Salı, Haziran 24, 2014

Draft 2014: Takım Profilleri-4



NO.4 Orlando Magic

Draft Hakları

-1.tur 4.sıra

-1.tur 12.sıra


Kontrat Altındakiler

-Guard ve kısa forvetler: Jameer Nelson, Arron Afflalo, Victor Oladipo, Ronnie Price, Doron Lamb, Maurice Harkless

-Uzunlar: Nikola Vucevic, Jason Maxiell, Tobias Harris, Andrew Nicholson, Kyle O'Quinn, DeWayne Dedmon

İhtiyaç Duyulanlar

-Oyunun iki alanında oynayabilen bir point guard. Hepimiz biliyoruz ki Oladipo 2 oynarken undersized kalıyor, 1 oynadığında ise top kaybı istatistiği takımına zarar veriyor. Bu yüzden Exum müthiş bir tercih olurdu Magic için. Gerçi buraya düşeceğini sanmıyorum.

-Çemberi savunabilen bir uzun. Çoğumuz Vucevic'ten hoşlanıyoruz ama itiraf etmeliyiz ki kendisi gerçek bir çember savunucusu değil. Ve ayrıca Vucevic kesinlikle 4 numara oynayabilir. Küçümsenemeyecek düzeyde bir orta mesafesi var.

Serbest Kalan Oyuncular

-E'Twaun Moore

Son 5 Draft

2009: -

2010: Daniel Orton, Stanley Robinson

2011: DeAndre Liggins

2012: Andrew Nicholson, Kyle O'Quinn

2013: Victor Oladipo, Romero Osby

#4 İçin Hedefler

Embiid buraya düşerse Magic risk alıp onu draft etmeyi gözden geçirecek bana kalırsa. Keza Exum için de benzer şeyleri söyleyebilirim. Bu ikili Magic listelerinin en üstünde yazılı olsa gerek. Kısaca; Embiid, Exum, Vonleh.

#12 İçin Hedefler

Lotaryada iki draft hakkı bulunduran Philly için söylediklerimin benzeri şeyler söyleyeceğim. İlk hakta ne seçilirse kesinlikle bu seçimi etkileyecek. Embiid seçilirse kesinlikle bir kısaya yöneleceklerini düşünüyorum. Oladipo'nun savunmadaki undersized özelliğini kapatmak için Zach LaVine ideal olabilir. Veyahut kadrosu zaten dolu olan Magic, Saric'i seçip ileriye dönük yatırım yapabilir.

***

Lotaryada ilk 10 takım arasında en iyi parçalara sahip olduğunu düşündüğüm takım Orlando Magic. Howard takası sonucunda kadroya eklenen Vucevic ve Afflalo, takas değeri gerçekten yüksek oyuncular. Bilhassa Afflalo, benim all-star adaylarımdan biriydi. Hala da draft öncesinde birçok takımın onun için oyuncularını ve draft haklarını teklif ettiği haberleri medyaya yansıyor. Derin diye tabir edilen 2014 Draftı'nda iki tane lotarya seçimine sahip olan Magic, bu şansı iyi değerlendirirse 2009'da tattığı başarıları 3-4 yıl sonra yeniden yaşayabilir. Tabii bu süreci Vaughn yerine daha kaliteli bir koçla yapmaları gerektiğine inanmıyorum. Ve tabii ki Embiid seçilirse 4-5 yıl sonra Lakers'a göndermeyeceklerini umuyorum.

Üstte de yazdığım gibi Oladipo bir takım sorunları beraberinde getiriyor. Evet, Dragic/Bledsoe ikilisi aklınıza geldi, biliyorum. Fakat Phoenix'in oynadığı oyun çok özel ve delici oyuncuları ön plana çıkaran bir sistem. Oyun alanını genişletemeyen klasik iki uzunlu sistemle oynadığında Oladipo'nun yanında oyun kurucu özellikleri olan bir oyuncunun oynaması şart. 4 numara için adı geçen adaylara göz atalım.

Joel Embiid, C, Kansas: Embiid bu draft'ın en önemli uzunu. Hakeem Olajuwon'ı anımsatan Embiid, çember savunabilen, boyalı alanda skor üretebilen, rakip savunmaların saygı göstereceği düzeyde post oyunu bilgisi olan gerçekten yetenekli bir pivot. Sene başında mock draft'larda 40'larda gösterilirken Kansas'ta gösterdiği muazzam performans, onu draft'ın en önemli oyuncularından biri haline getirdi. Lakin Embiid'in sırtında yaşadığı problemler hala büyük soru işareti. Tüm bu sırt problemlerine bir de draft öncesi ayağında tespit edilen stres kırıkları eklendi. Yaklaşık 1 hafta önce ilk sıradan gitmesine kesin gözüyle bakılırken sakatlık sonrasında ilk beşin dışında kalma ihtimali hiç az değil.  Yakın geçmişteki pivot seçimlerinde yaşanan hayal kırıklıklarını da eklersek Embiid'i seçen takım kesinlikle bir risk alacak. Ek bilgi olarak, bu sezon NCAA'de oynadığı maçlarda da çoğu defa 20 dakikanın altında süre aldığı notunu paylaşalım. Uzun lafın kısası, dayanıklılığı endişe verici olsa da Embiid hala bu draft'ın en yetenekli ve potansiyelli oyuncularından biri.

Dante Exum, PG/SG, Avustralya: Draft'ın kara kutularından biri Exum, Fiba u-19 dışında  üst seviye diyebileceğimiz hiçbir organizasyonda forma giymedi. Bir guard için üst seviye bir vücuda sahip, ayak çabukluğu prime'ındaki Leandro Barbosa kadar hızlı. Kesinlikle kumaşı 'çok iyi' diye nitelendirebiliriz. Ayak çabukluğu ve aktif elleri sayesinde harika bir savunmacı. NBA'e geçişi çok sancılı olabilir, zaten en büyük soru işareti de bu. Geliştirmeye müsait stilde bir jump shot'ı var. Top hakimiyeti biraz sıkıntılı, gideceği takımda point guard oynadığı takdirde ilk sezonlarında fazlaca top kaybı yaptığına tanıklık edebiliriz. MCW örneğindeki gibi. Çember etrafında daha iyi bitirmesi için kesinlikle güçlenmesi gerekiyor. Ayrıca Penny Hardaway karşılaştırması bana çok sağlıklı gelmiyor. Çünkü Exum, Hardaway kadar atlet ve patlayıcı değil. NBA scoutları onu draft'ın en zeki oyuncusu olarak nitelendiriyor. Embiid'in sakatlığından sonra draft'ta ilk üçten seçilme ihtimali bir hayli kuvvetli.

Noah Vonleh, PF, Indiana: İdeal power forvet fiziğindeki Vonleh uzun kolları ve geliştirmeye müsait şut stiliyle Chris Bosh'ı andırıyor. Vonleh, saha içinde oldukça hareketli ve çabuk ayaklara sahip. Rakip takımların savunmasını boyalı alandan uzaklaştırabilecek düzeyde dış şut atabiliyor. Oyunun iki alanında da iyi ribaund çeken Vonleh, geçtiğimiz sezon 9 ribaund ortalamasıyla oynamıştı. Henüz 19 yaşına basmamış olması bir başka artısı. Saha içinde önemli bir karakter gibi hareket edememesi scout'ların dikkatini çeken bir özelliğiydi. Özgüven konusunda sıkıntılı ve bu yüzden NBA basketboluna geçişi beklenenden zor olabilir. Savunmada gereksiz hamlelerle çabuk faul sorununa girebiliyor. 4 oynayacağından dolayı ham olan post oyununu geliştirmesi gerekiyor. Genel olarak baktığımızda Vonleh birkaç sezon sonra ligin önemli stretch 4'larından biri haline gelebilir. Dominant bir uzunun yanında oldukça etkili olabilir.

Diğer Hamleler

-Draft gecesi birçok hamle bekleniyor. Birçok takas söz konusu. Orlando Magic de bu takımlardan biri. Afflalo ve Vucevic'in takas edileceğine yönelik haberler Amerikan basınında yer buldu. Geçtiğimiz günlerde çıkan dedikodulara göre Bulls, Afflalo için oyuncu ve draft hakkı teklifi yapmıştı. Benim daha çok ilgimi çeken ise Utah'ın 5 numarayı vererek no.12 ve Afflalo'yu istemeseydi. 

Son Bakış

Orlando'nun Embiid gibi bir uzuna ve Exum gibi bir point guard'a çok fazla ihtiyacı var. NBA'de eskiden beri süregelen bir gelenektir uzun oyuncuyu kısa oyuncuya tercih etmek. Lakin burada durum biraz farklı. Embiid'in yaşadığı sakatlıklar onları Exum'u tercih etmeye yöneltebilir. Tam burada aklımıza "Exum 4'e düşer mi?" sorusu geliyor. Bence bu sorunun cevabı hayır. İşte bu yüzden Orlando'nun Embiid'i tercih edeceğini düşünüyorum. Sakatlıktan gerçekten çekiniyorlarsa tercihleri Vonleh olabilir.

Sırada Utah Jazz var.

Hiç yorum yok: