Salı, Aralık 27, 2011

Celtics 2011-2012 ve Gelecek Üzerine

 
Boston Celtics için her sezon öncesi bir yazı yazma geleneğini sürdürüyoruz. Bu sefer sadece 2011-2012 sezonu için değil, Celtics'in bugünü ve yarını adına da bir şeyler yazmayı düşündüm. Umarım okumaktan keyif alırsınız.



   Baston. 2011-2012 sezonu bizim için yine Türkçe'nin hünerlerini kullanmaya çalışan bir ton insanın "Baston Celtics" tanımlamasıyla başlıyor. Bu kez zirve iddiamız bundan önceki 3 sezon olduğu kadar gür değil evet, ama bu Celtics adına konuşulacak şeyleri sınırlamıyor, aksine artırıyor. Öncelikle bu sezondan başlayalım, neler olur, bizi neler bekliyor bir bakalım. 

Boston Celtics 2011-2012 Kadrosu : (27 Aralık 2011 itibariyle)


Gelenler : Buraya gelmişken, gelenlerle birlikte gidişleri kritik olan birkaç oyuncumuzu daha yazalım.

Brandon Bass : Yaptığımız en iyi iş kuşkusuz. Pota altını daha iyi rahatlatabilecek bir bench oyuncusu bu piyasada David West olabilirdi ancak ki onu alabilsek zaten ilk beş başlardı muhtemelen. Bass, orta mesafe şutunun yanı sıra ribaundlarda agresif, ve ribaundları hep kovalayan, fizik olarak güçlü ve kafa olarak maçın içinde kalabilen bir oyuncu. Gününde olduğu zaman oldukça istikrarlı da atıyor. Magic serilerinde bize de iş çıkaran oyunculardan biriydi. Bass x 2 : Bass takasında beni en çok mutlu eden şey Glen Davis'in de sonunda yolunu bulmasıydı. Özellikle 2009-2010 sezonunda takım adına aktif bir şekilde rol alan Big Baby, geçen sezon başımızı en çok ağrıtan isimlerdendi. Kendini olduğundan daha iyi sanmasındandır, ilk beşi hak ettiğini birkaç yerde dillendirmesi ve kontratında sürekli arıza çıkarması bizi soğutmuştu. Bunun üstüne berbat bir playoff geçirmesi, aklının başka yerlerde olduğunun da göstergesiydi. Klasik Glen Davis tabiriyle ; "Fiziksel dezavantajına rağmen, çabuk ayakları sayesinde iş yapabilen" sıfatı takım içi rotasyonda daha aktif hale gelmesiyle bir anda alaşağı oldu. Playoff seviyesinde, pota altı nispeten zayıflamış bir takımı o noktada sürükleyebilecek bir oyuncu değildi, gitti ve daha çok ihtiyacımız olan, en azından gerçek bir 4 numaraya sahip olduk. Yürüyedur Bass!

Mickael Pietrus : Bir güzel hamle daha. Jeff Green ile kontrat uzatılacak, uzatılmayacak, gitti gidecek, kaldı kalacak derken kendisinin açık kalp ameliyatına gireceği ve tüm sezonu kaçıracağı durumu ortaya çıkınca bu bölgeye takviye şart oldu. Pietrus'un dizinden bir sakatlığı vardı fakat direkt oyununu etkileyecek düzeyde değil. Magic'ten bu yana hala piyasada tabiri caizse "gideri olan" bir oyuncu. Savunması ortalama üstü, çok geliştirdiği şutu ve penetre edebilme özellikleriyle atletizmi birleştirdiği günlerden ne kadar uzaklaşmış olabilir? Takıma net bir şekilde katkı sağlayacağını düşündüğüm bir isim. Yukarıda yazmıyor fakat Pietrus yeni takımında 28 numarayı giyecek. Ondan beklentilerimiz fazla.

Marquis Daniels : Ona yeni demek ayıp olur. Geçirdiği kötü bir boyun sakatlığından sonra Celtics'ten ayrılmıştı, yolu tekrar düştü Doğu Amerika kıyılarına. Daniels'tan daha önce aldığımız verim, bu sezon da alacağımız verim aynı olacaktır. Standart, her maç belli düzeyde katkı veren bir oyuncu. Ondan daha çok işin savunma kısmını istiyoruz. Süperyıldız savunmasında faul problemine girebilecek ilk beş oyuncularının yerinde caydırıcı bir savunma yapması bizim beklentimiz. Ancak Knicks maçında Melo'yu maalesef yavaşlatamadı bile. Umuyoruz, sezon içerisinde performansını artıracak.

