Salı, Haziran 24, 2014

Draft 2014: Takım Profilleri-5



NO.5 Utah Jazz

Draft Hakları

-1.tur 5.sıra

-1.tur 23.sıra

-2.tur 5.sıra


Kontrat Altındakiler

-Guard ve kısa forvetler: Trey Burke, Diante Garrett, Alec Burks, Ian Clarke, John Lucas

-Uzunlar: Enes Kanter, Derrick Favors, Erik Murphy, Jeremy Evans, Rudy Gobbert, Malcolm Thomas.

İhtiyaç Duyulanlar

-Skorer oyuncu

-Üçlük atabilen kanat oyuncusu, hatta oyuncuları

-Alan paylaşımına yardım edebilecek şutör bir 4 numara

Serbest Kalan Oyuncular

-Gordon Hayward, Richard Jefferson, Marvin Williams, Brandon Rush, Mike Harris

Son 5 Draft

2009: Eric Maynor, Goran Suton

2010: Gordon Hayward, Jeremy Evans

2011: Enes Kanter, Alec Burks

2012: Kevin Murphy

2013: Shabazz Muhammad, Gorgui Dieng, Rudy Gobert

#5 İçin Hedefler

-Embiid'in buraya kadar düşeceğini düşünmediğim için adını yazmıyorum. Ki ona en uygun olmayan takım da Jazz zaten. Stretch 4 ihtiyaçları çok belirgin. Listenin o bölgesinde Vonleh var gibi gözüküyor. Ona yönelebilirler.

-Skorer bir oyuncu ihtiyaçları da çok açık. Diğer opsiyonlar kısmında onlar için bir planım olacak.

Diğer Seçimler İçin Hedefler

-Rotasyonu hiç de iyi olmayan Jazz için 2/3 oynayabilen ve şut atabilen her oyuncu mübah gibi gözüküyor. En azından 5 numarayı Vonleh için kullandıkları takdirde diğer tercihleriyle 2/3 arayacaklarını düşünüyorum.

***

Favors ve Kanter ikilisinden istediği çıkışı alamayan Utah Jazz, dış şut özelliği felaket kısalardan kurulu olmasından ötürü geçtiğimiz sezon göze hiç hoş gelmeyen bir basketbol oynadı. Ligin en kötü antrenörlerinden biri olan Corbin'in de payı yadsınılamaz. İki genç uzunun gelişimini hızlandırmak için Millsap ve Jefferson ile yeniden imzalamamışlardı . Lakin belirttiğim gibi kötü oyun sistemi, alan paylaşımının felaket oluşu rakiplerin Utah'a karşı çok fazla gömülmelerine neden olmuştu. Bu yüzden Favors ve Kanter bu sorundan biraz muzdarip oldu. 

Bu geniş draftta 3 tane önemli seçim hakkı bulunduran Utah öncelikle bu açıklarını kapatma yoluna gidecektir. Takımın ihtiyacı olan oyuncular bölümünde yazdığım üzere skorer, şutör 2/3 veya şut atabilen bir 4 numara listelerinde olacak. Özellikle listede skor üretebilen 2 numaraların 8-12 skalasında kendisine yer buluyor olması Utah'ın draft gecesi bir takas gerçekleştirmesine olan inancımı artırıyor. Neyse ona diğer opsiyonlarda değiniriz. Şimdi no.5 için hedefledikleri isimlere bakalım.

Jabari Parker, SF/PF, Duke: Draft'ta seçilecek 60 oyuncu içerisindeki en iyi skorer Jabari Parker. NBA basketboluna geçişinin kolay olması bekleniyor. Çoğu kişi gibi ben de süre bakımından sıkıntı çekmezse yılın çaylağı olmasını bekliyorum. Ancak kötü bir savunmacı, ayrıca pozisyon bulma konusunda sıkıntı yaşayabilir. 3 oynadığında kanat oyuncularını savunacak kadar hızlı, post oynadığında ise rakip power forvet'leri durduracak kadar uzun değil. Carmelo Anthony'i çok fazla andırıyor diye bağlayabiliriz.

Noah Vonleh, PF, Indiana: İdeal power forvet fiziğindeki Vonleh uzun kolları ve geliştirmeye müsait şut stiliyle Chris Bosh'ı andırıyor. Vonleh, saha içinde oldukça hareketli ve çabuk ayaklara sahip. Rakip takımların savunmasını boyalı alandan uzaklaştırabilecek düzeyde dış şut atabiliyor. Oyunun iki alanında da iyi ribaund çeken Vonleh, geçtiğimiz sezon 9 ribaund ortalamasıyla oynamıştı. Henüz 19 yaşına basmamış olması bir başka artısı. Saha içinde önemli bir karakter gibi hareket edememesi scout'ların dikkatini çeken bir özelliğiydi. Özgüven konusunda sıkıntılı ve bu yüzden NBA basketboluna geçişi beklenenden zor olabilir. Savunmada gereksiz hamlelerle çabuk faul sorununa girebiliyor. 4 oynayacağından dolayı ham olan post oyununu geliştirmesi gerekiyor. Genel olarak baktığımızda Vonleh birkaç sezon sonra ligin önemli stretch 4'larından biri haline gelebilir. Dominant bir uzunun yanında oldukça etkili olabilir.

Donte Exum, PG/SG, Avustralya: Draft'ın kara kutularından biri Exum, Fiba u-19 dışında  üst seviye diyebileceğimiz hiçbir organizasyonda forma giymedi. Bir guard için üst seviye bir vücuda sahip, ayak çabukluğu prime'ındaki Leandro Barbosa kadar hızlı. Kesinlikle kumaşı 'çok iyi' diye nitelendirebiliriz. Ayak çabukluğu ve aktif elleri sayesinde harika bir savunmacı. NBA'e geçişi çok sancılı olabilir, zaten en büyük soru işareti de bu. Geliştirmeye müsait stilde bir jump shot'ı var. Top hakimiyeti biraz sıkıntılı, gideceği takımda point guard oynadığı takdirde ilk sezonlarında fazlaca top kaybı yaptığına tanıklık edebiliriz. MCW örneğindeki gibi. Çember etrafında daha iyi bitirmesi için kesinlikle güçlenmesi gerekiyor. Ayrıca Penny Hardaway karşılaştırması bana çok sağlıklı gelmiyor. Çünkü Exum, Hardaway kadar atlet ve patlayıcı değil. NBA scoutları onu draft'ın en zeki oyuncusu olarak nitelendiriyor. Embiid'in sakatlığından sonra draft'ta ilk üçten seçilme ihtimali bir hayli kuvvetli.

Diğer Hamleler

-Utah'ın ihtiyacı olan şutör kanat oyuncularını 8 veya 9.sıradan seçmek mümkün. Gary Harris, Nik Stauskas vb. Bu yüzden Utah, Vonleh'i seçmekten vazgeçerse böyle bir yola başvurabilir. 2-3 hafta kadar önce Utah'ın Afflalo ve no.12 karşılığında 5 numaralı pick'i Orlando'ya önerdiği haberleri çıkmıştı. Kulağa gayet hoş geliyor.

-Favors ve Enes'in performansından çok memnun olmadıkları biliniyor. Son çıkan haberlere göre Utah Jazz, Favors, Burks ve no.5'i vererek karşılığında no.1 ve Jarrett Jack'i talep etti. Burdaki hedefin Wiggins değil, Parker olduğunu düşünüyorum. O yüzden Parker'ı yukarıdaki listeye aldım. 

Son Bakış

Utah'ın draft hakkını aşağı ya da yukarıya doğru takaslayacağına inanıyorum. Utah'ın istediği özelliklere sahip Parker, şüphesiz ki onların hedefinde. Lakin Cavaliers'ın bu riski alması pek kolay değil. Bu olmazsa muhtemelen aşağı doğru bir takas gerçekleştirmeyi deneyebilirler. Böylece bir oyuncu ve lotarya seçimi karşılığında no.5'i ellerinden çıkarabilirler. Bu da olmazsa yapacakları tercih bence Vonleh olacak. Diğer takımlara göre Utah'ın biraz daha hareketli draft gecesi geçireceği şimdiden oldukça açık.



***

Not: Maalesef bu olaya çok geç başladığım için profil yazılarını ilk beş takımla sınırlı tutuyorum. Üşenmediğim takdirde perşembeye kadar draftla ilgili birkaç yazı daha yazacağım.

Hiç yorum yok: