Salı, Haziran 24, 2014

Draft 2014: Takım Profilleri-3



NO.3 Philadelphia 76'ers

Draft Hakları

-1.tur 3.sıra

-1.tur 10.sıra
'
-2.tur 2.sıra

-2.tur 9.sıra

-2.tur 17.sıra

-2.tur 22.sıra

-2.tur 25.sıra


Kontrat Altındakiler

-Guard ve kısa forvetler: Michael Carter-Williams, Eric Maynor, Tony Wroten, Jason Richardson(oyuncu opsiyonu)

-Uzunlar: Nerles Noel, Arnett Moultrie

İhtiyaç Duyulanlar

-Her pozisyonda büyük eksikler var. Bu yüzden her pozisyona takviye şart.

Serbest Kalan Oyuncular

-D-League'den alınan birkaç oyuncu. Dedmon, Varnado vs.

Son 5 Draft

2009: Jrue Holiday

2010:Evan Turner

2011: Nicola Vucevic, Lavoy Allen

2012: Maurice Harkless, Justin Hamilton, Tornike Shengelia

2013: Michael Carter-Williams

#3 İçin Hedefler

-Donte Exum, Joel Embiid, Noah Vonleh, Andrew Wiggins

#10 İçin Hedefler

-Bu hak kesinlikle 3 numaradan etkilenecek. Yani Philly ilk hakkını Embiid'den yana kullanırsa 10 numarayı bir kısa almak için kullanabilir. Veya Exum seçilirse uzuna yönelebilirler. Kadrosu boş diyebileceğimiz Sixers'ın her pozisyona draft yapabilme esnekliği söz konusu. Bu yüzden benzer oyuncuların draft edilmesi bile beni çok şaşırtmaz. Doug McDermott, Nik Stauskas, Gary Harris gibi skor gücü olabilecek oyuncuları tercih edebilirler.

Diğer Seçimler İçin Hedefler

Söylediğim gibi Philadelphia'nın rotasyonu fazlasıyla boş. Draft gecesi sıra onlara geldiğinde listedeki en yetenekli oyuncuyu bulmaya çalışarak kadroyu doldurmaya çalışacaklar. Fakat ellerinde çok fazla pick olduğundan bunların birkaçının takaslanması fazlasıyla mümkün.

***

Tüm sezon boyunca draft'a yönelik hamleler yapan Philadelphia, bu draft'ı yeniden ayağa kalkışın başlangıcı olarak görüyor. Salary cap'inde büyük boşluklar bulunan Sixers iki tane lotarya tercihine sahip. Bunun anlamı da draft'tan çok yararlı iki oyuncu tercih ettikten sonra free agent döneminde diğer pozisyonlara çok kaliteli isimler ekleyebilirler. Nerlens Noel'i de çaylak diye düşünürsek-ki öyle- gelecek sezon kadrolarında 3 lotarya seçimi çaylak bulunacak. Yeniden yapılanma aşamasını iyi yönettikleri takdirde Philly çok büyük bir potansiyele sahip. 

Philadelphia'nın başından beri hedeflediği isim olan Wiggins, Embiid'in sakatlığı sonrasında muhtemelen 3 numaraya kalmayacak. Ama Sixers yöneticileri Exum ve Vonleh gibi isimleri de yakından takip etti ve olumlu izlenimler edindiler. Şimdi onların listelerindeki oyuncuları yakından inceleyelim.

Hedeflenen Oyuncular

Donte Exum, PG/SG, Avustralya: Draft'ın kara kutularından biri Exum, Fiba u-19 dışında  üst seviye diyebileceğimiz hiçbir organizasyonda forma giymedi. Bir guard için üst seviye bir vücuda sahip, ayak çabukluğu prime'ındaki Leandro Barbosa kadar hızlı. Kesinlikle kumaşı 'çok iyi' diye nitelendirebiliriz. Ayak çabukluğu ve aktif elleri sayesinde harika bir savunmacı. NBA'e geçişi çok sancılı olabilir, zaten en büyük soru işareti de bu. Geliştirmeye müsait stilde bir jump shot'ı var. Top hakimiyeti biraz sıkıntılı, gideceği takımda point guard oynadığı takdirde ilk sezonlarında fazlaca top kaybı yaptığına tanıklık edebiliriz. MCW örneğindeki gibi. Çember etrafında daha iyi bitirmesi için kesinlikle güçlenmesi gerekiyor. Ayrıca Penny Hardaway karşılaştırması bana çok sağlıklı gelmiyor. Çünkü Exum, Hardaway kadar atlet ve patlayıcı değil. NBA scoutları onu draft'ın en zeki oyuncusu olarak nitelendiriyor. Embiid'in sakatlığından sonra draft'ta ilk üçten seçilme ihtimali bir hayli kuvvetli.

