Perşembe, Haziran 26, 2014

Ömer Aşık Takaslandı



Dwight Howard'ın takıma katıldığı dönemden beri Ömer'in Houston'dan bir şekilde ayrılıp ilk beş oyuncusu olabileceği bir takıma gitmek istediği biliniyordu. Houston Rockets GM'i Daryl Morey ise play-off serüveni sırasında Ömer'e ihtiyaç duyacaklarını söyleyip onu takımda tutmuştu. Daha gerçekçi olan sebep ise aslında Ömer karşılığında çok fazla parça istemesiydi. Rockets ilk turda elendi, Aldridge'in seriyi domine etmesine rağmen Ömer tüm seri boyunca savunmada gayet iyi iş çıkardı.

Bildiğiniz üzere LeBron ve Melo bu free agent döneminin serbest oyuncularından. Houston Rockets 3.yıldızı kadrosuna eklemek istiyor. Bu yüzden salary cap'te mümkün olduğu kadar yer açmaları gerekiyor. Bu hedef doğrultusunda gönderilecekler listesinin başına Ömer ve Lin'in isimleri yazılmıştı. Ömer'i karşılığında hiçbir konrat almadan göndermeyi başardılar. Lin ise kurtulması daha zor bir parça bana göre. Şimdi bu takasa göz atalım.


Houston'ın aldıkları: 2015 1.tur draft hakkı

New Orleans'ın aldıkları: Ömer Aşık, 1.5 milyon dolar

Açıkça söylemeliyim ki iki takım için de gayet güzel ve amaçlara yönelik bir takas olduğunu düşünüyorum. Houston yeni bir big three yaratmak istiyor. Anlaşılabilir ve bu yüzden bazı kontratlardan kurtulmamalılar. Takımda hali hazırda Dwight Howard varken bench oyuncusuna 15 milyon dolar *salary cap'e 8.3 olarak yansıyor* vermeleri mantıklı değildi. New Orleans ise bir çember savunmacısına ihtiyaç duyuyordu. Davis öldü mü diyeceksiniz, hayır ölmedi. Ancak Davis kendi pozisyonu olan 4 numarada oynamalı ve bunu yaparken yanında Jason Smith gibi pasif bir oyuncu olmamalı.

Morey bir başka büyü peşinde. Son üç sezonda yaptığı hamleleri alt alta yazalım. 

2011-Parsons'ı 38.sırada seçti.

2012-Aynı yaz Ömer, Lin ve Harden'ı kadrosuna katarak play-off takımı yarattı. Ömer ve Lin'in kontratlarını 5/5/15 şeklinde düzenleyip ilk iki senede bu iki oyuncuya toplamda 20 milyon ödedi. Bu iki oyuncuyu alacak takımlar sadece bir sezon için toplamda 30 milyon dolar ödeyecek. Bunun dışında Lin/Ömer/Harden'lı kadrosuyla Houston'ın play-off'larda gösterdiği ışık Howard'ın Rockets'ı seçmesini sağladı.

2013-Kimsenin şans vermediği Patrick Beverley'e şans verdi, bir anda NBA'in en ucuz ama en iyi guard savunmacılarından birine sahip oldu.

2013-Dwight Howard'la imzaladı, batı konferansının güçlü takımlarından biri haline geldiler. Play-off'a 4.sıradan girmeyi başardılar.

2014- Muhtemelen Melo veya LeBron'dan birine yönelecekler. İlk hedeflerinin LeBron olduğunu düşünüyorum. Malum, aynı beşte Melo ve Harden varken savunmada işiniz pek kolay olmayabilir.

Ömer Aşık'ın takaslanması Morey'nin ana planının bir parçası kısaca. Karşılığında 10-20 sırasında değişmesi muhtemel bir draft hakkına da sahip oldular. Ayrıca bu draft'ta Avrupa'dan gelmeyecek bir oyuncuyu seçme ihtimalleri oldukça yüksek. Böylece çaylak kontratı vermeyip salary cap'te ufak da olsa bir kazanç elde edecekler.

New Orleans açısından da durum üstte belirttiğim gibi Davis'i 4'e kaydırmakla alakalı. Davis/Anderson + 3 kısa sistemini oldukça beğeniyorum ama play-off hedefleyen bir takımın bilhassa batı konferansındaysa birden fazla planı olmalı. Ryan Anderson'ı bench'ten getirebilmek oldukça lüks bana kalırsa. Uzun lafın kısası, bu hamleyi Pelicans tarafı adına çok beğendim. Ömer Aşık/Anthony Davis savunmada ligin en korku verici ikilisi olmaya aday. Son olarak Anthony Davis'in geçtiğimiz sezon %43 ile orta mesafe attığını eklemeliyim. Bu da demek oluyor ki Ömer/Davis ikilisi alan paylaşımını D12/Ömer ikilisinin katlettiği gibi katletmeyecek.

Hiç yorum yok: