'ın bana göre en büyük sıkıntısı yaşanabilecek sakatlıklardır.Ve sakatlık yaşama olasılıklarının diğer takımlara göre daha fazla olması.

3-Cleveland Cavaliers

Geçtiğimiz sezonu Doğu Finalinde Orlando Magic'e 4-2 elenerek kapatmışlardı.Cleveland'ın yaz döneminin en büyük olayını yapan takımdı.37 yaşında da olsa Shaq bu ligin sayılı uzunlarından hala.Cleveland'ın en büyük sorunu potaaltı direncinin zayıf olmasıydı.Onlarda bu ligin en iyi uzunlarından birini kadrolarına kattılar.Elbette bu takasın yapılmasındaki en önemli unsurlardan biride Lebron'un gönlünü yapmaktı.2010'da sözleşmesi biten Lebron geçtiğimiz günlerde Cavaliers'ın sözleşme uzatma teklifini nazikçe reddetmiş,umarım Cavaliers'da kalırım demişti.Cleveland Cavaliers yöneticilerinin de çok iyi bildiği gibi,Lebron James'i mutlu yapmanın yolu şampiyonlukdan geçiyor.

Bana kalırsa Cleveland bu sene şampiyonluk aşağısı her türlü sonuçta Lebron'a elveda der.Fakat Lebron şampiyon olursa,ayrılma olasılığı çok çok zayıflar.Cleveland Shaq'dan başka iyi oyuncularda kattı kadrosuna;Anthony Parker,Jamario Moon..Gerçekten bu oyuncular rotasyona iyi bir derinlik kazandırdılar.

Shaquille O'neal-Lebron James ikilisine dönersek;Hiç bir zaman 2 büyük oyuncu demek şampiyonluk anlamına gelmemiştir.Önemli olan takım olmakdır,iyi oyun yapmaktır,kısaca anlaşabilmektir.Boston'ın Big Three'sinin şampiyon olmasının altında yatan nedenlerin başında takım içindeki uyum gelir.Cleveland şu yönden şanslı ki,Shaq bu ikili mutualizmlere alışık bir isimdir.SHAQ-PENNY,SHAQ-KOBE,SHAQ-WADE,SHAQ-LEBRON..

Cleveland için bir handikapda,Shaq'ın sağlık açısından ne durumda olacağı.Geçen sezon yaşına göre zıpkın gibiydi maşallah.Bu sezonda aynı durumda olursa,sayı ortalamasını bile artırabilir Shaq.

Cleveland'ın açıkcası hücum yönünde pek sıkıntısı olacağını düşünmüyorum.Shaq hala üzerine double team'ler çekebiliyor.Anthony Parker,Lebron James,Mo Williams,Delonte West gibi isimler ceza şutlarını gayet kesebilirler.İzleyeceğiz göreceğiz.

Dediğim gibi Cleveland için en önemli unsur takım olmak..


Elbette sakatlıklar,terslikler hayatın her dalında var.Du aksi durumlar elbette dengeleri alt-üst edebilir.
Tabii ki kalplerimiz hiç bir tersliğin gerçekleşmemesi yönünde..

MERT AYDIN

3 yorum:

Mete Budak dedi ki...

Magic'i koymamışız ama liste güzel olmuş.Gerçekçi bir liste ancak Cavs ve Celtics'in yeri sezon içinde değişiklikler gösterecektir.Batı'da ise maalesef Lakers'ın karşısına çıkacak yok.Ha bunun nedeni Lakers'ın çok iyi olması mı ? Kesinlikle hayır.

G. dedi ki...

Magic'i gerçekten şampiyonluk adayı olarak görmüyorum.Hidayet ordaki tamamlayıcı parçaydı.Sistemleri alt-üst olma tehlikesinde.Carter hidayetten skorer oyuncudur ama iyi pasör olmasına rağmen hidayet derecesinde sahayı göremeyeceğini düşünüyorum.

Mehmet Dinler dedi ki...

JCN--

Bütün oyun kurma işini Nelson-Carter'ın üstleneceği bir takımın şampiyon olma ihtimali yok bence de.

Ve Maverics, Spurs bence hala güçlü. Lakers'ın favori gösterilmesinin sebebi çok çok iyi olmaları.