Keyon Dooling : Dooling hakkında şu an ne söylesek Nostradamus oluruz. 31 yaşında kendisi ve birkaç sezondur sıkıntısını çektiğimiz Rajon Rondo'nun back-up 'ına geldi. Geçen sezon orada West vardı. İki maç izledik henüz onu ve ayaklarının oldukça yavaşladığını görüyoruz. Şut tehdidinden başka bize ne gibi şeyler verir, tahmin etmek zor. Neredesin kırık kafalı West ? Birçok Celtics'li benimle aynı fikirde değil belki ama daha iyisi gelmeyecekse, West elde tutulmalıydı diye düşünüyorum. Neden ? Çünkü geçen sezon aldığı cezadan sonra sahalara dönüşü çok iyi olmuştu, playoff'larda hücumu düzenleyip zaman zaman Rondo'dan daha iyi performans vermişti. Fakat Danny Ainge ve arkadaşları bu azıcık kırık kafalı arkadaştan korkmuş olsalar ki West'in draft edildikten sonraki ikinci Celtics macerası da kısa sürdü. Dooling'in performansına göre bu konuya sık sık geri dönebilirim. Çünkü onun berbat bir performansı bu sezonu çok daha zorlaştırır, Rondo'nun arkasında Avery Bradley'e güvenecek değiliz. Muallakta kalan bir nokta burası, göreceğiz.

Chris Wilcox : Deandre Jordan'lar, David West'ler, zaman zaman Dwight Howard, zaman zaman Tyson Chandler... Pota altımız için gündeme gelen isimlerden birkaçıydı sadece. Bunları görünce dönüp Wilcox'a bakmak tabii ki insana "öf be abi" dedirtiyor. Wilcox'ın rotasyonda alacağı süre fazla olmayacaktır (sağlıklı bir O'neal düşününce) Üzerinde fazla yorum yapmak zor, biraz da deneme atışı açıkçası Doc ve Danny açısından. Ne bileyim, Joel Anthony'nin Heat'e geçen sezon playoff'larında kattıklarından azıcık verse kafidir bize. 

*Diğer yeni isimleri tek tek incelemektense yazının geri kalan bölümünde ara ara ele alalım.

Big'li Mig'li Son Videolar

Boston Celtics 2011-2012 sezonundan ne bekliyor ? Yazıyı renklendirmek adına verelim: 

House- I Am A Celtic
                                        
                                                           
                                                            Causeway - I Am A Celtic
                                        

Celtics'in resmi reklam filmleri bu sezon böyle, bir iki tane daha var fakat en dikkat çekici olanlar bunlar. Özellikle "House" videosunda Lakers ve Heat'e yapılan göndermeler eğlenceli olmuş. Onlardan ziyade aslında bize de bir gönderme var. "I am not a passenger on a bandwagon" kısmı. "Bandwagon" iyi gün dostu gibisinden bir anlama geliyor ki aslında "bu sezon iyi geçmese de, biz bu takım için varız" mesajını alıyoruz.

Efsane Son Perdeyi Oynuyor


  
 Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen... 2008'de NBA'i yerle bir eden "Big Three" efsanesinin son perdesine hoş geldiniz. Bu üç adam ve yanlarındaki küçük dev Rajon Rondo size güzel bir hediye vermek için son kez bir aradalar. Tabii bunları söylerken, yüksek ihtimallerden bahsediyoruz. Yaşları ilerleyen üç büyük adam basketbol hayatlarının son üst düzey performansını sergilemek için bu sezonu bekliyorlar. Onların gözünden bakalım.
   
  NBA'deki lokavt nedeniyle daha kısa bir sezon izleyeceğiz. Yaşlı bir takım için güzel gözüküyor! Fakat işler pek de gözüktüğü gibi değil. Başta Garnett olmak üzere diğer iki yaşlı kurt da sezonun biraz daha kısalmasını isterlerdi. Garnett bu konuda birkaç yerde serzenişte bulundu da zaten. Sonuç olarak hepsi de profesyonel ve bu sezon hem kendileri, hem Celtics efsanesi için verebilecekleri şeylerin en iyisini vermek için oynayacaklar. Nitekim daha pre-season maçında Garnett'in Bargnani'ye yaptığı "come on" hareketleri onun hala çirkef (gülüşmeler) ve inatçı tavrından vazgeçmeye meyilli olmadığını gösteriyor. Ray Allen gibi çalışmaktan zevk alan bir adam için çok da sorun değil. Pierce, Celtics efsanelerinin adlarının yanında anılan bir isim olarak zirvede bırakmayı en çok isteyen adam. Big Three'den yana şüpheniz olmasın, onlar burada. 
   
   Rajon Rondo ? Sözün ona gelmesi fazla mı zaman aldı yoksa ? Sanmıyorum. Zira ondan önce ya da sonra bahsetmemiz fark etmeyecek, o bu sezonun potansiyel kahramanı. Herkesten çok yükü omuzlarında hisseden adam. Lokavt boyunca "takas edildi, edilecek, reklamlarda görüntüsü bile kullanılmadı" vb. söylemler en çok onun aklını karıştırdı tabii ki. Bu konuda hala aynı düşünüyorum. Adının takasta anıldığı Chris Paul eğer Celtics'e gelecek olsaydı takas edilmesinden yanaydım. Bunun için verebileceğim birçok gerekçe var. Sonuç olarak o konu şimdilik rafa kalktı ve Rondo sezonun açılış maçında bize gösterdikleriyle "durun babalar ne oluyor" dedirtti. Geçen sezona da çok garip ve doğa üstü istatistiklerle girmişti kendileri. Bu sezon önemli olan giriş ya da gelişme değil. Sonuç. Ve o sonuca ulaşmamızı sağlayacak ana parça da Rajon Rondo. Takım içindeki rolü öyle büyük ki, omuzlarına aldığı yükü ne derece taşıyabilecek tahmin edemiyorum. Derrick Rose'un Bulls'ta edindiği görevi çok iyi yaptığını ve Jordan'ın onun hakkındaki sözlerinden sonra bir kat daha yüklendiğini düşünürsek, ligin en iyi üç guard'ından ikisi bu sezon takımlarını sürükleyecek adamlar olacak. Biraz daha iddialı konuşacağım. Pierce'ın demir attığı "Celtics'in en skorer oyuncusu" ünvanını bu sezon ondan alabilecek kadar da sayıya yönelik oynayacağını düşünüyorum. (Bir sezonda) 
   Bu sezon aslında, tek tek ve bireysel yorum yapmak doğru olmayacaktır. Bu sezon, Celtics'in aldığı "takım gibi takım" ünvanının üstüne daha fazla koyması gerekecek eğer daha uzun bir sezon yapmak istiyorlarsa. Rondo'nun 15 asist yapmasından ziyade, herkesin vereceği katkı çok daha önemli artık.  Mesela bu noktada Jermaine O'neal çok kritik. Basketbolu bırakma noktasına kadar gelen bir oyuncudan ne beklenebilir, diye düşünmemek gerek. Onun sorunsuz bir sezon geçirmesi Celtics'in oyununa direkt etki eder. Kafası oyunda bir O'neal, hareketleri ne kadar sınırlı olursa olsun büyük yarar sağlar. Pavlovic, Bradley, Wilcox ya da diğerleri. Normal sezon içerisinde bu oyuncuların süreleri beklediklerinden fazla olacak. Olmak zorunda. Ben, daha kolay maçlarda Bass'in zaman zaman Garnett'in önünde ilk beş başlayacağını düşünüyorum. Celtics normal sezonu zaten düşük tempoda oynayıp, alabileceği en iyi pozisyonu alıp playoff pususuna yatan bir takım. Bu sezon bu temponun daha da düşeceğini düşünürsek, normal sezonda alabileceğimiz pozisyonun alt mimarları bench oyuncuları olacaktır, çok daha fazla yüzdeyle. Savunma konusunu atlıyorduk. Bu takım savunma takımı. 2008'de de böyleydi. Celtics'in felsefesi bu olmalı. Savunma yapmayacak adamın burada işi yok. (Pavlovic'e göndermeler) Hücumumuzla değil, savunmamızla ayakta kalan bir takımız. Savunma olmadan olmaz. Daha net nasıl anlatılır bilemiyorum, Doc Rivers da biliyor bunu. Gerekirse daha da sertleşmek, çirkefleşmek lazım. Bu sezona tutunmak için dişi geçirmek gerekli. Ki zaten Garnett gibi kan kokusunu alan adamların yanında, diğer parçaların da o sistem içine girmesi gerek. Takım içi bütünlüğü sağlamada kaptan Pierce'ın ve diğer iki isimden şüphemiz yok.
   
   Hayal kırıklığı yaşayabiliriz ya da Celtics oluşturduğu ekibin son kurşununu atabilir. İkisinin arası makul birçok Celtics'li için. Onlar ne olursa olsun salona gidip her zaman yaptıkları gibi, destek olacaklar. Celtics'in neler yapacağını yine merakla bekliyoruz.
   


Tek Şampiyonluk Kesmez 

   Celtics tarihine nispeten kötü geçen 2000'li yılların başı ve ondan öncesindeki ibre, 2008'deki büyük Danny Ainge takaslarıyla artı yöne geçerken kimse Celtics'in tek şampiyonlukla kalacağını tahmin etmezdi. Öyle ki, 2008'den sonra, "3 yıl içinde mutlaka bir şampiyonluk daha alacaklardır" diyenlerin sayısı da az değildi. Alabilirdik, yanlış takas tercihleri ve biraz da şanssızlıklar belimizi büktü. Bu sezonun kısa bir değerlendirmesini yukarıda yaparken Celtics'in geleceğine de bakmadan geçmeyelim.
   Big Three'den ilk önce emekliye ayrılması beklenen oyuncu Kevin Garnett. Yaşadığı sakatlıklar ve tüm hayali olan yüzüğü de almış olması Garnett'in huzurlu emeklilik yoluna güller serpiştirdi. Garnett'in kontratından büyük bir boşluk açılacak salary cap'te. Parayı yönetme, hamle becerisi gibi niteliklere sahip bir GM'e sahip miyiz, o da tartışılır. Ben gelecek sene Danny Ainge'in güzel işler yapacağını düşünüyorum. Celtics, gelenekleri ve geçmişi ile NBA tarihinin en göze batan organizasyonlarından biri olarak bundan sonraki sezonlarda hep zirve iddiası olması gereken bir takım. Amerikan takım sporlarının en rekabetçi ve başarılı şehirlerinden olan Boston şehri ve onun insanları da bu Celtics'i izlemeyi ve onun için bağırmayı istiyor kuşkusuz. Bu nedenlerle, Celtics'in iki seneye kadar kadrosuna bir süperyıldız katma ihtimali ya da birden çok iyi oyuncuyla güzel bir yapılanmaya gitmesi çok muhtemel. Garnett, Allen ya da Pierce haricinde elinizde bir opsiyon olarak Rondo da var. Realist olmak gerekirse, onu da kullanmayı mutlaka düşünmüştür Ainge ve Rivers. 

*Kalbimizde Özel Yere Sahip Adam: Celtics tarihinin en iyi koçlarından biri diyebilir miyiz ona ? Doc Rivers. "O adamlarla ben de şampiyon yapardım" demeyin. Rivers, rotasyonu kullanma, oyuncuları kontrol etme, set çizme, oyunun kaderine direkt etki etme gibi konularda NBA'in en iyilerinden. Geçtiğimiz yıllarda yapılan efsane Celtics savunmasında şimdiki Bulls'un koçu Tom amcanın yeri çok büyük olsa da, Doc Rivers babacan tavırları, şehir ve takımla bütünleşmesiyle Celtics tarihine girdi bile. 

Son Sözler

-2011-2012 sezonundan beklentileri yükseltmemek, çok da düşürmemek gerek.
-Oyun içinde tempoyu kontrol altında tutmak, topu her zamankinden daha çok paylaşmak, takımın üstünde bir takım olmak gerek.
-Sakatlıkları minimum düzeyde yaşamak en büyük umudumuz.
-NBA'in en iyi oyuncularından dördü hala bizde. 
-Savunma da savunma, savunma da savunma.
-Her maçın kendi hikayesi vardır, playoff'larda hiçbir şey belli olmaz. Güven önemli.

Bu sezona dair küçük ümitler, geleceğe yönelik büyük umutlar besliyoruz. #GoCelticsGo

Mete Budak

1 yorum:

Yiğit Koyuncuoğlu dedi ki...

Celtics taraftarı için özel bir sezon olsa gerek rötarlı başlayan 2012 yılı. Takımın yaşlı kurtları ve aynı zamanda en değerli oyuncuları son defa giyecekler muhtemelen yeşil-beyaz formaları.(Ayrıntıları bilmediğim için muhtemelen yazdım, belki de kesindir.) Gerçekten zor belki şampiyonluktan bahsedebilmek fakat yaşlı kurtlar,Rondo ve yeni oyuncular takviyeli Boston Celtics, son yıllarda olduğu gibi yine play-offlarda iyi bir konuma gelecektir.
Mete Budak'ın da ifade ettiği gibi Celtics daima iddialı kadrolar kurmalı,kurması da gerekir. Bu açıdan baktığımızda bir Dwight Howard hamlesi enfes olacaktır.
Bu yoğunluğunda böylesi güzel bir sezon öncesi yazısı yazdığı için tebrik ederim Mete.
Yazılarının takipçisiyiz...