Pazar, Temmuz 18, 2010

Vinokourov'un Günü

Alexander Vinokourov, dün Fransa Bisiklet Turu'nun 13.etabının kazananı oldu. 37 yaşındaki Kazak bisikletçi için bu zaferin anlamı büyüktü. Astana takımına bir etap zaferi daha getiren Vinokourov'un hikayesi ise bir hayli ilginç.

Alexander Vinokourov, Fransa Bisiklet Turu'nu daha önce hiç kazanamadı. Yani daha önce hiç genel klasman birincisi olarak tamamlayamadı bu büyük turu. Fakat 2003 ve 2005'de olmak üzere daha önce etap zaferleri yaşamıştı Kazak bisikletçi. 2007 ise Vinokourov'un kariyerinin dibe vurduğu bir yıl oldu. Yine bir Tour de France etabında pedal çevirirken, doping kullandığı ortaya çıktı. 2 yıl bisiklet yarışlarından men cezası aldı. Vino'da bu cezanın ardından hemen bisikleti bıraktığını açıkladı.



Fakat içindeki bisiklet sevgisine daha fazla dayanamadı ve 2010 yılında tekrar bisiklete döndü. Kazak hükümetinin en çok destek verdiği sporcu olan Vinokourov, kendi ülkesinin başkentinin adını taşıyan bir takım olan Astana ile yollara geri döndü. Geri dönüşünü ilk olarak Tour de France öncesi yapılan Liège–Bastogne–Liège yarışını kazanarak gösterdi. Daha sonra 3 Temmuzda başlayan Fransa Bisiklet Turu'na Astana takımı ile birlikte katıldı. Takımın lideri, 'dağların kralı' olarak adlandırılan Alberto Contador'du. Yani Vino, takımın yan elemanlarındandı.

Dün Fransa Bisiklet Turu'nun 13.etabı koşuldu. Yine birçok kaçan grup olsa da yaklaşık 8-10km kala hepsi yakalandı. Tam da iniş bölümüne geçilirken tecrübeli bisikletçi Alexander Vinokourov'dan bir atak geldi. Gözü pek ve cesur olarak bildiğimiz Vino, kaçışını müthiş bir şekilde yaparak, tek başına önde gitmeyi başardı. Etabın sonuna kadar saniye farkı 20'nin altına inmedi. Böylece 37 yaşındaki Kazak bisikletçi kariyerine bir tane daha Tour de France etap zaferi ekledi.



Fakat diğer dikkat çekilmesi gereken nokta ise şuydu; etap sonunda takım lideri Alberto Contador, Alexander Vinokourov'u sarılarak tebrik etti. Daha sonra takım lideri, Vino ile tokalaşarak, tecrübeli bisikletçiyi büyük bir içtenlik ile kutladı. Bu anlar kameralar sayesinde tarihe geçmiş oldu. Ayrıca Vino'nun zaferi Contador'u etkilemedi ve Contador, genel klasman lideri Andy Schleck'in 31 saniye arkasında ikinciliğini devam ettirdi.



Lance Armstrong ise artık genel klasman için mücadele edemeyecek gibi gözüküyor. Dünde ana grup olan 'Peleton'dan ayrı bir şekilde etabı tamamlayan Lance, genel klasmanda 36.sırada bulunuyor. 39 yaşında ve 7 kez üst üste turu kazanmış bir bisikletçi olan Lance Armstrong'un son Fransa Bisiklet Turu'na katıldığını da belirtelim.


Hiç yorum yok: