Cuma, Eylül 10, 2010

Şampiyonada 12. Gün


Amerika Birleşik Devleleri 89 - 79 Rusya :

Maç öncesinde Rusya cephesinde böyle bir direncin olacağını açıkçası beklemiyordum. Özellikle maçın ilk periyodunda oynadıklar basketbol gerçekten alkışı hak etti. Ancak maçın ilk yarısında sergiledikleri eforun neticesinde fiziksel açıdan inanılmaz yıprandılar. Eğer ritmlerini koruyabilseler skor farklı olabilirdi. Amerika için ise bu maç bazı önemli eksikleri görme maçı oldu. Özellikle ribaund konusunda yaşadıkları sıkıntı, her üst turda daha da ortaya çıkıyor. Alexey Vorontsevich'in 4'ü hücum olmak üzere aldığı 12 ribaund, Amerika tarafında asıl düşünülmesi gereken nokta. Artık işleri geçmiş günler gibi kolay olmayacak.

Kevin Durant : 33 sayı, 5 ribaund
Chauncey Billiups : 15 sayı, 5 asist
Alexey Vorontsevich : 14 sayı, 12 ribaund
Sergey Bykov : 17 sayı, 3 asist

Litvanya 104 - 85 Arjantin :

Arjantin ve Scola, ikinci tur maçında çok zor mücadele sonunda Brezilya'yı alt etmeyi başarmıştı. Luis Scola'nın 37 sayı, 9 ribaundlık performansı ise şampiyonaya damga vurmuştu. Çeyrek final maçı için beklentilerde, zorlu ikinci tur maçının rüzgarı bağlamındaydı. Ya yorgun bir Arjantin çıkacaktı maça ya da daha da hırslanmış ve maça sonuna kadar asılan bir Arjantin olacaktı. Ancak Tangocular için gördüğümüz tablo birinci şıktı. Luis Scola ve Carlos Delfino'dan skor katkısını alamayan Arjantin, dış ve kısa oyuncu savunmasını yapamayınca farklı mağlubiyet aldı. Maçta bir ara 8/8 üçlük isabetiyle oynayan Litvanya'nın dış skorerleri bugün çok formdaydı. Özellikle 4/7 üçlük isabetiyle oynayan Simas Jasaitis'in eli resmen yanıyordu. Ayrıca Litvanya tarafında 7 oyuncunun çift haneli skor üretmesi de diğer dikkat çeken nokta oldu. Turnuva öncesi tarihin en kötü Litvanya'sı diye lanse edilen takım adeta öyle düşünenlere nazire yaparcasına yarı finale geldi. Rakipleri Amerika, ne yapsalar onlar için artı yönde olacaktır bu saatten sonra.

Simas Jasaitis : 19 sayı, 2 asist
Linas Kleiza : 17 sayı, 9 ribaund
Carlos Delfino : 25 sayı, 4 ribaund
Luis Scola : 13 sayı, 4 ribaund

Perşembe, Eylül 09, 2010

Yarı Finaldeyiz


Eğer varsa beni takip edenler bilir, çeyrek final maçına kadar olan galibiyetler pek sevinmedim. Çünkü bunun en önemli dersini Eurobasket09'da almıştık. Grup aşamasında ne kadar iyi oynarsan oyna, çeyrek finalde bir takım gelip seni yenerse güya o tarihi galibiyetlerin hiçbir anlamı kalmıyor. Artık tecrübeli olmalıydık ve asıl önem vermemiz gereken maçlar eleme maçları olmalıydı.

Ancak bugün izlediğimiz Türkiye'nin hiçbir farkı yoktu, grup maçlarında gösterilen performanstan. Yine aynı savunma yine aynı direnç yine aynı hücum performansı. Disiplin dediğimiz şey sanırım buydu. Giren çıkan oyuncular fark etmeksizin aynı büyüleyici performans vardı Sinan Erdem'in parkelerinde.

Evet, bugün seviniyorum. Çünkü artık oynayacağımız 2 maçı kaybetsek de tarihi bir başarı kazanmış olacağız. Kem küm ederek, iyi oynadık ama hakemler bizi yaktı yoksa madalya alırdık sözlerini arkada bıraktık bu Slovenya galibiyetiyle. Somut bir başarı kazandık sonunda. İşte bunun için seviniyorum bugün. Artık bu noktadan sonra ne yaparsak artıya geçecek, ne yaparsak bizi fazlasıyla mutlu edecek ancak en kötü şeyi yapsak da artık üzülmeyeceğiz. 

Fakat bu noktaya gelmişken şampiyonluk neden olmasın diye insan soruyor kendine. Eurobasket09'da bizi üzen ekipleri birbir ezdik Türkiye'de. Peki şimdi neden olmasın ? Sırada Sırbistan maçı var, cumartesi 21:30. Evet Sırbistan hem oyuncular olarak hem de koç olarak üst düzey bir ekip. Ancak yenilmez değiller, özellikle bizim gibi bir ekibe karşı asla yenilmez değiller. Lâkin sakin olup düşündüğümde maçın favorisi onlar kanımca. Bırakın onlar olsun, her zaman favoriler kazanmaz ya.

Çarşamba, Eylül 08, 2010

Salı, Eylül 07, 2010

Şampiyonada 10. Gün

Litvanya 78 - 67 Çin :

Dünya Şampiyonası'nda beş defa salondan izlediğim Çin, yine beklentiler dahilinde maça çok iyi başladı. Türkiye maçı dışında turnuvada oynadığı 6 maçın beşinde maça darbe vurarak başlayan Çin bir kez daha mağlubiyet ile ayrıldı parkeden. Tabii aynı ritmde götürmeleri zordu maçı. Zhi Zhi Wang ve Yi Jianlian2ın eline bakıyordu takım. Litvanya ise maçın başından yediği yumruktan sonra yavaş yavaş toparlandı ve çok da zorlanmadan çeyrek finale yükseldi. Ancak çeyrek finalde işleri hiç de kolay değil.

Linas Kleiza : 30 sayı, 9 ribaund
Martinas Gecevicius : 14 sayı, 3 ribaund

Arjantin 93 - 89 Brezilya :

8 ikinci tur karşılaşması içinde sürpriz olarak beklediğim tek maçtı. Açıkçası maç öncesinde turu geçen tarafın Brezilya olacağını tahmin ediyordum. Turnuvanın en tecrübeli takımı olsa da Arjantin'in dar rotasyonunun, sert Brezilya'ya dayanamayacağını düşünüyordum. Ancak yanıldım. Çünkü Luis Scola adında bir basketbolcuyu tam anlamıyla hesaba katmadım. Turnuvanın sayı kralı olarak bu maça çıkan Scola, neden sayı kralı olduğunu neden takımının lideri olduğunu bir kez daha herkese gösterdi. Sırf attığı sayılarla değil, en kritik anda çaldığı topla da tam bir lider olduğunu kanıtladı. 37 sayılık resitale karşısına Brezilya cephesinde karşı koyabilen sadece Marcelo Huertas oldu. Attığı 32 sayı maçı kazanmaya yetmese de, şampiyona sonra aklımızda kalacak isimlerden biri olmayı başardı Brezilyalı guard. Çeyrek finalde ise Arjantin'in rakibi Litvanya olacak. Tabii ki bu saatten sonra kolay maç yok ancak Arjantin tarafı için belirleyici nokta yine Luis Scola'nın performansı olacak.

Luis Scola : 37 sayı, 9 ribaund
Marcelo Huertas : 32 sayı, 2 asist

*Gruplarını ilk iki sırada bitiren bütün takımlar çeyrek final biletini aldı.

Pazartesi, Eylül 06, 2010

Şampiyonada 9. Gün



Amerika Birleşik Devletleri 121 - 66 Angola :

Amerika grup aşamasında daha önce bu tip rakiplerle karşılaşmıştı. Gerek İran olsun gerekse Tunus olsun, Amerika'ya karşı ufak da olsa bir direnç göstermişti. En azından maçlar ilk periyotlarda kopmamıştı. Ancak bu aşamaya ite kalka, biraz da şansla gelen Angola başarıya aç Amerika karşısında ortaya hiçbir şey koyamadı. İkinci yarı ise bir maçtan çok antremanı andırıyordu. Bir farklı ve kolay maçı daha atlattı genç Amerika takımı, bakalım hangi aşamada zorlanacaklar.

Chauncey Billiups : 19 sayı, 4 asist
Kevin Durant : 17 sayı, 5 ribaund
Eric Gordon : 17 sayı, 4 ribaund
Rudy Gay : 17 sayı, 2 asist.

Rusya 78 - 56 Yeni Zelanda :

İkinci tur eşleşmeleri öncesinde Arjantin - Brezilya maçıyla birlikte en çekişmeli geçmesini beklediğim ikinci maçtı Rusya - Yeni Zelanda maçı. Ancak Okyanusya temsilcisi açısından maçta olumlu olan tek şey, maç öncesi yaptıkları Haka dansı oldu. Aslında maça Haka dansının da etkisi ile iyi başlayan Yeni Zelanda, ilk periyodu 15-13 önde kapattı. Ancak bu dakikadan sonra kontrolü yavaş yavaş eline alan Rusya, Timofey Mozgov ile etkili olunca farkı açmaya başladı. Daha kapasiteli bir takım olan Rusya, açtığı farkı koruyarak çeyrek finale yükselmesini bildi. Rakipleri son 8'de Amerika olacak. Fakat birçok eksikle geldikleri bu şampiyonada çeyrek final görmek, onlar için başarısızlık sayılmaz kanımca.

Alexander Vorontsevich : 18 sayı, 11 ribaund
Timofey Mozgov : 16 sayı 7 ribaund
Vitaly Fridzon : 12 sayı, 2 top çalma

Kerem Tunçeri'nin Son Durumu


Fransa maçının üçüncü çeyreğinde bileğinden sakatlanan Kerem Tunçeri'den iyi haber geldi.Bileğinden burkulma yaşayan Kerem çarşamba günü Slovenya karşısında sahada olacak.

Bir Kez Daha : Sinan Güler Röportajı


Aylar önce yaptığımız Sinan Güler röportajını günün anlam ve önemine bağlı olarak bir kez daha piyasaya çıkarıyoruz :)

Buyrun buradan okuyabilirsiniz.

Pazar, Eylül 05, 2010

Şampiyonada 8.Gün (Türkiye-Fransa)


Türkiye 95-77 Fransa

Yeni Zelanda gelmediğinde herkes acaba mı diye soruyordu birbirine.Fransa'nın Yeni Zelanda'dan daha güçlü bir ekip olduğunu söyleyenlere hep farketmez dedim.Çünkü Fransa tamamiyle sokak basketbolu oynayan,oyun kurucu eksikliği nedeniyle hücumda çok sıkıntı yaşayan bir takım.Özellikle iyi savunmalara karşı tek silahları el üstü şutlar ya da atletik yetenekleri.Herkes zor geçmesini bekliyordu ama benim beklediğim gibi kolay geçti.Özellikle Hidayet ve Sinan Güler'in inanılmaz bir oyun sergilediği maçta fark bir ara 28'e kadar çıkmıştı.Savunmada ve hücumda genel olarak pek sıkıntı çekmedik,bunu zaten attığımız sayıdan da anlıyoruz.Sinan gerçekten muhteşem bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.Şu maçı izleyen herhangi bir Avrupalı koç kesinlikle takımında böyle bir oyuncu isterdi.Çünkü Sinan her şeyi yapan bir oyuncu.İstisnasız her şeyi.



Kerem Tunçeri'nin sakatlığı biraz canımızı sıktı ama durumu iyi gibi.Son durumunu aldığımızda hemen yayınlayacağız.Açıkçası maçta başka yazacak ne kaldı bilmiyorum ama tam bir takım gibi,muhteşem oynuyoruz.Aman nazar değmesin,Sinan Erdem'de bugün tam bir horoz katliamı vardı.

İstatistikler :

Hidayet Türkoğlu 20 sayı 4 ribaund 3 asist

Sinan Güler 17 sayı 3 asist

Ömer Aşık 10 sayı 5 ribaund

Boris Diaw 21 sayı 5 ribaund 4 asist

Şampiyonada 8.Gün (Slovenya-Avustralya)


Slovenya 87-58 Avustralya

Beklediğimiz gibi Slovenya için çok kolay geçen bir maç oldu.Avustralya sürprizi kovalayacak bir performans sergilemiyordu bu turnuvada.Zaten gerek Türkiye tarafı gerek Slovenya tarafı bu çarşamba olacak olan çeyrek final maçını düşünüyordu.Slovenya oyunun kontrolünü hiç bırakmadan kazanan oldu.Nachbar,Lakovic ve Dragic inanılmaz formdalar.Belki de en verimli turnuvasını geçiriyor Slovenler.İşimiz çarşamba günü çok daha zor olacak.

İstatistikler :

Jaka Lakovic 19 sayı

Goran Dragic 10 sayı 8 asist 4 ribaund

Primoz Brezec 12 sayı,4 ribaund

Diamantidis : "Benden Bu Kadar"


İspanya'ya ikinci turda yenilerek turnuvaya noktayı koyan Yunanistan'dan beklenmedik bir açıklama geldi.Dimitris Diamantidis 2001'den beri taşıdığı milli formayı artık temsil etmeyeceğini söyledi.

“Benim için çok güzel anılarla dolu uzun bir yolculuğun artık sonu geldi. Zaman genç oyuncuların bu takıma katılma zamanı.” diyerek milli takım kariyerini sonlandıran Diamantidis'in bu kararı Yunanlıları bir hayli üzdü.