Joel Embiid, C, Kansas: Embiid bu draft'ın en önemli uzunu. Hakeem Olajuwon'ı anımsatan Embiid, çember savunabilen, boyalı alanda skor üretebilen, rakip savunmaların saygı göstereceği düzeyde post oyunu bilgisi olan gerçekten yetenekli bir pivot. Sene başında mock draft'larda 40'larda gösterilirken Kansas'ta gösterdiği muazzam performans, onu draft'ın en önemli oyuncularından biri haline getirdi. Lakin Embiid'in sırtında yaşadığı problemler hala büyük soru işareti. Tüm bu sırt problemlerine bir de draft öncesi ayağında tespit edilen stres kırıkları eklendi. Yaklaşık 1 hafta önce ilk sıradan gitmesine kesin gözüyle bakılırken sakatlık sonrasında ilk beşin dışında kalma ihtimali hiç az değil.  Yakın geçmişteki pivot seçimlerinde yaşanan hayal kırıklıklarını da eklersek Embiid'i seçen takım kesinlikle bir risk alacak. Ek bilgi olarak, bu sezon NCAA'de oynadığı maçlarda da çoğu defa 20 dakikanın altında süre aldığı notunu paylaşalım. Uzun lafın kısası, dayanıklılığı endişe verici olsa da Embiid hala bu draft'ın en yetenekli ve potansiyelli oyuncularından biri.

Noah Vonleh, PF, Indiana: İdeal power forvet fiziğindeki Vonleh uzun kolları ve geliştirmeye müsait şut stiliyle Chris Bosh'ı andırıyor. Vonleh, saha içinde oldukça hareketli ve çabuk ayaklara sahip. Rakip takımların savunmasını boyalı alandan uzaklaştırabilecek düzeyde dış şut atabiliyor. Oyunun iki alanında da iyi ribaund çeken Vonleh, geçtiğimiz sezon 9 ribaund ortalamasıyla oynamıştı. Henüz 19 yaşına basmamış olması bir başka artısı. Saha içinde önemli bir karakter gibi hareket edememesi scout'ların dikkatini çeken bir özelliğiydi. Özgüven konusunda sıkıntılı ve bu yüzden NBA basketboluna geçişi beklenenden zor olabilir. Savunmada gereksiz hamlelerle çabuk faul sorununa girebiliyor. 4 oynayacağından dolayı ham olan post oyununu geliştirmesi gerekiyor. Genel olarak baktığımızda Vonleh birkaç sezon sonra ligin önemli stretch 4'larından biri haline gelebilir. Dominant bir uzunun yanında oldukça etkili olabilir.

Diğer Hamleler

-Üstte de belirttiğim gibi Philly en başından beri Wiggins'ı hedefliyordu. Embiid'i sakatlığı sonrasında Wiggins biraz daha ulaşılamaz oldu. Bu yüzden draft gecesi bir takas oldukça mümkün.

-Birçok draft hakları var. Bunlardan birkaçını bütünleştirip lotaryada yüksek bir yerden seçmek isteyebilirler. Sacramento'nun 8 numarayı takaslamak istediği biliniyor.

-Bir başka ilgi çekici dedikodu Philadelphia'nın Michael Carter-Williams'ı takaslayacağı yönündeydi. Bilindiği üzere beklentilerin üstünde bir çaylak sezonu geçiren MCW'nin takas değeri şimdiden oldukça yüksek. Gelecek vaadeden bir oyuncu. Exum'u draft edip Carter-Williams'ı takaslamaları bana çok uzak bir ihtimal gibi gelmiyor.

Son Bakış

Embiid'in sakatlığı draft'ı baştan aşağı değiştirdi. Birçok basketbol otoritesi kesin bir yargıya varamıyor. Embiid'in ilk sıradan seçileceğini veya yedinci sıraya kadar düşeceğini söyleyen önemli isimler var. Kadrosunda hali hazırda Noel'i bulunduran Philly'nin Embiid konusunda çok ısrarlı olacağını düşünmüyorum. Ta ki Philadelphia bir sezonu daha çöpe atmaya çalışmazsa. Noel'de yaptıkları şeyin aynısını yapıp Embiid'i dinlendirmeye gidebilirler belki, düşük bir ihtimal olarak gördüğümü söylemeliyim. Parker ve Wiggins üç numaraya düşmedikçe ve herhangi bir takas gerçekleşmezse Exum'u seçeceklerini düşünüyorum.

Sırada Orlando Magic var.

Hiç yorum yok: