Perşembe, Temmuz 08, 2010

Hollanda - Katalunya Finali

Çarşamba günü oynanan Almanya - İspanya maçında Carles Puyol'un attığı gol, İspanya'da farklı siyasi objelere dönüşmüş durumda. Hatta Katalunya bölgesinde yaşayan İspanya vatandaşlarının bu gole sevinmemesi de garip bir ayrıntı.

Bildiğiniz üzere Katalunya Barcelona şehrinin de yer aldığı sanayi ve turizm eyaletidir. Özerk bir topluluk olan Katalunya'nın İspanya'dan ayrılarak, ayrı bir devlet olmak istediğini bilmeyenimiz yoktur herhalde. Hatta 22 Aralık 2009 günü, iskeletini Barcelonalı futbolcuların oluşturduğu Katalunya Milli Futbol Takımı, Arjantin ile özel bir maç yaptı. KKTC'ye ambargo uygulayan FIFA, acaba Katalanlara göz mü yumdu ?

Katalunya'nın kadrosu da öyle güçsüz falan değil. Şöyle bir saymak gerekirse; Victor Valdes, Joan Capdevilla, Gerard Piqué, Carles Puyol, Fernando Navarro, Sergio Busquets, Xavi Hernandez, Andreas Iniesta, Bojan Krkîc, Sergio Garcia, Pedro Rodriguez gibi müthiş bir 11 çıkıyor. Andreas Iniesta, Albeceteli olmasına rağmen ve Pedro Kanarya Adalarından olmasına rağmen Katalunya Milli Takımında oynama tercih eden futbolcular olarak göze çarpıyor.



Johann Cruyff'un da Katalanlara büyük bir destek verdiği de aşikar. Barcelona'nın Onursal Başkanlığı'nı geçtiğimiz günlerde bırakan Cruyff, Katalan haklarını savunanların başında geliyor.

Katalunya'ya daha iyi anlatmak istersek, Türkiye'nin Kürdistan'ı veya Çin'in Taipesi olarak tanımlanabilir. Faşişt rejimi savunan İspanyol Diktatör Franco'nun etkisinin sürdüğünü iddia eden Katalanlar, hala ezildiklerini ve İspanya'dan ayrı görüldüklerini ifade ediyorlar.



Pazar günü 21.30'da Soccer City'de oynanacak 2010 Dünya Kupası finalinde Hollanda - İspanya karşı karşıya gelecek. Ha pardon Hollanda - Katalunya karşılaşacak. İlk on birinin yedi futbolcusu Katalan olan bir takım için bunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Öyle ki bazı Katalanlar, Carles Puyol'un gol attıktan sonra sevinmesine kızmış durumda. Ben de o zaman ortaya karışık bir şey yapayım. Yarı İspanyolca yarı Katalanca olarak "Yaşasın İspanya" anlamına gelen iVisca Espanâ diyerek durumu toparlıyorum. Eğer İspanya kupayı kazanırsa kazanan İspanya mı olacak ? Karar sizin tabii ki...


Hiç yorum yok: