Perşembe, Temmuz 08, 2010

Aynaya Bakmak

Euroleague'de 2010-2011 sezonu için kura çekimi bugün Barcelona'da yapıldı. Malum Avrupa devleri temsilcilerimiz Fenerbahçe Ülker ve Efes Pilsen kuraya 4.torbadan katıldı. Ee böyle olunca birazcık dişli rakiplerle eşleşti takımlarımız.

Hemen temsilcilerimizin gruplarındaki takımları sayacak olursak, Fenerbahçe Ülker C Grubunda; Regal Barcelona, Montepaschi Siena, Lietuvos Rytas, KK Cibona Zagreb ve Cholet Basket ile eşleşti. Bu gruba şöyle dışarıdan bakınca zor gibi gözüküyor olabilir. Fakat Neven Spahija Fenerbahçe Ülker'e sağlam bir Yugoslav sistemi yerleştirebilirse, grupta değişik işler olabilir.

Şöyle ki bu grupta son Euroleague şampiyonu Regal Barcelona'yı bir kenara koyarsak, Fenerbahçe Ülker'in grupta üstüne çıkamayacağı takım yok. Çünkü Montepaschi Siena, en büyük kozu Terrel McIntrye'ı Unicaja Malaga'ya kaptırdı. Koç Pianigiani'nin hala takımın başında olması ise Siena için bir avantaj. Benjamin Eze'nin ve Henry Domercant'in takımdan ayrılması ve Romain Sato'nun büyük bir ihtimal ile takımdan ayrılacak olması Siena'nın kan kaybettiğinin göstergesi. Lietuvos Rytas ise tipik Litvanya ekolünü yansıtan bir takım. Gruplarda hiçbir zaman favori olmasalar da sürpriz işlere imza atabilecek bir ekip. Bu sezonda genç ve yetenekli oyuncular ile yola devam edecekler gibi gözüküyor. Cibona Zagreb ise her yıl biraz daha zayıflıyor diyebiliriz. Fakat onlar da önemli bir ekolün temsilcisi. Hırvat ekip en önemli oyuncusu Marko Tomas'ı Fenerbahçe'ye kaptırarak büyük güç kaybetti. Cholet Basket ise Erman Kunter'in çalıştırdığı Fransa şampiyonu bir takım. Tipik Fransa basketbolunun özelliklerini taşıyan takımda, dikkat çekecek genç siyahi oyuncular olabilir. Fakat ben Cholet Basket, Cibona Zagreb ve Lietuvos Rytas'ın Fenerbahçe Ülker'i geçebileceğine inanmıyorum. Bu sene ki kadrosu ile Fenerbahçe Ülker'in geçen sene ki grup sonunculuğu gibi bir felaketi yaşamayacağını tahmin ediyorum.



Grup sıralaması tahminim:
1.Regal Barcelona
2.Montepaschi Siena
3.Fenerbahçe Ülker
4.Lietuvos Rytas
5.Cholet Basket
6.Cibona Zagreb

Efes Pilsen ise D Grubunda; CSKA Moscow, Panathinaikos, Power Electra Valencia, Armani Jeans Milano ve Union Olimpija ile eşleşti. Daha kadrosunu tam anlamıyla şekillendiremeyen Efes Pilsen'in bu gruptaki geleceği ile ilgili kesin bir şeyler söylemek pek mümkün değil. Fakat koç olarak Dusko Vujosevic'i transfer eden CSKA Moskova'nın grubun favorisi olduğunu söyleyebiliriz. Zor bir dönemden geçen Pana'da ise koç Obradovic takımın başında kaldı. Kadrosunu Aleks Maric ile takviye etmesi beklenen Pana'nın eksi gücünden uzak olduğunu söyleyebiliriz. Mike Batiste'in takımdan ayrılma ihtimalinin yüksek olması Pana için diğer negatif bir nokta. Geçen sezonun Eurocup şampiyonu Power Electra Valencia grubun güçlü takımlarından. Efes'in ise en büyük rakibi olarak gözüküyor. Geçen sezon ki koçları Neven Spahija'yı Fenerbahçe Ülker'e kaptıran Valencia'da Matt Nielsen'in durumu kesinlik kazanmadı. Fakat grupta iddialı olacakları kesin. Armani Jeans Milano ise İtalya Ligi finalisti olarak sezonu tamamlamıştı. Union Olipija ise grubun zayıf halkası olarak göze çarpıyor. İçeride oynayacağı maçlarda galibiyet alma amacında olacak Sloven ekip. Efes Pilsen iki sezondur yaptığı hatalardan biraz olsun kaçınırsa bu gruptan rahatlıkla çıkar diye düşünüyorum. Ama gruptan çıktıktan sonra nerelere gidecekleri izleyip göreceğiz.



Grup sıralaması tahminim:
1.CSKA Moskova
2.Panathinaikos
3.Power Electra Valencia
4.Efes Pilsen
5.Armani Jeans Milano
6.Union Olimpija Ljubljana
Eurolegue'de ön eleme turlarına katılmaya hak kazanan temsilcimiz ise Banvitspor olacak. Letonya şampiyonunun Euroleague'den çekilmesi üzerine turnuvaya katılan Banvitspor'u zorlu rakipler bekliyor. Banvitspor eğer bu zorlu rakipleri saf dışı bırakmayı başarırsa A Grubunda; Caja Laboral, Maccabi Electra Tel-Aviv, Partizan Belgrade, Asseco Prokom Gdynia ve Zalgiris Kaunas ise eşleşecek. Bir ilki gerçekleştirme peşinde olan Banvit'in rakipleri şöyle :

Asvel & Lyon Villeurbanne
KK Budocnost

Le Mans Sarthe Basket
Banvit BK

BC Khimki Moscow Region
PEPSİ Caserta

Budivelnik
Maroussi BC

Banvit eğer Le Mans'ı iki maç sonunda geçerse, Asvel-Budocnost eşleşmesinin galibi ile karşılacak. Eğer Banvit bu eleme aşamasını da geçerse Khimki Moskova, Maroussi BC, Budivelnik ve Pepsi Caserta dörtlüsünden biriyle eşleşecek. Eğer Banvit bu takımı da elemeyi başarırsa, tarihinde ilk kez Euroleague sahnesine adım atacak.



Banvit'in diğer takımlara göre en önemli eksikliğinin tecrübesizliği olduğunu düşünüyorum. Le Mans daha önceden Euroleague'de oynamış bir ekip. Koç Orhun Ene ile iyi bir dönem geçiren Banvit'in Euroleague'e katılması çok zor gözüküyor. Ben Banvit'in, Le Mans'ı veya bir sonraki turdaki büyük ihtimalle eşleşeceği Asvel'i geçemeyeceğini düşünüyorum.

Son olarak toparlayacak olursak, Euroleague'deki takımlarımızın bütçeleri gözümüzün önünde duruyor. Bu bütçelere rağmen gruplardan çıkamıyorsak veya daha ilerileri göremiyorsak sorunu biraz da kendimizde aramalıyız, aynaya bakmalıyız...


Hiç yorum yok: